Мавродиев е в историята, Караиванова пое финансовия надзор

1463
Мавродиев е в историята, Караиванова пое финансовия надзор
Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на финансите Карина Караиванова е новият председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Това реши Народното събрание с 139 гласа "за", 24 "против" и 11 "въздържал се".

Караиванова, която беше единствена кандидатура за поста, е предложение на ГЕРБ. Досега начело на КФН беше Стоян Мавродиев, като неговият мандат изтече на 18 юни.

Основните критики към него бяха свързани с едноличния му и конфликтен стил на управление, довел до оставките на трима зам.-председатели – Димана Ранкова, Борислав Богоев и Николай Попов, и изпразнил финансовия надзор от експертния му потенциал чрез мащабна подмяна на професионалния състав на институцията.

БСП с жалба до европейски органи срещу процедурата за шеф на КФН

Народни представители от БСП са изпратили жалба до ЕIOPA (European insurance and occupation pensions authority) и ESMA (European securi...

През годините Мавродиев се замеси в куп скандали – от компроментирания начин, по който се издигна до поста председател, през появата му в списъка на свидетелите по делото срещу осъдения за наркотрафик Евелин Банев–Брендо, до отказа му да пусне финансови инспектори да проверят КФН.

При изслушването в бюджетната комисия преди ден Караиванова каза, че ще поиска финансов одит на институцията и, до колкото е възможно, на извършените операции за предходния мандат. Тя обеща да възстанови правомощията и независимостта на зам.-председателите, орязани по времето на Мавродиев.

Караиванова се ангажира да създаде условия малките и средните предприятия да получат повече възможности за финансиране през фондовата борса.

Междувременно БСП поиска Конституционният съд да се произнесе дали правилата за избора на председател на КФН противоречат на конституцията. Жалбата обаче не спира избора.

По време на дебатите в пленарна зала днес Йордан Цонев от ДПС обяви, че движението ще подкрепи кандидатурата на Караиванова. Общо взето от думите му стана ясно, че подкрепата на ДСП е "защото е единствен кандидат".

Караиванова: Ще поставим акцент на превенцията срещу недопустимите бизнес практики

Ще поставим акцент на превенцията срещу недопустимите бизнес практики, на борбата с пазарните манипулации. Това заяви днес Карина Караи...

По думите му ДПС все още смята, че процедурата й по избор е била опорочена. „Смятаме, че лошият маниер, с който беше наложена кандидатурата наложи имиджови щети на кандидатката”, каза още той. Народният представител припомни, че Караиванова е работила в МФ и е вървяла по стълбицата на йерархията и се е ползвала с доверието на различните управляващи.

Жельо Бойчев от БСП от своя страна коментира, че за него остават съмненията за бъдещата работа на КФН. „Моето усещане е, че Караиванова има опит за контрол върху бъдещия преглед на активите на пенсионните дружества”, обясни Бойчев.

Радвам се, че БСП не беше част от договорките”, заяви депутатът. Социалистът допълни, че за пореден път се е направил опит чрез БСП да се търси идеологенция за опорочаване на избора за председател на КФН.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев отговори с думите, че е право на опозицията да критикува, "защото така тя ще мотивира своят отрицателен вот по дадено предложение".

„Слушах внимателно и не чух съществена критики към вас”, се обърна се депутатът към Караиванова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com