Изборите в Ирак - сякаш плод на болно въображение от трагикомичен роман

2258
Изборите в Ирак - сякаш плод на болно въображение от трагикомичен роман
Снимка: Getty Images/Guliver

Властите в Ирак определиха поредните парламентарни избори в страната на 10-12 май като пример за постъпателното движение на близкоизточната държава по демократическия път. Сред аргументите бяха първото в историята на Ирак електронно гласуване, високият процент на кандидатите жени, големият брой регистрирани партии и движения. На практика обаче работата първо се обърна в конфуз, след това в скандал, а накрая последва поредната остра вътрешнополитическа криза, пише Антон Веселов в материал за електронното издание на руското списание „Фонд за стратегическа култура“, цитиран от агенция "Фокус".

"Отличните" резултати от "напредъка" в иракската демокрация се изразяват в следното - по време на вота се развали електронната система, а процедурните нарушения и измамите се оказаха толкова масови, че резултатите от гласуването предизвикаха бурни протести. Редица политически блокове, включително големи и влиятелни партии, поискаха ново преброяване на гласовете, в резултат от което се разрази остра дискусия. На 6 юни, под нарастващия натиск, иракският парламент взе решение за разформироване на Висшата независима избирателна комисия, да се направи ръчно преброяване на гласовете и да се анулират резултатите от гласуването на военнослужещите в кюрдските сили "Пешмерга".

ООН удължи Мисията за подпомагане на Ирак до 31 май 2019 г.

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция 2 421 за удължаване на мисията на ООН за подпомагане на Ирак до 31 май 2019 г. К...

Такъв обрат на събитията не можеше да не предизвика реакциите на тези, които според резултатите от изборите заеха водещи позиции и сега губят всички шансове за успех. Муктада Садр, лидер на блока "Сайрун", заяви веднага след изборите, че при никакви условия няма да води коалиционни преговори с блока "Фатх" на Хади ал Амери, алианса "Държава на законността" на бившия премиер Нури ал Малики и "Патриотичния съюз на Кюрдистан". Само след три седмици той промени кардинално своята позиция и сключи съюз с "Фатх", а освен това подписа споразумение за съвместна работа с движение "Хихма", начело с Омар ал Хаким.

Показателно е, че двете най-големи кюрдски партии (ДПК и ПСК) приветстваха съюза на радикалните шиитски лидери и това също е резултат от работата на иранския генерал Касем Сюлеймани. Муктада Садр, Хади ал Амери и Омар ал Хаким са известни със своя антиамериканизъм и връзките си с Иран. Силно безпокойствие във Вашингтон предизвика и факта, че блока "Фатх" зае първо място в провинция Басра, а "Сайрун" – в Багдад (където коалиция "Победа" на премиера ал Абади се оказа чак на пето място).

Министър-председателят Хайдер ал Абади призна съществуването на "някои проблеми", но се изказа против нови избори и разпускане на ЦИК: "Предлагам всички политически блокове да проведат среща на високо ниво непосредствено след края на Ид ал Фитр (след 18 юни) на място, което ще бъде определено по-късно с консултации“. Президентът на Ирак Фуад Масум оспори решението на парламента. Бившият външен министър и член на ръководството на "Демократическата партия на Кюрдистан" Хошияр Зибари напомни, че срокът на пълномощията на сегашния парламент вече е изтекъл, затова той не може да променя закони и няма пълномощия да сменя членове на ЦИК и да ги заменя със съдии. Според мнението на Зибари, действията на парламента са противоконституционни. "Опасяваме се, че тези огромни нарушения ще имат сериозни последствия за сигурността, стабилността и гражданския мир в страната".

Независимо от това, на 11 юни председателят на парламента Салим ал Джабури проведе среща с парламентарната комисия по правните въпроси, в хода на която е обсъждана следизборната криза. Говорителят на парламента потвърди, че ръчното преброяване на бюлетините трябва да започне в най-кратки срокове. И веднага след това се случи пожар в склада в Багдад, където се съхраняваха електронните урни за гласуване, пренесени тук от цялата страна (освен урните от кюрдската автономия, които се пазят в друг склад). Според данните на местното МВР, при палежа е използван бензин и значителна част от урните са унищожени от огъня. По подозрение за участие в деянието са арестувани 17 души. Хайдар ал Абади заяви, че пожарът е устроен от "терористически банди" – и това след нееднократните тържествени уверения в пълния разгром на "Ислямска държава" в Ирак.

Парламентът в Ирак иска преразглеждане на изборите

Иракският парламент нареди цялостно преразглеждане на парламентарните избори на 12 май и уволни комисията, която ги ръководеше, след ка...

Случващото се напомня на изборите през 2010 година, когато тогавашния премиер Нури ал Малики загуби, но остана на власт като преведе страната в режим на "ръчно управление". В течение на няколко години работата на парламента бе фактически парализирана, в страната не се приемаше бюджет и други изключително важни закони, а изчезването от хазната на няколко десетки милиарда долара приписаха в графата на разходите за "стабилизация на обстановката и борба с тероризма".

Сигурността в Ирак, както и по-рано, е на ниско ниво. На 8 юни бе извършен двоен терористичен атентат в Багдад, който уби най-малко 20 души, а още 110 души бяха ранени. На 11 юни бе извършено нападение над блокпост на "шиитските опълченци" в южната част на провинция Киркук – убити и ранени 12 души. На 13 юни бе обстрелян с миномети полевия лагер на пехотна бригада на иракската армия в района Кара-Тапа (провинция Дияла). Мохамед Омар, ръководител на местната щаб квартира на партия "Патриотически съюз на Кюрдистан", отбеляза, че в последно време силите на "Ислямска държава" са се укрепили в района Хамрин дотолкова, че армията и полицията вече не могат да им се противопоставят. "По-рано ние пътувахме из населените места в този район даже и през нощта, но сега тези места са крайно опасни за посещение даже и през деня заради активността на „Ислямска държава", призна чиновникът. Заедно с това обстановката далеч не е така критична, както в периода 2003-2010 година (периода на съпротивление на патриотическите сили срещу международната агресия) или през 2014-2016 година, когато правителството на Нури ал Малики провокира гражданска война и загуби около една трета от територията на страната.

При това в Багдад не обичат да говорят, че на територията на Ирак има чуждестранни военни бази, хиляди военнослужещи от различни страни, а Турция открито води бойни действия против "Работническата партия на Кюрдистан" в районите Кандил, Махмур и Синджар в Северен Ирак. Миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви: "НАТО и ЕС взеха решение да увеличат своето присъствие в Ирак. Мисията на ЕС ще се съсредоточи върху въпросите по обезпечаването на сигурността на гражданите (т.е. подготовката на кадри за полицията и спецслужбите). НАТО ще се занимава с подготовката на инструктори за армията".

Турция е създала 11 регионални бази в Северен Ирак и е удвоила присъствието си в региона

Турция е създала 11 регионални бази в Северен Ирак и е удвоила броя на войските си, разкри министър-председателят Бинали Йълдъръм и доб...

Според думите на премиера на кюрдската автономия Неширван Барзани, "трябва да се създаде широк и всеобхватен алианс, за да се намери фундаментално решение на проблемите на Ирак, за да могат всички общности да се смятат за партньори в управлението на страната. На иракския народ трябва да се предоставят граждански, политически и социални права, както е предвидено в Конституцията". Вярно, никой не може да каже точно, колко глави има в Конституцията на Ирак (139 или 140) и колко са провинциите в страната – 18 или 19.

Ирак – тази до сравнително неотдавна мощна регионална държава с огромни запаси от въглеводороди, развита промишленост и наука, образование и медицина, в резултат от въоръжено нашествие с директното съучастие на ООН, беше върната десетилетия назад и изход от тази тежка криза не се вижда, е заключението на автора.

Снимки: Getty images/Guliver

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари