Гешев се изключи от виртуалното заседание на ВСС за оставката му

7246
Гешев се изключи от виртуалното заседание на ВСС за оставката му
Снимка: БГНЕС

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъжда дали да започне процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Причината - обръщението на Съюза на съдиите в България (ССБ), с което се иска оценка и евентуално стартиране на процедура за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Има и насрещна реакция на Асоциацията на прокурорите в България в защита на обвинител номер едно.

В началото на заседанието Гешев обяви, че няма да участва в гласуването, защото точката го засяга и не желае да участва в противопоставяне на части от съдебната власт - прокурори и съдии. "Не бих си позволил да коментирам качества на съдии от ВКС и ВАС. Целта не е главния прокурор, а самия ВСС, неговата смяна", заяви Гешев. "Нямам навика да бягам от дискусии, но съм дръжен да изясня някои обстоятелства. Той добави, че е много трудно да се отговори на такъв тип коментари, които засягат негови изказвания. "Като я чета имам чувството, че се връщаме към романите на Оруел и соцреализма - в които се налагаше какво имаме право да говорим и какво не", добави още главният прокурор. Той обясни, че всички въпроси, които са поставени в обръщението, ги е коментирал както по време на 10-часовото му изслушване по избора за главен прокурор, пред правната комисия преди седмица и депутатите в пленарна зала, в писмото до комисията LIBE.

"Смятам, че е безсмислено да говоря часове, часове, часове по едно и също", каза още той. Той отново повтори, че българската държава е длъжник към най-уязвимата част на обществото - пенсионерите. "Може би за нас, които взимаме големи заплати, кражбата на пенсията на един дядо няма значение", каза главният прокурор. Той обаче подчерта, че докато е начело на държавното обвинение, тези хора няма да се чувстват изоставени. След това думата взеха няколко членове на ВСС, които искаха да се изяснят в каква процедура се намира пленумът и какво точно се обсъжда. Шефът на ВКС Лозан Панов пък се

Христо Иванов: Иван Гешев доведе до безпрецедентна криза правовия ред (СНИМКИ)

Главният прокурор Иван Гешев доведе до безпрецедентна криза правовия ред в България, заяви съпредседателят на Демократична България Хри...

обърна към кадровиците и ги призова да реагират в тази ситуация, да не си затварят очите и дадат оценка на публично известните факти за дейността на главния прокурор.

Боян Магдалинчев попита в каква процедура са в момента и какви са правомощията на ВСС по обръщението на Съюза на съдиите. 

Обръщението на Съюза на съдиите не е легитимен документ, защото няма входящ номер, коментираха друго от съдебните кадровици. 

Лозан Панов помоли членовете на ВСС да продължат с въпросите, докато се изчерпат. По въпросите, които зададе и главния прокурор, първо обсъждането на декларации на съсловни организации. Обсъждали сме декларация на Асоциацията на прокурорите, внесена от Гешев, без да се задават въпроси каква е процедурата. ВСС е кадровият орган, който избира главния прокурор. Реакцията на ВСС е закъсняла, защото вече 3 месеца се иска оставката на главния прокурор и има безпрецедентна резолюция на Европейския парламент. Имаме искане за оценка на дейността на главния прокурор. Кой, ако не ВСС може да я направи. Това, което се случва рефлектира върху имиджа на България. Всеки би могъл да поиска от ВСС да разглежда тази тема. 

И Адвокатски съвет-Пловдив иска оставката на Гешев

След Съюза на съдиите и Адвокатския съвет - Пловдив настоява за започване на процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор И...

Припомняме, че в края на септември от Съюза на съдиите в България изпратиха писмо до ВСС, с което за пореден път настояват кадровият орган да анализира поведението на главния прокурор и да започне процедура по предсрочното му отстраняване.

Темата бе обсъждана и на 8 октомври, когато председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска въпросът да бъде внесен като точка в дневния ред. Тогава Панов обвини главния прокурор в арогантност и обяви, че институциите, сред които и прокуратурата, се превръщат в център на власт и се държат като "бухалка за врагове и чадър за приятели". С голямо мнозинство обаче тогава ВСС отказа да разглежда писмото.

Междувременно, пред сградата на ВСС има протест с искане за оставката на главния прокурор. На този протест беше наблегнато, че Иван Гешев иска в досъдебните производства да се ползват доказателства, които не отговарят на процесуалния кодекс и по-къси обвинителни актове. 15 000 страници обвинителен акт за КТБ и нито веднъж го няма името на Пеевски, припомниха протестиращите кариерата на главния прокурор преди да заеме поста - той беше наблюдаващ прокурор по мегаделото "КТБ".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com