Как Европа ще избере следващото си поколение лидери

2461
Как Европа ще избере следващото си поколение лидери
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейските парламентарни избори тази седмица ще дадат ход на борбата за най-добрите ръководни длъжности на континента, но няма да решат кои ще са победителите.

За разлика от националните избори, партията с най-голям брой места след гласуването не може да бъде провъзгласена за ръководител на изпълнителната власт на ЕС.

Вместо това новият председател на Европейската комисия ще бъде номиниран от лидерите на 28-те държави-членки на ЕС след поне две срещи на високо равнище.

Лидерите могат да решат да вземат предвид имената, избрани от парламентарните блокове, т. нар. "spitzenkandidaten" - или не. Във всеки случай изборите изглежда ще отслабят основните групи в Страсбург и ще затруднят дясноцентристката ЕНП да наложи своя избор, анализира Кристиан Шпилман за „Франс прес“.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще подкрепи кандидата на ЕНП Манфред Вебер, но френският президент Еманюел Макрон се противопоставя на целия процес. И независимо от това дали Вебер, друг кандидат или някой извън изборния процес ще бъде избран, това ще стане ясно само след политика на затворени врата.

Тя ще стартира два дни след първите резултати от изборите във вторник, когато лидерите ще проведат вечерна среща на върха в Брюксел. След това домакинът Доналд Туск - председател на Съвета на ЕС - ще подготви техните размишления относно списъка с номинирани за одобрение в края на юни.

Лидерите ще изберат директор на Европейската централна банка, ръководител на външната политика, председател на парламента и председатели на Комисията и Съвета.

Меркел: Европа трябва да се изправи срещу Китай, Русия и САЩ

В обширно интервю в навечерието на изборите за Европейски парламент германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа трябва да промен...

Кандидати аут?

Макрон и всъщност повечето от останалите лидери не са склонни да отстъпят властта да изберат най-добрите длъжности, предоставена им чрез договора на ЕС. Но все още има една демократична уловка - назначенията трябва да бъдат ратифицирани от парламента; най-малко 376 от 751 членове. Ако лидерите се споразумеят за имената на срещата на високо равнище от 20 до 21 юни, новият парламент може да гласува през юли.

Когато отиващият си председател на Комисията Жан-Клод Юнкер беше повишен през 2014 г., Германия, Великобритания, Нидерландия и Швеция възразиха. Но Меркел си отива и отстъпва мястото на своя колежка от ЕНП след медийна кампания, обвинявайки я в "предателство към демокрацията". Сега Макрон е най-строгият противник на процеса на шпицкандидатите и настоява, че няма да подкрепи Вебер, независимо от представянето на ЕНП на изборите.

Игра на тронове!

Въпреки че се очаква тя да остане най-голямата самостоятелна група, дълготрайното господство на ЕНП сред топ длъжностите в Брюксел може да приключи.

Европа изгуби либидото си

Ключовият проблем на европейците е, че са загубили либидото си, смята председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Не се обич...

Дясноцентристката група беше в удобен "брак" с левите социалисти и демократи в поделянето на длъжностите. Но с очакваните резултати на популистите евроскептици, Зелените и либералните центристи, основните партии няма да имат работно мнозинство.

Това ще ги задължи да търсят коалиции и биха могли да оставят Зелените или либералната група в позиция да заемат властова позиция.

Ако парламентът утвърди новия председател на Европейската комисия в средата на юли, тогава той или тя ще събере екип от комисари.

Те ще преминат през изслушвания, а след това парламентарната сесия през октомври ще гласува за потвърждение и те започват работа през ноември.

Италианско трио...

Разбирането за ЕС - от европейско към комунистическо

Защо доверието на българина в Европа и европейските институции намалява? Зададох си отново този въпрос след поредния скандал с привкус ...

Трима влиятелни италианци също ще бъдат заменени през тази година, прибавяйки постовете си към смесицата, когато започне надпреварата.

Директорът на базираната във Франкфурт Европейска централна банка Марио Драги трябва да се оттегли, освобождавайки ценна позиция.

Отиват си и председателят на италианския парламент Антонио Таяни, както и върховният представител на ЕС за външна политика Федерика Могерини.

Тези три длъжности са подаръкът на лидерите, като някои ще бъдат изтъргувани, но с определени политически условия. Оттеглящият се председател на Европейския съвет Доналд Туск даде да се разбере, че очаква поне на една да отиде при жена.

А по-малките страни и по-новите членове очакват да видят почит към географското разнообразие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа