Испания решава окончателно за Каталуния на 21 октомври

8584
Испания решава окончателно за Каталуния на 21 октомври
Снимка: Getty Images/Guliver

Испанското правителство официално ще се събере на заседание тази събота, 21 октомври и ще реши дали да отнеме автономията на Каталуния. Това стана ясно от официален отговор на Мадрид на днешното писмо на каталунския премиер Карлес Пучдемон.

Съгласно официалното изявление на испанското правителство, Пучдемон не е отговорил "ясно и прецизно" дали каталунският парламент е пристъпил официално към процедура за обявяване на независимост на Каталуния. Припомняме, че в писмото на Пучдемон от днес (19 октомври) се посочва, че ако Мадрид откаже диалог, то каталунският премиер може да гласува, ако прецени, официална декларация за независимост на Каталуния. Такава декларация вече беше парафирана от мнозинството в каталунския премиер, но не и категорично обявена официално.

В следствие от отказа на Пучдемон да изясни дали има официално стартирала процедура за обявяване на независимост на Каталуния, испанското правителство продължава с предвидените в чл. 155 от испанската конституция процедури, за да възстанови конституционния ред в Каталуния. На 21 октомври (събота) предстои правителствено заседание, с което ще бъдат одобрени мерки, които да позволят на горната камара на испанския парламент (Генералните кортеси) т.е. на Сената да защити интереса на всички испанци, включително на гражданите на Каталуния, като възстанови испанския конституционен ред в автономната област, пише в официалния отговор на Мадрид.

Изявлението на испанското правителство завършва по следния начин: "Правителството ще направи всичко възможно, за да възстанови законността и конституционалния ред, да възстанови мирно съвместното съжителство на гражданите и да спре влошаването на икономиката, което е следствие на политическата несигурност в Каталуния."

Припомняме, че към момента Каталуния има по-специфична степен на автономия. Провинцията се управлява от избиран на всеки 4 години парламент, като има собствена полиция - Mossos d'Esquadra, но няма право сама да управлява финансите си. Точно това е големият проблем, който подклажда националистическите движения в Каталуния - схващането, че провинцията дава твърде много в централния испански бюджет.

Според графика на испанското финансово министерство, цитирана от El Pais в края на септември, всъщност дефицитът в Каталуния е по-малък от този в Мадрид и Андалусия. Каталуния е на минус в съотношението данъци:инвестиции с 207 евро на глава от населението. За сравнение Мадрид е на минус с 247 евро, а Андалусия - с 358 евро. Най-зле е Валенсия - 702 евро на човек. Най-облагодетелстван е анклавът Сеута - 2752 евро на плюс на глава от населението, след това е Баския регион с 2194 евро плюс. Освен това, Каталуния има дълг от 67 млрд. евро към испанската хазна. Парите са взети като заем заради световната финансова криза, от специално направен държавен фонд за подкрепа на затруднени испански провинции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа