Индулгенция за шофьори и коли с малус - "още сме на идейна фаза"

4115
Индулгенция за шофьори и коли с малус - "още сме на идейна фаза"
Снимка: БГНЕС

Oбмисля се вариант при системата "бонус-малус", в който съответният шофьор-нарушител може да прибегне до "ускорено чистене, когато си заплати някакъв вид наказание еднократно". Това стана ясно на днешното обществено обсъждане, организирано от Комисията за финансов надзор (КФН), относно бъдещето на "бонус-малус".

Какво означава това "купуване на натрупани малуси"? Този въпрос Actualno.com зададе на председателя на КФН Карина Караиванова. По думите ѝ, това било идея, която още се обмисля. На уточняващ въпрос дали се отнася за шофьор, натрупал малуси, или за автомобил с "лошо минало", Караиванова поясни: "В общия случай откупуване на малус - от шофьор, от кола. Но повтарям, още сме на идейна фаза".

Безбройните пробиви в проекта за "бонус-малус"*

Днес, 3 декември, в зала 3 на Националния дворец на културата цял ден ще тече обществено обсъждане на системата "бонус - малус" и при к...

Закривайки дискусията, Караиванова увери, че всички отправени критики, предложения, коментари ще бъдат взети предвид. В следващите дни ще се занимаваме с това, ще направим анализ на всички предложения - къде, какво можем да променим в системата "бонус-малус", за да стане приемлива за обществото, защото системата няма да бъде приета преди да получим обществен консенсус за начина, по който тя трябва да изглежда.

"С въвеждането на системата нямаме намерение да ощетяваме болшинството от българските шофьори, които са дисциплинирани. Нашето желание е да притиснем нарушителите на пътя", заяви при откриването на дискусията Караиванова, която призна, че предложенията имат несъвършенства, но се надява с подобни дискусии всички спорни моменти да се изчистят. Тя посочи, че вариантите да се урегулират нещата с "бонус-малус досиетата" и на шофьори, и на коли, са два - или да се вписва в талона на колата кой може да я кара, или да се вписва в самата полица за "Гражданска отговорност".

Възмущение

Междувременно обаче изникна въпросът какво обществено обсъждане стана факт днес, след като реално диалог не се получи. Причината - когато дойде ред на граждани и неправителствени организации, държавните експерти вече масово ги нямаше.

Мая Манолова: Системата "Бонус-малус" нарушава граждански права

Омбудсманът Мая Манолова изпрати становище до председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова по повод обществено...

По темата позиция публикува Институтът по пътна безопасност, ръководен от бившия шеф на КАТ Богдан Милчев. Ето каква е позицията:

"Днес от 9 до 17 часа трябваше да се проведе обществено обсъждане в зала 3 на НДК. Очакванията на организаторите, че хиляди граждани ще напуснат работните си места и ще изразят мнението си по т.нар. наредба, регулираща „бонус-малус“ системата, не се сбъднаха. Сутринта в 9:00 ч. тържествено беше дадено началото на общественото обсъждане, като до 11:30 ч. се даде възможност да се изкажат само трима от присъстващите 72 души в залата. След което беше дадена обедна почивка от 12:30 до 13:30 ч.

При старта на следобедното изслушване (същинското изслушване) на гражданите и организациите стана ясно, че представителите на Министерство на вътрешните работи и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията не се явиха в залата, за да могат да дадат отговор на десетките въпроси. Разочаровани, гражданите напуснаха залата.

Владимир Савов от КФН: 20% отстъпка от "Гражданската отговорност" още след 2 г. за изрядните шофьори

Един изряден шофьор още след 2 години може да получи 20% намаление на застраховката „Гражданска отговорност”. Това каза във...

Институтът за пътна безопасност настоява, при създалата се ситуация т.нар наредба, регулираща "бонус-малус" системата, да бъде оттеглена и след коригирането ѝ да бъде подложена на обществено обсъждане. Отсъствието в залата на представителите на МВР и МТИТС е показателно, че те не застават зад така предложената ни наредба. Това е още един аргумент наредбата да бъде оттеглена".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com