Лошите кредити у нас се върнаха на нивата от 2019 година

4525
Лошите кредити у нас се върнаха на нивата от 2019 година
Снимка: iStock

Въпреки пандемията през миналата година лошите кредити у нас успяха да се върнат на нива от предкризисната 2019 г.. Това показва справка на "Монитор” в данните за необслужваните кредити и аванси и натрупаната обезценка, публикувани от Българска народна банка. Макар и с временно покачване, делът на този тип заеми в банковите портфейли у нас остава незначителен.

По дефиниция под лош кредит се разбира такъв, при който има просрочие за вноската над 90 дни, а дори и над 180 дни. Понякога в тази група влизат и задължения, за които няма изглед скоро да бъдат изплатени. Данните на БНБ показват, че към края на март 2020 г. общо номиналната стойност на изтеглените заеми от българските домакинства е 24,6 млрд. лв. От тях необслужваните кредити са в размер на 1,7 млрд. лв.. В края на първото полугодие е отчетен единственият ръст на лошите кредити за годината. Тогава изтеглените от банките суми са 24,8 млрд. лв., от които 1,850 млрд. лв. са необслужвани. През лятото показателят започва да спада, а в края на септември стига 1,809 млрд. лв. До края на 2020 г. пък необслужваните заеми са в размер на 1,784 млрд. лв., което е незначителен ръст спрямо 2019 г., когато те са 1,774 млрд. лв.

ЕС търси извънсъдебни начини за събиране на банковите лоши кредити

Посланиците към ЕС одобриха позицията на Съвета на Европейския съюз по предложение за обща рамка и минимални изисквания за извънсъдебни...

Размерът на жилищните и потребителските заеми с просрочие се запазва почти без промяна през 2020 г. През първото тримесечие има 419,4 млн. лв. кредити, обезпечени с жилищен имот и с просрочие над 180 дни. Потребителските заеми с такова забавяне са над 707,8 млн. лв. В края на юни има нарастване на жилищните заеми до 424,6 млн. лв., а пък тези за потребление спадат до 686,3 млн. лв. През третото тримесечие тенденцията се обръща и ипотеките с просрочие над 6 месеца са вече 408,5 млн. лв., или с около 16 млн. лв. по-малко. Потребителските заеми пък растат и стигат над 685 млн. лв. Логично, през декември, когато се отчита спад в общия размер на необслужваните кредити, има намаление и в двата вида задължения. Ипотеките спадат под 400 млн. лв. и са вече 355,1 млн. лв. в края на 2020 г. Потребителските заеми пък са 668,1 млн. лв.

Макар през 2020 г. да има спад в лошите заеми, то редица институции и експерти предупреждават, че от средата на тази година може да има ръст на необслужваните кредити. Причина за това е не само пандемичната обстановка, но и изтеклият кредитен мораториум. Очакванията са, че не всеки българин ще се справи да си стъпи на краката навреме и съответно, дори след забавянето на вноските, той може отново да пропусне да ги плаща поради нестабилни доходи, загубена работа и пр.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика