Колумбия затвори границата си с Венецуела, Бразилия праща войска

5410
Колумбия затвори границата си с Венецуела, Бразилия праща войска
Снимка: Getty Images/Guliver

Колумбия затвори границата си с Венецуела в опит да спре наплива от венецуелци, бягащи от икономическата и политическата криза в страната си, съобщава БНР.

Над един милион мигрираха към Колумбия от началото на 2017 г., съобщи през юни правителството в Богота.

Половин милион венецуелци има в Еквадор, повечето от които са дошли от Колумбия, като част от тях продължават пътя си към Перу и дори Чили.

Еквадор обаче обяви нови правила за венецуелците, като обяви, че ще пуска само притежаващите паспорти. Досега те можеха да влязат в страната и с лична карта.

5,6 по Рихтер разлюля крайбрежието на Колумбия

Земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер е възникнало по крайбрежието на Колумбия, близо до границата с Панама. Това се съобщава от Европе...

Това предизвика незабавния протест на Колумбия, която обяви, че така уязвими хора ще останат блокирани на нейна територия.

В Коста Рика протест срещу мигрантите от Венецуела прерасна в насилие, като се наложи полицията да се намеси. В сблъсъците в парк в центъра на столицата Сан Хосе пострадаха леко няколко души.

В Бразилия отново бяха нападнати два лагера на мигранти от Венецуела в град Пакарайма, намиращ се в граничен за двете държави щат. Местните нападатели опожариха и отчасти разрушиха лагерите, пострадали са трима бразилци. До напрежението се стигнало, след като местен жител казал, че е бил нападнат. В негова защита се събра протестен митинг със скандирания срещу имигрантите.

В понеделник Бразилия ще изпрати свои войски в град Пакараима на границата си с Венецуела за извеждане на венецуелски имигранти от техните импровизирани лагери, съобщава БГНЕС. В него около 1000 венецуелци живеят по улиците. Там напрежението периодично прераства в сблъсъци и нападения над двата основни основни импровизирани имигрантски лагера.

Губернаторът на щата Рораима Суели Кампос отправи призив за временно затваряне на границата и поиска от централното правителство изпращане на усилени екипи на силите за сигурност за да действат срещу увеличаването на престъпността, за което са обвинявани венецуелците. От министерството на обществения ред ще изпратят 60 бойци.

Колумбия призна Палестина за независима страна

Калумбия призна Палестина за независима държава. Това се е случило само дни преди новият колумбийски президент Иван Дюк да встъпи в длъ...

Напрежението в Латинска Америка нараства поради емиграцията, предизвикана от кризите във Венецуела и Никарагуа, където президентът Даниел Ортега нареди брутално смазване на антиправителствените протести, припомня БГНЕС.

Перу и Еквадор стопират имигрантите на границите си и изискват от тях показване на паспортите – каквито много от тях нямат – а не на обикновените идентификационни карти.

Само през миналата седмица 20 000 венецуелци са влезли в Перу.

От Колумбия изразиха безпокойство, че затягането на мерките по границата на Еквадор, което влезе в сила от събота, ще блокира хиляди венецуелци в Колумбия. Всеки ден около 3000 души минават от Колумбия в Еквадор.

Според ООН около 2,3 милиона венецуелци бягат от кризата в страната си в търсене на работа и измъкване от бедността. За момента Колумбия е дала временно пребиваване на 800 000 от тях.

Членове на бунтовническата групировка АНО в Колумбия похитиха шестима души

Членове на Колумбийската ляворадикална бунтовническа групировка „Армия за национално освобождение“ /АНО/ са похитили в четв...

Много венецуелци се стремят да достигнат Перу, Чили, Аржентина и дори Уругвай. Властите на Перу съобщиха, че на 11 август границата е била пресечена от 5100 венецуелци, което е рекорден брой за един ден

В Коста Рика гледат на мигрантите от Венецуела и от Никарагуа като на престъпни елементи. По данни на правителството около 23 000 мигранти от Никарагуа са потърсили спасение в Коста Рика.

В Бразилия те са над сто хиляди, като не се посочва колко са мигрантите от Венецуела.

Във Венецуела, която се намира в северната част на Южна Америка, живеят най-малко 30 милиона души.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com