Красимира Александрова: Приемам "Под игото" на шльокавица като обида

9541
Красимира Александрова: Приемам "Под игото" на шльокавица като обида
Снимка: БГНЕС

„Подейства ми твърде шокиращо скандалното издание „Под игото”, написана на т.нар. шльокавица, приех го дори като лична обида. Не може, когато 6% от населението на Земята, приема кирилицата като своя родна азбука, както и хора в 50 държави да ползват това слово като родно, ние да правим всичко възможно, за да се отделим от това безценно наследство”.

Това заяви пред БГНЕС директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” доц. Красимира Александрова, по случай светлия празник 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Най-ранният български ръкопис на кирилица показва изложба в Националната библиотека

Най-ранният български ръкопис, изписан на кирилица, в който все още дори могат да се открият глаголически инициали, може да се види на ...

Ние, които сме в основата на славянската писменост, на културата и на духовността, каза тя. И продължи: не мога да го приема тази книга дори и като предизвикателство. Като човек, дори преди избора на професия, винаги съм имала респект към чистотата на словото, към правилния изказ, което съм наследила от своите учители. А етимологията на т.нар. шльокавица е нещо като ракия, слаба ракия. Виждате ли колко се опошляват нещата дори на символно ниво?

Трябва да бъдем отговорни към начина, по който представяме българската реч, към начина, по който говорим и общуване - това възпитава, препоръча доц. Александрова. По отношение на търпимостта на българина - може би, ние сме рекордьори, търпим всичко. Но тук, в случая с „Pod igoto”, мисля, че трябва да реагираме, на всички нива. Защото езикът е нещо свещено и трябва да го пазим, за да го предадем на поколенията след нас, съветва тя.

Традиционно на този ден, 24 май, ние се опитваме да осигурим празнично настроение и усещането за българска принадлежност в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, продължи доц. Александрова. Всички наши посетители днес ще имат възможност в Деня на отворените врати да дойдат при нас, да разгледат изложбите с книги, които сме им подготвили. Има гидове, които ще ги упътват и ще им показват, според интересите, но ще популяризираме и нашето книжовно богатство. Изложбата „Книги, посоки, публики” открихме на 11 май т.г. и тя е посветена на професионалния празник на библиотечните и информационни специалисти.

Но заради огромния интерес към нея и за да обвържем двата празника сме подготвили формат, лесен за възприемане, каза тя. В същото време за първи път излагаме нашите специални колекции. Имаме и още една изложба в западното фоайе, свързана с постъпления, които идват от наши международни партньори. Отделно ,за празника, от 11 ч. до 15 ч. предлагаме на нашите читатели, които ще станат и зрители, документален филм, свързан с буквите и нашата азбука – за нас той ще бъде изненада, защото продуцентите сами ще представят творбата си. А след тържеството, което ще бъде пред библиотеката ще посрещаме официалните лица на наша територия, както и стотиците ни верни приятели на книгата, подчерта доц. Александрова.

По-модерно от всякога е да си грамотен

Ще чуете много красиви думи за 24 май - че е символ на достойнство, традиция и духовност, че е най-дълго честваният ни празник в истори...

И нека по-любознателните да знаят, че в Националната библиотека се съхранява писмо на арменския пътешественик Минас Пъжишкян от 1813 г. Същата година той минава през Шумен на 11 май, празникът по стар стил, и попада на честване на братята Кирил и Методий. Попитал и това му казали местните хора. Държава, която над 200 години чества своята писменост и своите първоучители не може и не трябва да забравя своите духовни корени, казва доц. Александрова.

Във фонда на Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий” може да намерите и две изключително ценни книги – най-старата печатна книга, която тя притежава, латински инкунабул от 1477 г, отпечатан в Рим. И учебник – ръкопис по гръцки език на Захарий Христодулов от 1849 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com