Каракачанов видя вълна от лицемерие около концепцията си за ромите

2937
Каракачанов видя вълна от лицемерие около концепцията си за ромите
Снимка: БГНЕС

Бях свидетел на една тотална вълна от лицемерие от хора, които не са чели концепцията. Кажете ми, къде има нещо, което говори за расизъм, ксенофобия? Това попита в ефира на Нова телевизия вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод вълната от коментари около предлаганата от него концепция за ромите.

Това, че някои партии се сдобиват традиционно с електората на гетата, то е нормално за тях, защото това е техният електорат. За тях е нормално, че част от това население може да живее извън правилата на обществото, категоричен бе Каракачанов.

Визията на Каракачанов за ромите не се хареса особено и на свои, и на чужди

Стратегията, която вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов предложи за интеграцията на маргинализираната част от ромс...

"По-добре да се разбираме, отколкото да се ревнуваме". Така вицепремиерът коментира приятелския огън в "Обединени патриоти" относно обвиненията, че е преписвал части от концепцията си от идеи на неговите коалиционни партньори.

Въпросът е дали имаш отговорност към децата, които създаваш, защото е много лесно да правиш деца и да ги хвърляш на улицата, отбеляза заместник-министър председателят. Въвеждаме един модел, който ще поощрява грамотната раждаемост, обясни част от предложенията си по концепцията Каракачанов. Той каза, че в документа има и мерки, които са заети от други държави. Вицепремиерът заяви, че детски надбавки ще се дават до 2 или 3 деца, като оттам-насетне надбавките щели да намаляват. Концепцията предвижда още ограмотителни мерки и беседи за предпазване от нежелана бременност, включително и аборт, който да се финансира от държавата. Става ясно, че се предвижда и кампания по задължително ваксиниране на децата.

Относно премахването на незаконните ромски строежи, Каракачанов изтъкна, че когато се предоставя земя за изграждане на социално жилище или социални жилища, трябва да се участва в изграждането на това жилище. В концепцията пише, че не се допуска и заселване без адресна регистрация, подчерта вицепремиерът.

Едно нещо трябва да разберем, че не можем да се примиряваме с този двоен стандарт, не може да има две Българии. Каракачанов посочи, че документът не е окончателен и в момента е на ниво обществено обсъждане - "през медиите, през интернет". Вицепремиерът обясни, че е запознал Бойко Борисов с концепцията и я е изпратил на колегите си министри, включително на ресорните органи.

Ромската интеграция според ВМРО: Да се закрият ромските организации

Ромските организации трябва да бъдат закрити, защото няма нужда от тях. Няма нито една еврейска или арменска организация, защото те отд...

Позиция против

Наистина е необходим един такъв документ, но според мен не трябваше ВМРО да го пише. Звучи ми малко като да сложиш за пазач на курника лисицата. Разбрах, че г-н Каракачанов го е написал, но дано и го е прочел, защото по повечето от въпросите създава напрежение. Вижте самото заглавие – „Концепция за циганския етнос”, още то създава напрежение. Това заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай във връзка с предложенията на Красимир Каракачанов за интегриране на ромите.

Има пропуски и от ромския етнос, има пропуски и от политици. Но документът ограничава правата на определена общност – затова е противоконституционен, смята Аталай.

Според депутата причините за неосъществената ромска интеграция са различни. Той каза, че обществото не е осъзнало какво ще се случи, а политиците – какво може да се случи. И застъпи тезата, че трябва да бъде намерен начин в ромската общност да бъде създадена средна класа. Образование, социализиране и действие за сближаване – нищо друго, каза рецептата си Аталай.

Не мога да разбера омразата на тези колеги към ромската общност – омразата никога не ражда положително действие, заключи Аталай.

Добрият, Лошият и Злият или сюита за гето и град Сливен

Едва ли има човек, който няма какво да разкаже за ромите в Сливен. Статистиката през последните три десетилетия показва трайна тенденц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика