Кашата с ЧЕЗ е все по-голяма, Петкова заговори за фалшиви новини по адрес на президента

4479
Кашата с ЧЕЗ е все по-голяма, Петкова заговори за фалшиви новини по адрес на президента
Снимка: БГНЕС

Виждам доста аргументи в решението на КЗК да спре сделката за ЧЕЗ, които могат да бъдат обезсилени в съда. Това заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Тасев коментира, че с това решение на КЗК в сделката може да влезе само по-малък играч от "Инерком България" – заради специфични аргументи. Професорът отбеляза, че КЗК не се намесва, ако в дадена сделка пазарният под 15%, а справка на Actualno.com показа, че делът на фотоволтаиците на ЧЕЗ и "Инерком" е 28 мегавата (23 мегавата или 6 фотоволтаици за "Инерком" и 5 мегавата или една фотоволтаична централа при ЧЕЗ, "Фри енерджи проджект Орешец" ЕАД) при над 1043 мегавата пазар. КЗК гледа при пазарен дял от над 40%, остава един "сив" дял – между 15% и 40%, където не се казва нищо твърдо по закон и методология, добави още една странност Тасев.

КЗК с двоен удар - забрани продажбата на ЧЕЗ и на "Нова Броудкастинг груп"

В две отделни свои решения, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката за продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ на "И...

Бившият председател на СДС Мартин Димитров пък се усъмни, че изобщо ще има обжалване. Обжалване може да има в 14-дневен срок пред Върховния административен съд (ВАС).

Откъде идва финансирането – КЗК можеше да провери финансирането, но не го направи. Специалната парламентарна комисия също не стигна до този въпрос, а той трябваше задължително да бъде проверен, добави Димитров пред bTV.

Това е уникален случай, заключи Димитров, като сподели, че едва ли "Инерком България" ще загуби предварително внесени пари.

Законът за енергетиката беше променен, когато стана ясно, че компания като "Инерком" може да купи компания като ЧЕЗ в България. Това заяви в ефира на БНТ бившият депутат от БСП и зам.-министър на икономиката и енергетиката по времето на Сергей Станишев Явор Куюмджиев. По думите му, въпреки че законът е бил променен така, че КЕВР да може да контролира такива сделки, не са били формулирани критерии, по които това да се прави.

Големият проблем е, че държавата оставя такива неща да се случат. Когато става въпрос за стратегически държавни интереси, държавата трябва да може да се намеси, категоричен е Куюмджиев. Това, което се случва в България, този ултралиберализъм, смятам, че не е добър за националните интереси. Ако правителството е национално отговорно, в тази ситуация трябва да се опита да се включи в сделката. Създава се интересна възможност държавата да се опита да си придобие ЕРП-то в Западна България, смята Куюмджиев.

"Инерком България" иска от КЗК ускорено проучване по сделката за ЧЕЗ

Намери ли "Инерком България" пари, за да купи българския бизнес на ЧЕЗ? Този въпрос става отново актуален, след като днес (26 юни) КЗК ...

Позицията на властта

Правова държава сме, сделката се извършва при условията на чешкото законодателство, коментира енергийният министър Теменужка Петкова. Тя обаче отрече, че България няма никакви правомощия, щом говорим само за чешкото законодателство. Държавата упражнява регулаторен контрол върху дейността на ЕРП-тата, уточни Петкова, щом ѝ беше напомнено, че каза, че сделката върви по чешкото законодателство.

Трябва да се съобразим с решението на КЗК, повтори министърът. Изрично попитана как така при малък общ дял на фотоволтаичния пазар на "Инерком България" и ЧЕЗ (28 мегавата (23+5) при пазар от 1043 мегавата) сделката се спира заради опасения за монопол, Петкова отвърна, че едва ли КЗК се е произнесла без да разгледа различните становища и данни по случая. КЗК е преценила така, намерила е достатъчно основания, продължи с повторението Петкова.

Енергийният министър не пожела и да коментира дали в крайна сметка сделката пропада, защото от "Инерком България" не са намерили пари да финансират сделката. Припомняме, че сделката е на стойност от около 340 млн. евро.

Скандалът с Румен Радев

Управляващи и опозиция не са чували за заподозрения в убийство чех, намесен в сделката за ЧЕЗ

Представители на управляващата коалиция и опозицията не са запознати с личността на Никола Молчан.  Припомняме, че по-рано днес (...

Няма как служебното правителство в рамките на 3 месеца да направи чудеса от храброст и да събере вземания от години в енергетиката, настоя Петкова заради твърденията на президента, че имало много събрани вземания от сектора от служебния му кабинет и изрази съмнение, че тези пари са изчезнали.

Петкова извади статистика от енергийното министерство, според която имало 15 искови молби за вземания на стойност 3,48 млн. лева. От тези искови молби, по време на служебното правителство на Огнян Герджиков били събрани 0 лева – между 26 януари, 2017 година и 4 май, 2017 година. След това, до края на годината са събрани 419 000 лева, а през тази година, до този момент – 270 000 лева. Ако президентът разполага с други данни, да ги представи. Ако не – да кажем защо се пускат тези фалшиви новини в публичното пространство, добави Петкова, която се съгласи, че правителството не може да постави ултиматум на президента, след като вчера (19 юли) депутатът от ГЕРБ Тома Биков даде срок от 3 дни на Радев да докаже думите си – ако не, щял да го нарича г-н Лъжа.

За финал Петкова беше категорична - не може да се строи АЕЦ "Белене" с китайски реактори, а само с реакторите на "Росатом", които вече купихме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика