Кантарджиев потвърди: България е под заплаха от епидемия от морбили

6956
Кантарджиев потвърди: България е под заплаха от епидемия от морбили

Преди дни Министерството на здравеопазването предупреди, че има опасност от "внос" на морбили от чужбина. Днес директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарждиев потвърди опасенията като предупреди, че дори може да се очаква и епидемия.

В момента в съседните страни като Румъния, Сърбия и Северна Гърция има много случаи на заболяването. Дребната шарка върлува и в Европа - засегнати са Германия, Франция и Италия.

Кантарджиев призова здравните власти, личните лекари и самите майки да проверят имунизациите на децата си за тривалентната ваксина, която се прави на едногодишна възраст.

По данни на Националния център около 70% от българчетата са имунизирани. Болестта е особено опасна - миналата седмица е регистриран един смъртен случай в Сърбия, а от началото на епидемията в Румъния са починали 50 души.

"На 1000 болни деца едно може да направи усложнение и умира. Неприятното, обаче, на тази инфекция са късните последствия. Обикновено при прекарана тежка форма на инфекция може след време да настъпят усложнения, засягащи централната нервна система и някои от тях са с тежка инвалидизация. Чистият въздух е враг на морбилите, проветряване, чист въздух, децата навънка и никакви контакти на децата до 1-годишна възраст с хора, върнали се от чужбина. Особено от Гърция", заяви Кантарджиев, цитиран от БНТ.

Припомняме, че на 25 юни проф. Кантарджиев каза, че морбили е една детска шарка, която всички сме карали и заплашва живота на детето, когато няма медицинска помощ.

Също така голяма част сред случаите на морбили у нас през лятото на 2017 година бяха сред вече имунизираните деца.

10 000 случая на морбили регистрирани в Румъния, 95% от тях - неваксинирани

Броят на пациентите с морбили в Румъния постоянно се увеличава, като през последните 5 дни са регистрирани 46 нови случая. От началот...

Паниката за заплаха от морбили се случва в разгара на грипния сезон - време, изключително неподходящо за ваксиниране на малки деца, тъй като това повишава риска от появата на нежелани странични реакции след ваксиниране.

Освен това ваксината, която се поставя не е само срещу морбили, а съдържа и живи щамове на паротит и рубеола.

Също така въпреки популярните внушения, че предимно неваксинираните са изложени на риск от морбилна инфекция при среща с патогена, проучвания показват, че морбили се разпространява успешно и сред популации с 99% ваксинирани лица (Gustafson et al., 1987; Chen et al., 1989; Boulianne et al., 1991), както и други високи проценти заболели, които са напълно ваксинирани (Faneye et al., 2015; Gupta et al., 2015; Vaidya et al., 2016; MMWR, Sept. 02,1988/37(34);527-31), включително при лица с предварително доказан ваксинален имунитет, солидни антитяло-отговори и явяващи се заразоносители, което подчертава необходимостта от задълбочени епидемиологични и лабораторни изследвания при съмнение за морбили, независимо от ваксинационния статус (Rosen et al., 2011). Други автори проучват епидемичен взрив на морбили, настъпил в гимназия с документирана ваксинация в 98% и обсъждат неуспеха на ваксината, като очевидно адекватно ваксинирани лица разпространяват заразата (Nkowane et al., 1987).

Данните от Европа обаче са категорични, че повечето заболели от морбили са неваксинирани. Официална информация на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията сочи, че в периода 1 ноември 2016 г. - 31 октомври 2017 г. 87% от заболелите от морбили са били неваксинирани.

145 са случаите със съмнение за морбили в Пловдив

145 са случаите със съмнение за морбили в Пловдивска област. Това съобщи епидемиолог от Регионалната здравна инспекция. През последнит...

В най-пострадалата от епидемията държава - Румъния, процентът е дори по-висок - 95% от случаите не са имали поставена ваксина.

МПР е жива ваксина. Известно е, че рубеолният и морбилният вируси се екскретират от фаринкса между 7-ия и 28-ия ден след ваксинацията, с пикова екскреция на 11-ия ден (КХП на Приорикс). Няма данни екскретираните ваксинални вируси да се предават от ваксинираните на податливи контактни. Липсата на данни обаче не изключва рядката възможност за предаване на вируса на контактен с ваксинирания, особено при имунокомпрометирани лица. Същевременно, научни публикации доказват отделянето на морбилния вирус с урината (което не е описано в КХП/листовката на препарата), като вирусната нуклеинова киселина е изолирана в проби до 14 дни след ваксинацията (Rota et al., 1995; Kaic et al., 2010). Документирано е предаване на ваксиналния рубеолен вирус чрез кърмата, както и трансплацентарно на деца без доказателства за клинично заболяване.

Описаните в листовката (КХП) нежелани реакции от триваксината МПР, са: температура; обрив; зачервяване, болка и подуване на мястото на инжектиране; морбили с понижена вирулентност (в новата КХП е посочено като морбили-подобен синдром) няколко дни след ваксинацията; менингит, енцефалит, алергични реакции; инфекция на горните дихателни пътища; отит на средното ухо; лимфаденопатия; анорексия; нервност, необичаен плач, безсъние; фебрилни гърчове; конюнктивит; бронхит, кашлица; диария; повръщане; увеличаване на паротидните жлези; орхит; епидидимит; паротитоподобен синдром; тромбоцитопения, тромбоцитопенична пурпура; анафилактични реакции; трансверзален миелит, синдром на Guillain-Barre, периферен неврит; Erythema multiforme; арталгия; артрит; синдром на Kawasaki.

"В нашата страна се забави грипната епидемия. При грипа "Хонконг" (H3N2) по-бавно се увеличава броят на болните, но по-дълго боледуват. Възрастните и хората с хронични заболявания са най-застрашени от него", коментира проф. Кантарджиев. "В момента в София и в страната най-доминиращ е грип Б".

"Грипът имаше най-много случаи в Турция, настъпва пик и във Великобритания. Сега сме далече от епидемия и пик на епидемия" каза още той. "За съжаление, у нас вече има засягане на нервната система в следствие на грипа", допълни той.

Държавата ще търси лекари, лъгали за поставяне на ваксини и ще прекратява договора им с НЗОК

За лекарите, за които се докаже, че са вписвали мними имунизации, ще бъде предложено да се прекрати договора им със Здравната каса. На ...

Вече шеста година малкия Филип е в будна кома след поставянето на ваксината.

По време на посещението си в България на 30 ноември проф. Люк Монтание - един от легендарните учени на съвремието, записал срещу името си откритието, известно като чумата на XX век - вирусa на ХИВ отправи сериозна критика срещу ваксините:

"Трябва да бъдем разумни. Антибиотиците и ваксините са много важен път за превенция на заболяванията, но не трябва да се мисли, че тези сегашни ваксини нямат нежелани въздействия по няколко причини. Те използват една субстанция, която увеличава имунната мощ срещу микробите, но такива добавки обикновено съдържат алуминий. И този алуминий, чрез ваксината, преминава и влиза в нашия мозък, което може да бъде вредно. Някои тежки неврологични заболявания, аутизмът по-специално, може би и Алцхаймер, също се влияят от съдържанието на алуминий. Така че такива ваксини трябва да се избягват.", заяви тогава той в интервю за bTV.

Според него не бива, както навремето, ваксинациите да бъдат задължителни в демократични държави, където хората могат да правят избор:

"Трябва да се знае, че такива неприятни заразявания могат да бъдат избягвани и с други средства, не само с ваксини."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване