И Захариева намесена в продажбата на български документи

11002
И Захариева намесена в продажбата на български документи
Снимка: БГНЕС

Вицепремиер, министър и български евродепутат са отговорни за незаконното продаване на български паспорти на чужденци, съобщи  в свое разследване EURACTIV. Медията се позовава на пакет от документи, които потвърждават обвинението.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов, бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева (сега външен министър) и евродепутатът Андрей Ковачев (от партия ГЕРБ) са хората на най-високи постове, обвинени в извършването на измама, която е позволила на хиляди чужденци да си закупят български паспорти, като с тези документи предлагат безвизови пътувания в целия ЕС, съобщава информаторът.

Тези твърдения пред EURACTIV прави лицето, подало сигнал – Катя Матева, бивш директор на Съвета за гражданство, орган, участващ в процеса на вземане на решения за предоставяне на българско гражданство на чужденци. Матева е била уволнена от Захариева през 2016 г., след като отказва да участва в измамата, разказва самата тя.

Държавната агенция за българите в чужбина се забърка в огромен скандал заради разкритията, че е издала фалшиви удостоверения от български произход, документ, въз основа на който могат да се издават български документи за гражданство и документи за самоличност.

Македонски журналист: При нас открито се рекламира търговията с българско гражданство

Македонският журналист Александър Дамовски заяви в предаването „120 минути” по бТВ, че търговията с българско гражданство с...

Няма агенция, няма проблем

Корупционният скандал с паспортите е в състояние да свали правителството на Бойко Борисов. Ръководителят на агенцията Петър Харалампиев бе арестуван по обвинения, че е част от организирана престъпна група. Харалампиев пък бе назначен по препоръка на ВМРО, партията на Каракачанов.

В развитието на разследването на агенцията, еквивалентът на приблизително 285 000 евро в брой бе открит в сейф, който принадлежи на Красимир Томов, главен секретар на тази институция. Томов се намира в ареста, заедно с Харалампиев и още двама служители, заподозрени в участие в организирана престъпна група.

В понеделник (26 ноември) Борисов изненадващо обяви, че Агенцията, която е инструмент за издаване на паспортите, ще бъде закрита. Борисов твърди, че има други институции, като министерството на правосъдието и вътрешните работи, които да изпълняват тази задача.

По-късно същия ден Каракачанов излезе със собствено предложение – вместо Агенция за българите в чужбина, да бъде създадено министерство.

Борисов предлага да се закрие Агенцията за българите в чужбина

"Възложил съм на ресорните министри да мислят как да закрием ДАБЧ (Държавната агенция за българите в чужбина - бел. ред.)". Това е заяв...

Нестабилна коалиция, тромави съюзници

Парламентарното мнозинство в парламента на Бойко Борисов зависи от коалицията му с Обединените патриоти: „Атака“ на Волен Сидеров, „Националния фронт за спасение на България“ (НФСБ) на Валери Симеонов и ВМРО – политическа партия, която твърди, че е наследник на историческия вътрешен македонски революционер Организация. ВМРО се ръководи от Красимир Каракачанов. Когато правителството е създадено през май 2017 г., Симеонов и Каракачанов са назначени за вицепремиери, а Сидеров става лидер на групата на "Обединени патриоти" в Народното събрание. На 16 ноември Валери Симеонов подаде оставка като заместник министър-председател, след седмици улични протести от страна на майки на деца с увреждания, които той обиди, и които настояха той да напусне поста си.

Подалата сигналите Матева потвърди пред EURACTIV, че основният източник на доходи за ВМРО, под ръководството на Каракачанов, е схемата за паспорти срещу пари, която по времето, когато тя е била в Съвета за гражданство. Тя споделя, че е казала на българската прокуратура, че Каракачанов е получил между 550 и 1500 евро за всеки македонски гражданин, получил български паспорт от тази измама. Броят на кандидатите на ден е бил между 150-200, заявила Матева пред прокуратурата.

Според измамната схема македонците плащат пари, за да получат фалшив сертификат от български произход. Матева се противопоставила на измамата и блокирала над 7000 заявления. Каракачанов (тогава в качеството си на председател на ВМРО) оказал натиск върху министъра на правосъдието Захариева да я уволни и да деблокира заявленията.

Матева заяви, че Каракачанов е подложен на натиск от македонци, които са платили подкупи, но са с блокирани документи и си искат парите обратно.

Прокуратурата още не е намерила доказателства, че ВМРО е печелила от търговия с български паспорти

Нашите данни са, че единствено и само той е имал достъп до този сейф. А дали пари са отивали към политическа партия, няма такива доказа...

Според Матева самата Захариева е била подложена на натиск от страна на Каракачанов и се е противопоставила в първоначално, докато евродепутатът Андрей Ковачев не организира среща на 3 юни 2016 г. с представители на българска неправителствена организация в Македония.

 В същото време Захариева полага усилия да премахне Матева от вземането на решения и скоро я уволнява от поста.

Ковачев е виден български евродепутат, заместник-председател на групата на ЕНП.

Матева твърди, че е предоставила достатъчно доказателства за твърденията си пред прокуратурата, но никой от тримата високопоставени служители, посочени в тази статия, не е разследван. Тя твърди, че отстраняването й, както и последователното игнориране на нейните свидетелски показания е част от коалиционното споразумение между Каракачанов и Борисов.

Европейската комисия критикува България за прекомерните правомощия на главния прокурор, над който няма институционален надзор. Сегашният главен прокурор Сотир Цацаров се възприема като приятелски настроен към Борисов.

Петър Харалампиев остава в ареста

Апелативният спецсъд остави в ареста бившия вече председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, пре...

ЕURACTIV покани Каракачанов, Захариева и Ковачев да отговорят на обвиненията срещу тях. Захариева окачестви изявлението на Матева като „изненада“ и твърди, че като ръководител тя винаги е предлагала „пълна подкрепа“. Захариева заявява, че Матева отхвърлила предложението да назначи още пет служители и да въведе подобрения в IT системата.

Ковачев също твърди, че е изненадан от тълкуването на Матева за неговата роля. Евродепутатът заяви, че срещата, която е улеснил с българската неправителствена организация в Македония, има за цел да преодолее блокираните от нея кандидатури. По-специално, едно от заявленията се отнася до внука на историческа фигура и води до смущение. „Жалко, че тази тема се използва за политически обвинения и дивиденти“, коментира Ковачев.

Документите, предоставени от Матева, обаче показват, че тя е казала на прокуратурата, че подобни опити „да спомогнат за работния поток“, насочени към посредници, които имат за цел да улеснят незаконното доставяне на сертификати, а не да подобрят ефикасността на процеса.

Бившият посланик на България Велизар Енчев заявява пред EURACTIV, че е изпратил писма до Комисията, включително до председателя Жан-Клод Юнкер, комисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос и комисаря по правосъдието Вера Журова, като предостави подробности за измамата и поиска от изпълнителната власт на ЕС да предприеме действия. Енчев твърди, че ЕС не може да си обърне главата в обратна посока, когато европейското гражданство се предоставя по криминален начин на хиляди чужденци, които плащат подкупи. Много от тях са арестувани в чужбина за престъпления.

Корупционната измама с български паспорти бе спомената накратко на стр. 19 от последния доклад на Комисията за напредъка в рамките на така наречения механизъм за сътрудничество и проверка. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари