Как ще се отрази на България кризата с турската лира?

9397
Как ще се отрази на България кризата с турската лира?
Снимка: iStock/Guliver

Сривът на турската лира продължава. Властите започнаха разследване за предполагаем заговор заради рекордния спад.

Застрашен ли е българският пазар от кризата при съседите? Отговорът е "Да", смятат експерти, но нека първо видим статистиката – само за последния месец спадът на турската лира спрямо долара е 29%, а от началото на годината – над 44 на сто.

В Кремъл считат за невъзможно да се говори за финансова помощ за Турция

Според Кремъл хипотетичните разсъждения за възможното отпускане на финансова помощ за Турция от страна на Русия са невъзможни. Това уве...

По предварителните данни на НСИ за първите 6 месеца на 2018 година, износът на България за Турция възлиза на 1,75 млрд лева, което представлява 22% от общия износ към страните извън ЕС. Износът намалява спрямо същия период, когато е бил 2,14 млрд. лева (24% от износа спрямо трети страни). Преките чуждестранни инвестиции от Турция у нас за миналата година са 869 млн. евро.

За дребните турски бизнесмени у нас кризата все още не се усеща, но далеч не е такова положението за по-големите фирми. Инфлацията нарастна с 15% през юни, а производствените цени скочиха до рекордните 23%. Лихвените проценти на потребителските кредити се покачиха от 15% за 2017 до 25%, а тези на корпоративните кредити – от 14% до 24%, показва проучване на "Кофас".

Сривът на лирата със сигурност ще повлияе негативно на пазара у нас, прогнозират анализатори. „България изнася доста за Турция, особено суровини, материали, които се преработват, те ще бъдат скъпи за турската икономика. Тази голяма задлъжнялост, която има към чужди финансови институции, рискува да доведе много предприятия до фалит”, коментира Цветослав Цачев в интервю за bTV.

Турция плаща цената на държавната намеса в икономиката, обяснява експертът по международни отношения Мартин Табаков: "Това, което прави Ердоган, е, активирайки инструментите на политиката в икономиката си, да опитва да отлага социалната цена, която той трябва да плати."

Турската лира падна с още 5% спрямо долара

Подложената на удари турска лира достигна нови рекордни ниски нива спрямо щатския долар, като загуби около пет процента от стойността с...

В опит да спре обезценяването на валутата си, Турската централна банка освободи милиарди лири и долари за банките в страната. Централната банка в южната ни съседка прогнозира увеличаване на инфлацията от 8,4% до 13,4% за 2018 година и от 6,5% до 9,3% за 2019 година. А властите разследват близо 350 профила в социалните мрежи заради провокативни коментари.

"Вярвам, че валутата ще се върне в нормални стойности в рамките на икономическите правила. Не се тревожете. Ние никога не сме правили компромиси с правилата на свободния пазар", категоричен беше Ердоган.

Златните резерви на Турция са се стопили от 582 тона на 236 през само за последните три месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com