Ясни са 7 за новото правителство, дилема колко места се падат на Патриотите

6351
Ясни са 7 за новото правителство, дилема колко места се падат на Патриотите
Снимка: БГНЕС

Дали пет министерски кресла или четири – това изглежда една от основните дилеми, които ГЕРБ и „Обединени патриоти” трябва да решат, преди да успеят да сформират правителство. Иначе в новия кабинет вече били ясни седем имена – премиер ще е Бойко Борисов, а Томислав Дончев, Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Ивайло Московски, Николина Ангелкова и Екатерина Захариева също били сигурни. Дончев ще се занимава с еврофондовете, Горанов ще отговаря за финансите, Павлова ще е регионален министър, Московски си поема транспорта, Ангелкова ще се грижи за туризма, а Захариева – за правосъдието, пише в. „Труд”.

Почти сигурно е, че шефът на Александровска болница Костадин Ангелов ще поеме здравеопазването. До края на миналата седмица фаворит за поста бе началникът на ВМА ген. Николай Петров, но в последния кастинг той отпаднал заради близостта си с бившия държавен глава Росен Плевнелиев.

Цветанов: В началото на другата седмица ще обявим коалиционното споразумение

Предполагам, че в началото на другата седмица ще обявим споразумението. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. &bdquo...

От днес, 24 април, преговорите ще се водят вече лично от Бойко Борисов. Засега само от ВМРО настояват, че трябва да вземат пет министерства. От НФСБ и „Атака” обаче пресметнали, че им се падат четири. Голямата загадка засега е как ще бъдат разпределени икономическото и енергийното министерство. Засега за енергийното министерство има две кандидатури – на Валери Симеонов и на предишния енергиен министър Теменужка Петкова. За икономическото министерство „Атака” предлага бившия шеф на агенцията по приватизация Емил Караниколов.

Интересно ще е и относно вътрешното министерство. ГЕРБ изглежда залага на бившия главен секретар на МВР Калин Георгиев, но бившия зам.-вътрешен министър Филип Гунев също е силна кандидатура, пише „Флагман”. Министерството на отбраната в крайна сметка може да поеме ген. Константин Попов, а Красимир Каракачанов да е вицепремиер с ресор силовите министерства. Попов пое ВВС след президента Румен Радев, но напусна, за да влезе в политическата надпревара за парламента. Всеизвестно е, че той и Радев са в много обтегнати отношения.

За министерството на екологията от „Обединени патриоти” са си харесали друг експерт – Нено Димов. Патриотите искат и културното министерство, за което претенции имат бившият кмет на Пловдив, който е и настоящ депутат – Славчо Атанасов, както и Петър Николов, който набързо прелетя през ДСБ, ДБГ и финишира в “Атака”. Николов бе водач на листата в Ловеч, но не успя да влезе в парламента. Фаворитът на ГЕРБ за културата е Вежди Рашидов, а за екологията – Ивелина Василева. Искрен Веселинов пък може да стане социален министър.

Патриотите имат амбиции и за земеделското министерство, но по-вероятно е да не го получат. Възможно е Десислава Танева отново да е министър, независимо че очаква да стане майка на близначки. Бившият шеф на фонд “Земеделие” Румен Порожанов също е възможен вариант .

ГЕРБ и Патриотите започнаха работа по коалиционното споразумение

Утре ще имаме първия чернови вариант на коалиционното споразумение, ще продължим с преговорите. Това каза пред журналисти в Народното ...

Иначе е сигурно, че министрите отново ще са 17. Не е ясно дали вицепремиерите ще са трима или четирима.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика