Игра на танкери: Кой плиска водата в Персийския залив?

4356
Игра на танкери: Кой плиска водата в Персийския залив?
Снимка: Getty Images/Guliver

Белият дом все още се опитва да забави освобождаването на иранския танкер, задържан в Гибралтар. Това съобщава Reuters, цитирана от агенция "Фокус".

Искането на САЩ да спре освобождаването на кораба може да отнесе случая обратно в съда. Припомняме, че плавателният съд беше задържан от британски командоси под предтекст, че е пренасял суров петрол за Сирия, което е в нарушение с наложените от Европейския съюз санкции над Дамаск.

Съдбата на иранският танкер обаче е застрашена от опитите на САЩ да го задържат. „Министерството на правосъдието на САЩ поиска да започне нова правна процедура по задържането на кораба“, отбеляза първият министър на Гибралтар Фабиан Пикардо. Междувремено в изявление на Държавния департамент на САЩ се казва, че Белият дом е решил, че танкерът помага на Иранския ислямски революционен гвардейски корпус, който Вашингтон определи като терористична организация.

Техеран от своя страна отбелязва, че петролният танкер скоро ще напусне Гибралтар, а министърът на външните работи Мохамед Джавад Зариф характеризира американския стремеж да предотврати напускането му като "пиратство". „Америка отчаяно се опита да предотврати пускането на танкера в последния момент, но се сблъска с поражение“, категоричен бе посланикът на Иран във Великобритания Хамид Баейдинеджад в съобщение в Twitter. "Всички подготовки са направени, за да може танкерът да плава в открити води и той скоро ще напусне Гибралтар", добави още дипломатът.

Още напрежение

Говорителят на Министерството на външните работи на близкоизточната република Абас Мусави, цитиран от ТАСС, заяви обаче, че Техеран не е давал никакви гаранции, че след освобождаването си от Гибралтар, танкерът „Грейс 1“ няма да се отправи към Сирия. По-рано Иран задържа танкер с британски флаг в Ормузкия проток.

Мисия в Залива

Малко преди посещението на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп в Полша, министърът на външните работи на Яцек Чапутович пък обеща на Вашингтон подкрепата на Варшава за военната мисия в Персийския залив. "Полша възнамерява да участва в ръководената от САЩ операция „Сентинел“ за защита на търговските кораби в Персийския залив", посочи министърът.

Знаете, от държавите членки на ЕС само Великобритания се присъедини към мисията на САЩ, като изпрати два военни кораба в Персийския залив, за да придружат британските търговски кораби.

Историята

Регионът на Персийския залив е характерен с огромните си залежи на нефт и природен газ. Петте арабски страни, най-често асоциирани с понятието „Страните от Залива“, са: Кувейт, Бахрейн, Катар, Оман и ОАЕ (Обединените арабски емирства). Ирак, Саудитска Арабия и Иран също споделят част от крайбрежието и историята на Арабския (Персийския) залив. От тези държави Оман има най-специфична история и култура, което я отличава в това отношение от другите.

Полша застана зад военната мисия на САЩ в Персийския залив

Малко преди посещението на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп в страната, министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович обеща ...

Още от древни времена Заливът е бил важен морски път, който играе важна роля при запознаването на неговите обитателите с другите народи и цивилизации. Тогава те създали търговски връзки с Индия, а през Средновековието постигнали същото и с Китай.

Ормузкият проток, свързващ Оманския залив на югоизток и Персийския залив на югозапад, е единственият морски път за износ на нефт и природен газ от района за световния пазар.

Геостратегически проливът е важен за световната сигурност. На 18 април 1988 г. американският флот по време на Ирано-иракската война потапя иранската фрегата „Саханд“ и няколко по-малки ирански патрулни кораба. На 3 юли 1988 г. над водите на протока е свален ирански пътнически самолет Airbus A300 – загиват 290 души. 

Днес градусите на напрежението в този регион между световните сили отново са високи.

Снимки: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com