Кметовете масово променят в посока нагоре местните данъци и такси

3008
Кметовете масово променят в посока нагоре местните данъци и такси
Снимка: iStock/Guliver

Очертава се верижна реакция за качване на местни данъци и такси в цялата страна. В последните дни все повече кметове заявяват, че ще настояват за вдигане на ставките. Това се случва, след като премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов скастриха местните власти, че не може да разчитат на растящи бюджетни помощи и трябва да търсят увеличение на собствените приходи. Във вълната от предложения се включват представители и на ГЕРБ, и на опозицията. По време на предизборната кампания никой не предупреди, че има такива намерения, коментира в. "Сега".

Новият стар кмет на Габрово Таня Христова (ГЕРБ) още на следващия ден след балотажа съобщи, че ще вдигне налозите за колите и жилищата, за да осигури около 1.8 млн. лв. повече приходи. Мотивите - невъзможността на общината да продължи собствено финансиране по големи инвестиционни проекти. Данък сгради ще скочи с 50%, което обаче за масовите жилища означавало ръст от 5 до 20 лева, а за селата - от 2 до 5 лева.

Шестима депутати напускат парламента, за да станат кметове

След втория тур на изборите - шестима народни представители ще напуснат парламента, за да станат кметове. С най-много избрани депутати ...

Кметът на Велико Търново и ръководител на сдружението на общините Даниел Панов (ГЕРБ) също откликна на призива на Горанов за повишаване на собствените приходи. Засега данъци и такси няма да се пипат, но от догодина той смята да премахне отстъпката от 10% за предсрочно плащане на такса битови отпадъци.

Новоизбраният кмет на Хасково Станислав Дечев - също от ГЕРБ, обяви, че ще предложи на Общинския съвет от 2020 г. таксата за битови отпадъци да бъде увеличена средно с 16%. Корекцията се налагала заради почти двойния скок на таксата за депониране на отпадъци. За 2019 г. тези отчисления са 57 лв. за тон отпадък, а от 2020 г. скачат на 95 лв. на тон. При така направените разчети няма как таксата да остане в същия си размер, обясни Дечев. Така за 63 кв. м апартамент в Хасково такса смет ще нарасне от 128 на 150 лв., за 80 квадрата - от 168 на 196 лв., а за над 100 кв. м - от 208 на 242 лв.

В Димитровград по същата причина общинският съвет ще обсъжда увеличение на такса смет с 1 промил за града и с 1.3 промила за селата. Ако искането бъде прието, при новия размер собствениците на апартамент от 120 квадрата в центъра на града ще плащат между 20 и 25 лв. годишно.

Новият кмет на Русе Пенчо Милков (от БСП) също се оплака преди ден от недостиг в бюджета за 4.4 млн. лв. заради по-големите отчисления при депониране на отпадъци. Той обаче смята да покрие дефицита с увеличение на местния данък за автомобилите. Все още не е ясно с колко ще бъде вдигнат данъкът.

Драматични балотажи в Бургаска област

Ясни са имената на кметовете на петте общини в Бургаска област, които се явиха на балотаж. Разликите в гласовете на някои от тях са дос...

Вълната от предложения за увеличения на данъци и такси е очаквана, защото финансовият министър вече отказа да отпусне повече средства за ремонт и поддръжка на общинската инфраструктура, за социални дейности и за снегопочистване. Горанов директно заяви в телевизионен ефир, че общините е време да се погрижат за бюджета си с вдигане на данъци - припомнете си думите му в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика