Костов уволнявал директори на МВР с думите: Знаеш как е, политическа поръчка. Бъчварова има натиск

12434
Костов уволнявал директори на МВР с думите: Знаеш как е, политическа поръчка. Бъчварова има натиск
Снимка: БГНЕС

Оказване на политически натиск върху петима директори на Областни дирекции на МВР да подадат оставки е причината правителството да поиска, а президентът да прекрати правомощията на главния секретар на МВР – главен комисар Георги Костов, това става ясно от мотивите към решението на служебното правителство.

Става въпрос за бившите директори на ОДМВР – Ловеч Георги Иванов, на ОДМВР – Плевен Венцислав Катинов, на ОДМВР – Монтана Иван Георгиев, на ОДМВР – Перник Славчо Станиславов, на ОДМВР – Видин Константин Джунински. Първите четирима са били притискани от Георги Костов да освободят директорските постове в навечерието на местните избори на 25 октомври 2015 г., а петият в навечерието на президентските избори през ноември 2016 г.

Прокуратурата проверява твърденията на Георги Костов за оказан му натиск

Прокуратурата извършва проверка с оглед на твърдения за извършени престъпления срещу личността, в частност принуда, изнудване, както и ...

Единственото име на политик, което се споменава в мотивите за освобождаването на Костов е това на бившия вицепремиер и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Изненадващо, Бъчварова бе вписана едва на седмо място в листата на ГЕРБ в 25-ти многомандатен избирателен район в София. През 2014 г. Бъчварова беше водач на листата на ГЕРБ в 24-ти МИР в столицата, припомня БГНЕС.

“Главен комисар Георги Костов, е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото, което е основание за прекратяване на правомощията му”, пише в мотивите на решението, което носи подписа на служебния премиер Огнян Герджиков.

Ето какво още се съдържа в мотивите за освобождаването на главния секретар на МВР:

Няколко месеца преди отстраняването на комисар Георги Иванов от длъжността директор на ОДМВР - Ловеч, той е извикан от Георги Костов, в сградата на МВР - София, и му е казано, че независимо от резултатите на дирекцията трябва да освободи длъжността директор. Главният комисар заявил, че това не е негово решение, а е решение на местните политически сили, без да конкретизира, и му е даден двудневен срок за размисъл.

Георги Костов: И Герджиков, и вътрешният министър ми наредиха да подам оставка

Миналата сряда (15 февруари) ме извика министърът (бел. ред. - служебният вътрешен министър Пламен Узунов) и каза, че трябва да подам о...

Иванов е отказал да подаде заявление за освобождаване от заеманата длъжност, при което гл. комисар Костов му е заявил, че има и други начини. След установена проверка на комисар Георги Иванов е била дадена незадоволителна оценка и му е направено предложение да бъде преназначен на длъжност “началник група”. След като отказал бил освободен от органите на МВР.

Една седмица преди освобождаването на комисар Венцислав Катинов от длъжността директор на ОДМВР - Плевен, той също е привикан от главния секретар на МВР. При явяването му Костов е заявил, че министър Румяна Бъчварова имала политически натиск за освобождаването му от длъжността директор на ОДМВР – Плевен. На него също му била предложена длъжността “началник на група” в областната дирекция. Костов добавил, че ако не се съгласи ще го споходи съдбата на колегата му от ОДМВР – Ловеч, комисар Георги Иванов. 

Подобна съдба има и комисар Иван Георгиев от длъжността директор на ОДМВР - Монтана, той е бил извикан от главния секретар на МВР – главен комисар Георги Костов, който му е разпоредил незабавно да се яви в сградата на МВР. При явяването му Георги Костов е заявил, че трябва да се раздели с него, като му заявил “Знаеш как е политическа поръчка“ и му предложил да остане на работа като началник на отдел “Охранителна полиция”, с което Иван Георгиев не се съгласил и подал заявление за освобождаване от МВР.

Припомняме, че в сряда след като стана ясно, че правителството предлага на президента да бъде освободен, Георги Костов сезира прокуратурата за оказван му натиск от страна на служебния премиер Огнян Герджиков и на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов.

Герджиков отрече да е настоявал за оставката на Георги Костов

Служебният премиер Огнян Герджиков отрече да е настоявал за оставката на главния секретар на МВР Георги Костов. „Е, как ще на...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът Главчев след отказа на Даниел Митов

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com