Какъв ще бъде светът след COVID-19

1976
Какъв ще бъде светът след COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Съветът по национално разузнаване на САЩ публикува наскоро своя доклад за глобалните насоки, които ще определят света до 2040 година, съобщи Le Temps.

Коронавирусът ще окаже дългосрочно влияние на човешкото развитие, международните организации, вътрешната политика на държавите и ролята на неправителствените организации. Това ще е най-голямото сътресение от времето на Втората световна война и последиците му ще се развиват в продължение на няколко години. Устойчивостта и адаптивността, с които така се хвалихме се оказаха неефективни и отстъпиха място на дълбока неопределеност, се казва в доклада, представен от Le Temps.

Груповите туристически пътувания да се възобновят през май, искат от бранша

„Очакваме от началото на месец май да започнат да се провеждат груповите туристически пътувания“, каза пред БНР Светлана Ат...

Коронавирусът ускори признанието на ролята на системата на здравеопазването, подчертавайки неравенството в достъпа към медицинска помощ и инфраструктурата в различните страни и региони. Той мобилизира човешките, материалните и финансовите ресурси за борба с вируса, което се случва в ущърб на целите за изкореняване на маларията, морбили и полиомиелит, които преди международното общество си поставяше. 

Слабостта на международното сътрудничество, ограниченията, възраждането на национализма и засилването на поляризацията в отворените общества - такива са реалностите, които освети Covid-19. в същото време авторитарните държави засилиха проследяването и репресиите срещу "своите" дисиденти под предлог борба с пандемията.

В по-общ план докладът посочва, че демографията ще остане основен фактор за промените в света: застаряването на обществото в Китай, Япония, Западна Европа и Южна Азия може да забави икономическия ръст. И обратно - в Латинска Америка, Южна Азия и в Близкия Изток има млади хора, които могат да развият икономиката, ако инфраструктурата и образованието се управляват по-добре. Върху света въздействие ще оказват и явленията, свързани с изменението на климата - бури и урагани, наводнения, аномална горещина, което ще доведе до увеличаване на миграцията, която трудно ще бъде интегрирана.

Откритията в областта на новите технологии, изкуствения интелект и интернет ще създадат нови възможности - икономиките на промишлено развитите страни ще могат да компенсират по-добре последиците от застаряването, ако разберат как да ги използват и ще увеличат неравенството в обществата. Ще се увеличат работните места, изискващи нови навици, повече адаптивност, заменяйки стари видове дейност, при това без преходен процес. Но правителствата и международните организации ще се окажат зле подготвени към предотвратяването или неутрализирането на последиците от подобни преобразувания: населението все повече и повече ще губи доверие в правителствата, а недоволството ще създава протести, подривайки функционирането на демокрацията.

COVID-19 връща българите на село

Големият град вече не е най-притегателното място за живеене в България. Както и в много други държави, и тук миналата година селото се ...

Информацията ще се интерпретира по различен начин и всеки ще има своята истина. Съперничеството между Китай и западните страни ще се превърне в постоянна структура на международния живот, изпълнен с потенциални заплахи, докато в същото време неефективността на международните организации ще стане системна, предоставяйки голяма роля на неправителствените субекти и държавно-частните партньорства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари