Kathimerini: Създаването на Велика Албания ще доведе и до Велика Сърбия

5557
Kathimerini: Създаването на Велика Албания ще доведе и до Велика Сърбия
Снимка: iStock/Guliver

В Тирана не са много убедителни, когато осъждат публично коментарите за Велика Албания като пропаганда на руснаците и сърбите, предназначени да предизвикат страх на Балканите, коментира гръцкият ежедневник Kathimerini.

Фактите говорят сами за себе си. Неотдавнашен пост в социалната мрежа Facebook от президента на Косово Хашим Тачи предизвиква сериозни противоречия. В него държавният глава на най-младата държава на Балканите разкри, че по време на неотдавнашна среща той и албанският премиер Еди Рама са обсъдили "необходимостта от пълното отваряне на косовско-албанската граница и създаването на албанска зона без граници под евроатлантическия чадър". Тачи добави, че тази зона трябва да включва райони в Южна Сърбия с етническо албанско мнозинство.

Сръбски министър: Велика Албания е факт

Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин заяви, че се застъпва за демаркация на границите между косовските албанци и Сърбия в...

От години албанците систематично провеждат политика на "национално обединение" с цел да създадат това, което мнозина определят като "естествена Албания" (по същество друг начин да се каже "Велика Албания", за да се отслабят реакциите от съседни страни и силни геополитически играчи).

Албания и Косово вече имат обща учебна програма, както и съвместни посолства и дипломатически мисии. През 2014 г. албанското правителство отмени разрешенията за работа за етнически албанци от Косово и Прешевската долина в Сърбия. Преди няколко дни мярката беше разширена за етническите албанци в Северна Македония и Черна гора.

Засега планът изглежда е създаването на албанско шенгенско пространство, с премахването на границите между двете страни. Но стъпка по стъпка те придвижват Тирана към отколешната ѝ мечта, макар да рискува негативна реакция.

Предложението на САЩ за размяна на територии между Косово и Сърбия улеснява нейните планове за обединяване на албанските земи, тъй като предвижда присъединяването на Прешевската долина, където населението е предимно етническо албанско. Това само по себе си е огромна стъпка към обединяване на етническите албанци на Балканския полуостров.

САЩ е против "Велика Сърбия", но и против "Велика Албания"

Американското правителство не подкрепя създаването нито на "Велика Албания", нито на "Велика Сърбия". Това каза посланикът на САЩ в Сър...

Сръбското ръководство реагира на изявлението на Тачи. Въпреки това - както демонстрират коментарите на президента Александър Вучич и външния министър Ивица Дачич - те не се противопоставят на идеята за размяна на територии.

Причината е проста – подобен сценарий би улеснил процеса на обединение на босненските сърби със Сърбия, която междувременно ще възстанови контрола над населението в северната част на Косово, етнически сръбско.

Но така освен Велика Албания ще се появи и Велика Сърбия. Двата важни исторически спора на Балканите, албанският и сръбският въпрос, биха били уредени, но с риск от по-голям домино ефект, предупреждават от редакцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com