Горанов потвърди за слабости в акцизната система (ВИДЕО)

2816
Горанов потвърди за слабости в акцизната система (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Владислав Горанов потвърди появилите се в последните седмици слухове за слабости в Българска акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). Това стана ясно по време на изслушване в Народното събрание, където комисиите по вътрешна сигурност и бюджетна комисия проведоха общо заседание.

Министърът се яви в парламента, за да бъде изслушан по скандала с информационната система на митниците, след като от опозицията, в лицето на БСП, разпространиха данни, че 300 хил. записи в БАЦИС са изтрити или манипулирани. Социалистите използват именно този случай като част от мотивите си за предстоящия вот на недоверие срещу кабинета. Според опозицията в него са описани технически пропуски, които са направили акцизната система на митниците уязвима.

Експерт: Държавата не е събрала десетки милиони от бизнеса с горивата

"Десетки милиони държавата не е събрала от бизнеса с горивата. Тези милиони ние с вас ги плащаме." Това заяви директорът на петролната ...

Финансовият министър заяви пред комисиите, че нито в доклада на ДАНС, нито в изводите на прокуратурата, се съдържа която и да е от посочени в публичното пространство констатации за манипулации и извършени закононарушения. Според него анонсите в тази посока, могат да се окачествят като политически и свързани с предстоящия вот на недоверие срещу правителството. "Находчивостта на левицата е за похвала – че се атакува една от най-успешните политики на правителството", иронизира Горанов.

Той обаче не отрече, че по сигнал на Българска петролна и газова асоциация от 2015 година ДАНС и Агенция "Митници" са направили проверка на БАЦИС, където са открити слабости. Горанов обаче увери, че институциите до ден днешен работят по отстраняването на проблемите.

Той разкри и подробности по случая - в жалбата на Българска петролна и газова асоциация от 2015 година се твърди, че автоматизираната система може да бъде манипулирана. От митниците наистина открили такъв проблем, при който имало нарушаване в комуникацията между компютрите, които събират данните на входа и изхода на данъчните складове и самата система. В тази връзка били поканени експерти от ДАНС, които направили доклад с препоръки в 9 точки за отстраняване на слабостите при работата на системата. Започнали са веднага корекции, които се правят и днес.

ГЕРБ също поиска доклада на ДАНС за работата на БАЦИС

ГЕРБ също поиска доклада на ДАНС и pрокуратурата за работата на Българската акцизна централизирани информационна система (БАЦИС) да бъд...

Директорът на Агенция „Митници” Георги Костов посочи, че 8 от 9-те констатации са отстранени през юли 2016 г., последната е в процес на отстраняване. По думите му за нея процесът върви по план и ще приключи до края на полугодието, така че на 1 юли 2018 г. той ще може да докладва, че и тази констатация е отстранена.

Като доказателство за добрата работа на агенцията, Костов цитира статистически данни. По думите му, събраният акциз за горива се е увеличил с 5% през 2017 година спрямо 2016 година, а през 2015-та бил с 8,6% повече спрямо 2014 година.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев заяви пред депутатите, че "не е установена от най-високо политическо ниво за манипулации в акцизната система".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика