Кметът на Приморско: Някой използва ситуацията с ОУП, но не знам с каква цел

8702
Кметът на Приморско: Някой използва ситуацията с ОУП, но не знам с каква цел
Снимка: Община Приморско

Д-р Димитър Германов е кмет на община Приморско от 2011 година. Преди това е бил кмет на село Ясна поляна. Завършил е ветеринарна медицина в Тракийския университет – Стара Загора. Работил е като служител на РВМС – Бургас, като ветеринарен лекар на свободна практика. Бил е и директор на РВМС/ОДБХ – Бургас.

Г-н Германов, ВАС отмени становището на МОСВ за екологичната оценка на Общия устройствен план (ОУП) на община Приморско и връщат преписката на министъра. Колко време се точи тази процедура?

2-3 години, не съм много сигурен, но доста много време.

И не й се вижда края сякаш?

Не й се вижда края, наистина. Само да отбележа, че това решение подлежи на обжалване в 14-дневен срок и най-вероятно от министерството ще го обжалват.

За Вас времето вече сигурно е доста ценно, така че какво от това, че ще го обжалват?

За всички нас е ценно. Много добре зададохте въпроса: "И какво от това?". Въпросът е кой как ги вижда нещата и кои са основанията, проблемите. Въпросът е много сериозен и много обширен и няма смисъл сега да разсъждаваме. Просто ние сме в хипотезата, че има решение и след него евентуално ще последва друго решение. Чисто административно си движим нещата, без емоции.

Без емоции тази процедура би следвало да е сравнително лека, още повече че става въпрос за актуализация на Общия устройствен план?

Абсолютно права сте, става дума за изменение, за несъществена промяна в стария ОУП. Така че в случващото се няма логика. Някой използва ситуацията, но не знам с каква цел.

ВАС отмени екооценка на Нено Димов за устройствения план на Приморско

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени Становище по екологична оценка на министъра на околната среда и водите, с коет...

В плана трябваше да влязат само законовите промени, които са настъпили след влизането му в сила, нали?

Точно така. И се разшири обхватът на защитените територии. Не са намалени. От тази гледна точка в момента жаленето е лишено от логика. Поне от нашата логика, тяхната не я знам, мога да предполагам.

А може ли да предположите политическа причина зад тази атака?

Нямам такава висока компетентност, но всичко е възможно. Когато има политики, съвсем нормално е да се намесват всякакви опоненти, да се блокират всякакви намерения и ресурси. Вижте, това решение не е голяма трагедия. Не е приятно, защото Общият устройствен план дава макро рамката за развитието на дадена територия. И какво по-добро от това да има закон, по който да се работи!? И ако някой тръгва да блокира, той го прави с някаква цел. Не казвам користна, но не е нашата цел. Не е това, за което ние се борим - да има яснота, гаранция, точност.  Не искаме да нарушаваме закони. Ние сме общината с най-много защитени територии. Елате в Приморско, да дойдат и тези, които протестират, и вижте какво правим - ние контролираме! Ние, жителите на общината, желаем да си запазим териториите и го правим съвсем коректно и точно, защото уважаваме природата, уважаваме и себе си, и нашите туристи.

Какво ви затруднява при недействащ ОУП?

Ограничиха достъпа до плажа Аркутино с метални врати

Ограничен е достъпът до плажа Аркутино, съобщи "Нова телевизия". От седмици метални врати с тежки катинари спират хората, които се опит...

Много неща. Например, извън Приморско има една територия, която ние сме обособили с намерение да бъде промишлена зона. Но поради това, че промените в плана не са приети, не можем да развием тази територия. А малкият и средният бизнес, който работи на територията на Приморско, има нужда да се регламентира тази територия. Това е само един от проблемите. Гробището на Приморско е вече с ограничен капацитет. Извинявайте, че го използвам, но това е факт. Има заложено в плана решение на този проблем, но не може да го направим. Както и да е, тези два примера са достатъчни.

В началото на годината стартирахте модернизация на пречиствателната станция за отпадни води, как върви изпълнението?

Работим активно, темповете са в рамките на нормалното. Проблемът е, че строителните дейности са в процес на работеща станция. Това означава, че като започне активният туристически сезон, отпадните води ще минават оттам за пречистване. В този смисъл би могло да има затруднения, но се надявам да не са чак толкова много и да влезем в рамките на срока.

На практика само в и около пречиствателната станция ли се работи, или и в града?

В града не. Начинът, по който формулирахте въпроса е правилен - в и около станцията. Отделно ние направихме инвестиция на стойност един милион лева като подменихме съществуващите канализацията и водопровод в старата част на Приморско, а също така канално-помпените станции. Така, че ние работим за подновяване и изграждане на подземни съоръжения както в Приморско, така и в другите населени места. Голяма част от ВиК-системата е в добро състояние. По времето на двата мандата като кмет на Приморско много средства сме вложили в подземната инфраструктура - и ние, и ВиК - Бургас. Тази инфраструктура, макар и невидима, понеже е под земята, дава качество на туризма.

Мъж спаси майка с бебе и беше ударен от автомобил

Тийнейджър (на 18 години) без шофьорска книжка удари пешеходец при резиденция "Перла" в Приморско, съобщи Нова телевизия. Инцидентът е...

Нерядко при консолидираните "ВиК"-асоциации с предимство се правят вложения в областния център, при вас явно не е така?

При нас средствата се разпределят пропорционално. Смятам, че в община Приморско се инвестират доста средства за ВиК-системите. Не чакаме само от външни инвестиции, а от евросредства, държавни субсидии, ВиК-дружеството. Знаем, че това е жизнено важно и работим в тази посока. Много по-популистко е да направиш един парк, защото всички ще го видят, но ние смятаме, че проблемите трябва да се решават приоритетно.

А как се разви във времето спорът дали да се премахнат преместваемите обекти по морските планове?

Не искам да коментирам темата. Аз като кмет съм си дал мнението пред компетентните държавни институции. Оттам-нататък въпросът е какво предлага самото министерство, какво решава Народното събрание. Когато те приемат закони, ние ще управляваме чрез тях.

Какъв сезон се очертава това лято?

Традиционно великденско гмуркане се провежда край Приморско

Водолази се събират край Приморско за традиционното великденско гмуркане. Те ще отбележат празника под вода в района на залива "Крокоди...

Индикациите са най-различни. Има предположения в това число и за спад от 10-15%. Аз бих акцентирал на другото - ние се подготвяме за сезона и го правим по най-добрия начин. Имаме хората, имаме ресурса и даденостите на два черноморски града, които се развиват по най-добрия начин, смея да твърдя. Фактът, че получаваме награди като туристическа дестинация на 2018 година и много други, означава, че работим правилно. Отделно, очакваме ръст в сравнение с миналата година. Надяваме се на добро време, защото то предполага един добър уикенд туризъм. Правим каквото трябва, оттам-нататък да става  каквото ще.

Имате ли за лятото интересни културни събития?

Наситено е през целия сезон и в Китен, и в Приморско. Акцент са двете основни събития Алтиманска огърлица, Приморска перла. Отделно е ултра крос триатлонът в края на август, началото на септември и др. Целта е гостите на нашите два града да не скучаят, да им предложим максимален брой възможности да си запълнят свободното време. 

Проектите, на които държите да довършите това лято?

Желанието го има, въпрос е на възможности. Все пак забраната за строителство влезе в сила и в този смисъл обекти, които са финансирани, няма как да бъдат стартирани. Визирам изграждането на кръстовище на улиците „Стамополу“, „Перла“ и „Иглика“ - един сериозен проект на стойност 1,6 млн. лв., финансиран със средства от МС. Можехме да направим първа копка и да поработим една седмица, но решихме да го започнем в края на сезона. Отделно имаме информация и чакаме да подпишем договор с ДФ "Земеделие" за кръгово движение в Приморско, по ТГС - къща за етнографски музей в Ново Паничарево и др. Това са средства, които са осигурени вече. Отделно има за реновиране на детска градина в Приморско. От капиталовата програма имаме средства за асфалтиране, изграждане на пътища и улици във всички населени места.    

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БУРГАС:

Чрез инхаус възложиха общия устройствен план на Царево

Инцидент с автобус в Бургас: Пострадаха близнаци

2 май ще бъде неучебен и за бургаските ученици

Благоустрояват района около четири блока в „Меден рудник“ (СНИМКИ)

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в местността Ъгъла в „Сарафово“ (СНИМКИ)

Зелената зона в Бургас може да стане целогодишна

Община Бургас представи проекта за интегрирана здравна грижа на деца в Ямбол и Сливен

За ден: Глобиха 51 души с тротинетки и велосипеди в Бургас

В Бургас превръщат къщата на композитора Георги Шагунов в Дом на музиката

Обновяват осветлението в още няколко квартала в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Бургас