Местата в Асеновград, където не изглежда безопасно да сте сами

7734
Местата в Асеновград, където не изглежда безопасно да сте сами
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Трагедията, която се разигра в Русе в последните дни, безспорно е една от най-зловещите, случвали се някога в у нас. Безпричинно и принудително бе прекъснат пътя на млада и успяваща жена. Събитията около жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова предизвика редица реакции, коментари и въпроси, част от които все още са без логичен отговор. Ситуацията провокира екипът на Actualno.com да проучи всъщност само в Русе ли съществуват зони, които биха  могли да бъдат опасни за посещение, и кои са тези места в други градове на страната. Анкета сред асеновградчани показа, че в града на Иван Асен има доста потенциално опасни кътчета.

Най-често посочваното в проведеното допитване е мястото около жп гарата в Асеновград. Там е разположен парк, в който осветление и видеонаблюдение липсват. Последният влак пристига от Пловдив около 23:00 ч. Особено в есенно-зимния период, когато се стъмнява и по-рано, е страшничко да се преминава през алеите, защото не се знае какво може да те очаква там – от крадци и пияни до бездомни кучета, коментират пространството асеновградчани.

Безопасни ли са местата за спорт и почивка в Пловдив?

Зловещото убийство на Виктория Маринова в Русе отново постави болезнения въпрос със сигурността на гражданите в населените места. Както...

Местността около Спортна зала "Асеновец" също се отчита като една от потенциално опасните. Сградата е разположена край затворена улица, чийто край достига до неподдържан пешеходен мост, излизащ на околовръстното шосе на Асеновград. Ежедневно тренировки в залата провеждат десетки ученици и младежи и поради отдалечеността на сградата, често се налага родители да водят и взимат децата си.

Младежкият хълм край Палеонтологичен музей "Димитър Ковачев" в града също намира място в неприятната статистика. През 80-те години на миналия век, около празненствата за 1300-годишнината на България, са се случвали престъпления, за които злите езици говорят, че са били на етническа основа, споделят граждани. Мястото е облагородено, но е доста отдалечено и безлюдно. През деня от там се открива спираща дъха гледка към Асеновград, но в тъмната част на денонощието не е никак романтично, а си е направо страховито, разказват местни. Абсолютно същата е ситуацията и с още две подобни кътчета в града, които се намират в противоположната на Младежкия хълм посока и откъдето красотите на града могат да бъдат наблюдавани ден и нощ. Това са площта около извисяващия се на скала параклис „Свети Йоан Кръстител“ (познат на местните, като „Свети Ян“) и терасовидното пространство на „Метоха“. Случвало се е живеещи в близост до тези места да намират остатъци от изхвърлени ползвани спринцовки, а гледката всява паника и страх у тях.

В класацията асеновградчани включиха и пешеходните подлези при моста на Общинския пазар, които макар и почистени и отворени преди няколко години, вече са се превърнали в тоалетни и места за други нужди. Неосветени са, а и липсва видеонаблюдение, затова и почти не се ползват, без значение от часа и времето. Стигнахме до парковете в Асеновград. Голяма част от асеновградчани ги посочиха, като потенциално рискови зони. В някои от тях частично осветлението не е в изправност, а основно вечер се събират младежи и по-възрастни, които употребяват алкохол и не е ясно каква би била реакцията им. Това е една от причините парковете да не се ползват за спортуване, релакс или просто разходка след работа, например. Не на последно място се поставя и пътят към Асеновата крепост, по който отново частично липсва осветление. Видеонаблюдение също няма, а лампите често биват счупвани от вандали. Алеята е дълга почти 2 километра, някои от завоите са доста остри и ежедневно през цялата година потокът от пешеходци и автомобили там е голям. Вечер, обаче, не е нито за разходка, нито за спорт, обясняват граждани.

Във връзка със запитване на Actualno.com, от ОД на МВР в Пловдив уточниха, че за никое от населените места в областта към момента не е съставен регистър с потенциално опасни места с концентрация на престъпления, тъй като такива могат да бъдат извършени навсякъде и във всеки един момент. Най-честите сигнали, постъпвали в Районно управление "Полиция" в Асеновград, са свързани със сбивания пред единствената дискотека, позиционирана в центъра на града. Не се води и статистика за видовете престъпления.

За опасните места във Враца и черната хроника в последните години

Почти седмица след бруталното убийство на русенскатата журналистка Виктория Маринова търся отговор на въпроса – къде е опасно ...

Actualno.com попита Община Асеновград дали се планира поставяне на видеонаблюдение на потенциално опасни места и ако да – къде точно ще бъде изградено, колко ще струва, за чия сметка ще е, в какъв срок ще се случи това и ще бъдат ли извършени огледи за неработещо осветление на обществени места. След като получим отговор от местната власт, екипът ни ще Ви информира отново какви са плановете на местната власт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com