„Ислямска държава“ още не е мъртва, но мечтите за халифат се разпадат

4572
„Ислямска държава“ още не е мъртва, но мечтите за халифат се разпадат
Снимка: Getty Images/Guliver

Нейният „халифат“ имплодира, нейните де факто столици в Ирак и Сирия паднаха и стотици от нейните бойци или се предадоха, или бягат. Джихадистката групировка „ Ислямска държава“ може и да не е все още мъртва, но нейната мечта за държавност вече е погребана, твърдят анализатори.

Никой от ИД „сегга няма да мисли за налагане на „територията на халифата““, каза Хишам ал-Хашеми, иракски специалист по екстремистки движения. През 2014 г. самопровъзгласилият се „халиф“ на ИД Абу Бакр ал-Багдади управляваше около 7 млн. души на територия, голяма колкото Италия, завземайки големи части от Сирия и Ирак.Тази нова „тери5тория на исляма“ - Дар ал-Ислам на арабски – привлече хиляди джихадисти от цял свят, много от които придружавани от техните жени и деца. Град Рака стана де факто сирийска столица, а Багдади се появи публично в джамия в Мосул, втория по големина град в Ирак и преди време най-големия търговски център в Близкия изток. Във всички градове под контрола на джихадистката групировка над сградите на новата администрация се вееше черното знаме на ИД.

26 сирийци загинаха след взрив на кола бомба на ИД

Взривена кола бомба на „Ислямска държава“ (ИД) уби 26 сирийци, които са вътрешни бежанци. Това съобщи Сирийският центъра ...

Съдилища, болници и други официални институции дори издаваха рожденни или брачни свидетелства, както и присъди и други официални документи на бланки на ИД. Но по-малко от 4 г. след помитащата офанзива, която вцепени света, ИД е загубила по-голямата част от територията, която контролираше, и в която имаше прилични доходи от петролни полета, с които финансираше своята дейност. „В хода на скорошни битки, особено при тази за Мосул, бяха убити огромен брой джихадисти“, каза Кърк Соуъл, издател на Inside Iraqi Politics. "След това поражение мнозина други се предадоха или просто избягаха от страната или се опитват да се смесят с населението".

Според ръководената от САЩ коалиция, сражаваща се с ИД, джихадистите са загубили 95% от трансграничния халифат, който обявиха през 2014 г. Хашеми каза, че след понасянето на такива тежки загуби, „дори и нещо да е останало от ИД, не може да се мисли за завръщане“ към идеята за военен и административен контрол на територията.

А групировката е притисната в Ирак върху „четири процента от територията“ без население, намираща се по лесните за преминаване граници със Сирия, където тя е блокирана и се намира във все по-затягащ обръч.

В допълнение към сирийските и иракските армии, останалите джихадисти са изправени пред множество сили, подкрепяни от Русия, Съединените щати или Иран, често в противоречие помежду си поради техните различни регионални интереси. "Проектът на халифата се изправи срещу геополитическите реалности", каза Карим Битар от Парижкия институт по международни и стратегически въпроси.

Виртуалният халифат ще продължи да вирее и след победата над "Ислямска държава" в Сирия и Ирак

На фона на загубите, които „Ислямска държава“ търпи в Сирия и Ирак, терористичната групировка и нейните симпатизанти продъл...

В резултат на това "международната джихадистка галактика вероятно ще се върне към предишната си стратегия за де-територизация и ще се върне към удари срещу" далечния враг "на Запад или Русия, за да покаже, че с нея трябва да продължи да се съобразяват", добави той.

Вече има организация, готова да заеме опразващото се място.

ИД се роди от пепелта на Ислямска държава на Иран и Леванта и Ал Кайда преди това, и Хашеми смята, че въпреки че „халифатът“ изчезва в пламъци, нова организация започва да се оформя. „Повечето ветерани от ИД и Ал Кайда в Ирак сега се прегрупират в Сирия“, където джихадистите все още държат под контрол много райони, казва той. Тези бойци - „най-индоктринираните и най-дисциплинираните“ - от септември оформят групировката „ Ансар ал-Фуркан“, оглавявана от Хамза бин Ладен – синът и възможен наследник на Осама бин Ладен.

Младият Бин Ладен стана активен като пропагандист на Ал Кайса след смъртта на баща си от ръцете на американски командоси през 2011 г. в Пакистан. През януари САЩ добавиха Хамза бин Ладен към черния списък на терористите. Баща му може и да е мъртъв, но името Бин Ладен продължава да привлича желаещи да се бият, смята Хашеми.

Скрийншот от игра - неопровержимото доказателство на руското военно министерство (СНИМКИ)

Невероятен гаф бе установен от потребители в мрежата след като руското министерство на отбраната публикува изображения, които доказвали...

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com