Липсва прозрачност при харченето на публични средства, обяви Радев

2947
Липсва прозрачност при харченето на публични средства, обяви Радев
Снимка: БГНЕС

Проблем за бизнес средата в България е липсата на прозрачност в харченето на публични средства. Можем да си поставим за основна цел да изкореним мизерията и бедността, да спрем демографската катастрофа, да върнем български граждани от чужбина, да станем богата държава. Това заяви президентът Румен Радев по време на публична лекция на тема "Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), предаде репортер на Actualno.com.

По думите му в момента България прилича на строителна площадка, където нещо се строи, но не се знае точно какво, защото е тъмно. 

"Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно", каза държавният глава и допълни:

"Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае реалната стойност на обекта и какво и на кого се плаща, защото е тъмно. Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат да я видят, тъй като е тъмно. Но едно е ясно – малкото останали инвеститори напускат площадката и търсят друга, по-светла. Крайно време е да включим прожекторите".

По думите му най-важното, което трябва да направим, за да я има България, е да осветлим процесите в държавата, да има прозрачност в харченето на публичния ресурс, да има ясно установени правила, които да важат за всички. Според него прокуратурата и съдът имат шанс да върнат доверието, като погнат крадците, независимо дали са от управляващите, или опозицията. "Когато върнем доверието в държавността, съм сигурен, че предприемчивостта на българина ще доведе до желанието резултати", категоричен беше Радев.

Румен Радев свиква КСНС на 19 април

Президентът Румен Радев свиква на 19 април 2018 г. от 14:00 часа на „Дондуков“ 2 заседание на Консултативния съвет за нацио...

"Когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е неразривно свързана с политиката. Никое държавно управление не може да успее, ако няма зад гърба си работеща и устойчива икономика", заяви още държавния глава. По думите му успехът на всяка една политика се измерва с ползите, които тя носи за обществото. Според Радев реалните ползи от политиката винаги се измерват с висок жизнен стандарт и качество за живот. "За да бъде успешна една такава политика трябва да сме наясно къде сме ние, какви цели си поставяме и къде искаме да отидем, какви приоритети и стратегии формира и как да ги реализираме", каза още той.

"Ако се сравним с България преди 10-20-30 г., ще откроим редица успехи: въведена бе демократична конституция, извървян бе пътят от планова към пазарна икономика, бе осъществена приватизация, макар и в български стил, България бе приета в НАТО и ЕС, усвоиха се големи по обем европейски средства, привлякоха се чужди инвестиции, последните години IT секторът бележи ръст", заяви Радев, като обаче отбеляза, че в същото време страната ни заема все по-устойчиво челните места в класациите по смъртност, миграция на младото население, обезлюдяване на цели райони и т.н.

Той припомни и че България е най-бедната страна в ЕС, с ширеща се битова престъпност и корупция.

"Днес отбелязваме Деня на Конституцията, това е голямото държавно начало на новоосвободена България. Днешната Конституция на Република България въвежда и отстоява ясни идеи и принципи на демокрацията. Българският парламент е основата гаранция за демократичността на нашата политическа система. Искрено желая да имаме силен и успешен парламент, но когато имаме хаотични промени в законодателството, това води в нестабилност и непредвидимост на българския правов ред", каза президентът.

Actualno.com пита: Провери ли НСО кебапчето, което президентът яде в Трявна? (ВИДЕО)

Посещението на президента Румен Радев в Трявна за Великден се превърна в повод за множество медийни материали. Причината – Радев ...

Той припомни практиката депутатите в преходните и заключителните разпоредби да правят промени в други закони. "Все по-често между първо и второ четене се предлагат промени, за които няма обществено обсъждане. Свидетели сме как важни законопроекти се внасят от народни представители, такъв подход остава съмнение за бягство от отговорност", добави той.

На въпрос на студент за бъдещето на кохезионната политика на България, Радев заяви:

"Това са фундаменталните принципи на ЕС. Кохезионната политика е висше проявление на солидарността. Тя има бъдеще, но то зависи от нас - колко агресивно и отговорно ние ще работим като държава бенефициент. Много е важно как ние ще продължаваме. Трябва да има много добър баланс между инфраструктура и човешки капитал. Трябва да имаме много по-голямо внимание в инвестиране в човешкия капитал."

Относно бъдещето на страната ни в Еврозоната, президентът добави, че нашето бъдеще е точно там. "Въпросът е кога ще стане това. Покрили сме строгите финансови изисквания", каза още той. "Решението не е политическо, решението е на ЕЦБ. Но винаги има политически нюанс. Усилията трябва да отиват за силна икономически и социална политика тук, за да достигнем индексът на конвергенция. Трябва да си направим ясен план за това какво ще постигаме", добави Радев.

Радев: На Воскресение да си пожелаем да крепне вярата, надеждата и любовта между всички нас

Христос воскресе! Скъпи сънародници, във великия ден на Христовото Възкресение нека си пожелаем да крепне вярата, надеждата и любовта м...

На въпрос дали ще прави партия, държавният глава заяви, че президентът е президент на всички българи и не може да създава политически партии.

Президентът е президент на всички българи и той не може да създава политически партии 

Ударите в Сирия

На въпрос какво мисли за ударите на Запада в Сирия, президентът обяви, че за успеха на една военна операция се съди по успехите, които постига тя. 

"Ситуацията в Сирия се различава от двете войни в залива, Косово и Либия. Сега на театъра на военните действия имаме различни играчи, които преследват собствени интереси. Най-вече голяма разлика: Асад е подкрепен от Русия. Не може в тази ситуация да се прилагат стратегии от минали конфликти. Политиците на всички страни все повече се съблазняват да привеждат в действие самолети, кораби, за да реализират своите амбиции. Само едно изтърване на нервите и сме на прага на директен сблъсък. Моят призив е по-малко оръжие, повече диалог", каза още Румен Радев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com