Мадуро стремглаво върви към пропастта

4614
Мадуро стремглаво върви към пропастта
Снимка: Getty Images / Guliver

Резервоар бензин - 1 цент, инфлация - 1 милион: Мадуро неспасяемо върви към пропастта. Атентатът срещу него няма да успее да отклони вниманието от все по-крещящите проблеми във Венецуела, коментира Ута Тоферн в анализ за Deutsche Welle.

Николас Мадуро твърди, че през главата му са минали поне двайсетина опита за преврат и/или атентати. Досега нито един от тях не му е навредил. Напротив, режимът само черпи нови сили от всяка действителна или измислена атака на задграничните „империалисти" или на „дясно-екстремистката" опозиция в страната.

Последният инцидент показва, че Венецуела се намира не само в отчайваща политическа и икономическа криза, но и в информационна война. Защото изобщо не е ясно дали президентът Мадуро действително е бил атакуван с дрон. Пожарникари в Каракас заявиха, че е имало експлозия на газова бутилка. Самият Мадуро обаче сега използва инцидента за нов лов на вещици срещу опозицията, за ругатни срещу съседни държави като Колумбия и не на последно място – за чистки в армията и в близкото си обкръжение. А всичко това заедно отклонява вниманието от все по-крещящите проблеми във Венецуела.

Куп журналисти арестувани след опита за атентат срещу Мадуро

Националният профсъюз на журналистите на Венецуела съобщи, че след атентата срещу президента на страната Николас Мадуро властите са аре...

Резервоар бензин - един цент

Предполагаемият атентат се състоя само три дни, след като Мадуро обяви новата си политика по отношение на бензина. По ирония на съдбата той го стори точно в момента, когато цял Каракас часове наред беше останал без ток. Освен това правителството разпореди да се проведе преброяване на автомобилите в страната и предупреди, че само участвалите в това преброяване ще могат да се ползват от субсидираната цена на бензина. В момента един резервоар бензин във Венецуела струва по-малко от един евроцент, но самият бензин се внася, защото индустрията в страната с най-големите петролни резерви в света отдавна е съсипана.

Международният валутен фонд току-що обяви, че през тази година инфлацията във Венецуела навярно ще достигне един милион процента. Правителството възнамерява още този месец да проведе валутна реформа, с която да бъдат задраскани пет нули от стойността на боливара.

Гладуващи деца

Подробности за атентата срещу Мадуро - участвали са три дрона

Три безпилотни летателни апарата са били използвани при опита за покушение срещу президента на Венецуела Николас Мадуро, съобщи министъ...

Освен бензина, във Венецуела се субсидират още много стоки и услуги: електричеството, градският транспорт, хранителните продукти, лекарствата. Но всичко е дефицитно, защото държавата не разполага с необходимата валута, за да внася повечето стоки. А така наречената „боливарска революция" много успешно съсипа собствените производствени мощности във Венецуела. Непрекъснато се разпространяват информации за болни хора, оставени без лечение, за запуснати болници, за гладуващи деца, за майки, които са принудени да се занимават с контрабанда, и за отчаяни хора, които напускат страната.

Опитите на режима да стори нещо за подобряване на положението не само изглеждат безпомощни – те са безпомощни. Венецуела е съсипана до основи и ще ѝ трябват десетилетия, докато успее поне да се доближи до жизненото равнище на съседните държави – нищо, че навремето беше най-богатата държава в Латинска Америка. А от многобройните дефицити вече страдат дори най-заклетите привърженици на бившия президент Уго Чавес, покойният предводител на „боливарската революция".

Правителството рискува да падне в собствения си капан, защото няма нищо по-опасно от това да премахне държавните субсидии. Доказват го примери както от други латиноамерикански държави, така и от самата Венецуела. Николас Мадуро добре го знае, но навярно просто няма друг изход. Така режимът му целенасочено се е отправил към пропастта.

Снимки: Getty images/Guliver

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com