Марин Рачев остава кмет на община Септември

7279
Марин Рачев остава кмет на община Септември
Снимка: Община Септември

Марин Рачев остава кмет на община Септември, реши апелативният спецсъд.

Договорите, за които той е разследван, са сключени от заместник-кмета на общината. Рачев не е извършвал плащания по нито един договор. Не е назначена нито една експертиза, която да докаже обвинението, категоричен е съдът. По никакъв начин не е установено, че досега той е пречил на прокуратурата при събирането на доказателства.

Намалиха гаранцията на кмета на Септември

Специализираният наказателен съд в София намали на 130 000 лева паричната гаранция, наложена на кмета на Септември Марин Рачев. Опреде...

Съдът няма доказателства, за да стигне до извод, че Марин Рачев може да влияе на разследването чрез служебното си положение, казаха още от съда.

Няма и доказателства, че може да се укрият документи.

Рачев беше задържан при първата акция в борба с корупцията след приемането на новите законови мерки, а прокуратурата му повдигна две обвинения - за безстопанственост и за неизгодна сделка. Според прокурорите Рачев е ощетил общината с 13 млн. лева, които са усвоени от 14 фирми, собственост на негови роднини, поели всички обществени поръчки в Септември. При обиск в нощното шкафче на кмета пък бяха открити справки от ДАНС, свързани с купуване на гласове през 2015 година в Пазарджишка област.

Кметът на Септември, който бе отстранен от поста, бе с наложена мярка за неотклонение - парична гаранция в размер на 250 000 лева. Съдът обаче я намали почти двойно - на 130 000 лв.

Страх ли ни е от правосъдие или просто сме тъпи?

Въпросът, поставен в заглавието, изобщо не е случаен. Вече си го задавам многократно, откакто прокуратурата реши да се задейства срещу ...

По делото има още един обвиняем - служителят на Община Септември Станой Милов. На него спецмагистратите определиха мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер от 10 000 лева. Тя остава непроменена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com