Испания започва процедура по установяване на директен контрол над Каталуния

3608
Испания започва процедура по установяване на директен контрол над Каталуния
Снимка: Getty Images/Guliver

Испания започва процедура по установяване на директен контрол над Каталуния. Това съобщи премиерът Мариано Рахой след извънредната среща на своето правителство.

Според Рахой активирането на член 155 от конституцията има 4 цели - връщане към законността, възстановяване на нормалността, продължаване на икономическото възстановяване и провеждането на избори до 6 месеца.

Каталунците масово теглят парите си от банките в протест срещу преместването им

Каталунците масово теглят парите си от банките в протест срещу централното правителство в Мадрид и ръководствата на финансовите институ...

Рахой подчерта, че каталунската автономия не е отменена, а единствено действия ще бъдат предприети срещу хората, застрашили конституционния ред в страната.

Испанският премиер обяви, че ще поиска прекратяване на правомощията на каталунското правителство, което ще бъде заменено от длъжностни лица, определени от Мадрид. "Местната власт ще продължи да изпълнява функциите си под контрола на държавата", заяви той.

Испанското централно правителство иска разпускането на каталунския парламент и свикването на регионални избори "възможно най-скоро", допълни Рахой.

Той посочи също, че отстранен от поста ще бъде и регионалният лидер Карлес Пучдемон. Неговото правителство ще бъде освободено, а функциите му ще се изпълняват от националните министри.

Рахой подчерта изрично, че ако Каталуня стане независима, тя ще бъде изключена от всички международни организации.

ЕС отказа да е посредник между Мадрид и Каталуния

Европейският съюз не вижда възможност да посредничи при преговорите между Мадрид и Каталуния във връзка със ситуацията около референдум...

Член 155 от основния закон, приет през 1978 г., позволява на националното правителство да "предприеме всички необходими мерки", за да принуди автономния регион да изпълни задълженията си към държавата, включително отмяна на автономията.

Директното управление може да е временно и да варира от освобождаване на регионалното правителство до по-мек подход за отстраняване на ръководители на отделни служби, както и установяване на контрол над катлаунската полиция, каталунските медии и насрочване на предсрочни избори.

Приетите мерки трябва да се гласуват от горната камара на испанския Сенат, където управляващите консерватори имат мнозинство.

На 9 октомври лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон подписа символична декларация за независимост на областта, съобразена с резултатите на проведения 8 дни по-рано референдум. На него 90% от каталунците гласуваха за отделяне от Испания при малко над 40% избирателна активност.

Пучдемон обаче призова регионалния парламент да не обявява независимостта, преди да се проведат преговори с Мадрид. Правителство на Рахой отказа, защото според централната власт референдумът е незаконен. В отговор Пучдемон заплаши, че ако Мадрид продължи с „репресиите”, то регионалните власти действително ще обявят независимост.

Европа отново предупреди, че няма да приеме независимостта на Каталуния

Европейските държави приемат каталунската криза като вътрешен въпрос за Испания, но няма да подкрепят независимостта на региона. Това...

По-рано политикът от опозиционната Испанска социалистическа работническа партия Кармен Калво заяви, че стремежите на испанското правителство са през януари в Каталуния да бъдат произведени регионални избори в рамките на извънредния комплекс от мерки за временно поставяне на областта под прякото управление на Мадрид.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Зеленски: Със САЩ вече работим по споразумение в сферата на сигурността (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 23.04 - Военната помощ ще пристигне бързо, увери Байдън

В телефонен разговор: Зеленски благодари на Байдън за помощта за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа