И в Русия си имат Уейнстейн - депутат, който руският парламент покровителства

5513
И в Русия си имат Уейнстейн - депутат, който руският парламент покровителства
Снимка: duma.gov.ru

Много сериозен секс скандал, в който са замесени известен руски депутат и три журналистки, продължава да разтърсва в Русия, като заради него редица руски медии бойкотираха отразяването на руския парламент днес (22 март).

На 22 февруари руският телевизионен канал "Дождь" съобщи, че три журналистки анонимно са разказали за посегателства от страна на депутатът от държавната Дума Леонид Слуцки.

Заместник-главния редактор на RTVi Екатерина Котрикадзе е първата журналистка, която разказва, че преди седем години е била подложена на сексуално посегателство от страна на Слуцки. Тогава тя е била сътрудник на грузинска телевизия и тъкмо дошла в Москва. Свързала се със Слуцки, за да вземе интервю с него, а той я поканил в офиса си, за да обсъдят детайлите.

В Русия се страхуват, че Черноморският им флот не е равностоен на американския еквивалент

Ударните възможности и авиацията - това са основните проблеми, които вижда адмирал Александър Витко що се отнася до Черноморския флот н...

"Той ме въведе в кабинета си, заключи вратата и се опита да ме притисне до стената, за да ме докосва и целува. Измъкнах се и избягах", разказва Котрикадзе. "Това се случва и с него никой не се бори... това е много страшно", допълва тя. Според нея с подобно отношение се сблъскват много журналистки.

Продуцентът на ТВ "Дождь" Дария Жук също обяви, че е била подложена на посегателства от страна на Слуцки, когато го поканила да гостува в ефир.

"Когато влязохме в студиото, вие почти веднага се проявихте... опитахте се да ме целунете насила, да ме пипате, държахте се грубо. Беше ми неприятно и страшно, затова помолих своя колега да ви изпрати за ефир и повече не съм контактувала с вас", казва Жук в свое обръщение към депутата. Тя е подала жалба в Комисията по етика на държавната Дума.

Фарида Рустамова, която работи в руската редакция на BBC е третата жертва на посегателствата на Слуцки, има запис на компроментиращ разговор с депутата. От него става ясно, че руският народен представител се е държал непристойно. По думите на Рустамова Слукий пъхнал ръка в скута ѝ, като я опипал с вътрешната част на дланта си.

Депутатът отхвърли всички обвинения по свой адрес, а "Дождь" беше заплашена от лишаване от акредитацията си за парламента.

Русия отговори за случая "Скрипал", бил като нискобюджетен трилър (ВИДЕО)

"Говорят ни за някакъв "Новичок", двама руски граждани са подложени на нападение, а какво чуваме – че Русия е нападнала Великобри...

Има основания да се смята, че пострадалите от действията на Слуцки са повече, тъй като за инцидентите открито говорят служителки на на медии, които не са свързани с правителството.

Реакцията на Леонид Слуцкий

Самият Слуцки определя случилото се, като "долнопробна провокация". Той работи от 1999 година в държавната Дума. "Поведението на депутата показва, че той се чувства безнаказан. Той знае, че журналистките може да разкажат за случилото се, да запишат на диктофон, но него не го интересува, защото е сигурен, че няма да има последици за него", пише руското издание Mеduza.io

По думите на Слуцки историята "вместо да накърни авторитета му е допринесла за него". В свой Facebook пост от 8 март депутатът поздрави жените по случай празника и "използвайки случая", помоли за прошка "всички, на които някога волно или неволно е причинил каквито и да било "преживявания". Това той е казал и в Комисията по етика.

По информация на "Коммерсант" след закритата среща с членовете на комисията Слуцки е подчертал, че няма от какво да се срамува. "Мъж, на който най-добрите близки приятели са неговото семейство, е обречен на успех във всяка и дори най-сложната ситуация", заявил той.

Президентът на американската киноакадемия е обвиняем за сексуално посегателство

Американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която връчва наградите „Оскар“ обяви, че разследва три обвинен...

Реакцията на Комисията по етика в държавната Дума

Вчера, 21 март, се състоя заседание на Комисията по етика, по време на което членовете ѝ са разговаряли с Фарида Рустамова и Дария Жук. Комисията е провела и закрито заседание, за което нищо не е известно. В крайна сметка заключението е, че поведението на депутата е приемливо, затова членовете на комисията не са взели предвид аргументите на журналистките, както и аудиозаписа на разговора между Слуцки и Рустамова, на който се чува как депутатът ѝ предлага да стане негова любовница и "да хвърли на ... това BBC..." Нещо повече – жените са заподозрени в организирането на провокации в навечерието на президентските избори в Русия.

След решението на комисията, изданието "Лента.ру" обяви бойкот на Слуцки. От медията решиха, че ще махнат всички статии, свързани с името му и ще оставят единствено тези по скандала.

Междувременно информационната мрежа РБК обяви, че отзовава всички свои кореспонденти от държавната Дума. "Коммерсант" реши, че няма да работа със Слуцки и комисията по етика. Списъкът с медиите, обявили бойкот на държавната Дума непрекъснато расте. Сред тях са вече: Ведомости, Новая газета, Право.ру, Эхо Москвы, Говорит Москва и др.

Превод: Евгения Гигова, Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари