Милен Велчев: ЧЕЗ няма да продаде на държавата преди да свърши арбитража

3862
Милен Велчев: ЧЕЗ няма да продаде на държавата преди да свърши арбитража
Снимка: БГНЕС

България би се поставила в странна ситуация, ако на всяка цена иска да купи ЧЕЗ – защото държавата с нищо не е доказала, че може да управлява добре големите компании. Какво се управлява добре – Топлофикация София ли, Летище София ли, половината банки, които фалираха през 90-те години ли? Това коментира бившият финансов министър и ръководител на българското звено на руската банка ВТБ.

Държавата е лош стопанин и това е практика и по света, добави Велчев. Никой не ни пречи да настъпим мотиката втори път, иронично каза бившият финансов министър пред bTV. Той посочи, че Чехия не управлява добре енергийния си сектор и по-добре би било, ако мултинационална компания го прави. Все пак Велчев уточни, че Чехия е по-западна държава от нас и нещата стоят по-добре, отколкото в България.

Радев: МВР няма нито един сключен договор с ЧЕЗ

От началото на миналата година нито една структура на МВР няма сключен договор с ЧЕЗ. Това се разбира от писмен отговор на вътрешния ми...

Велчев беше категоричен, че ЧЕЗ би се съгласила да продаде българския си бизнес на България само при решен арбитраж. Става въпрос за арбитража, който ЧЕЗ заведе срещу България заради липса на защитена инвестиционна среда, като неофициално стойността на обезщетението е между 500 и 600 млн. евро, докато сделката за активите на ЧЕЗ в България се оценява на 320 млн. евро. За съжаление последният арбитраж не беше добър за нас, напомни Велчев за арбитража за АЕЦ "Белене", където платихме 620 млн. евро за ядрено оборудване. Бившият финансов министър заяви и, че затова сегашният финансов министър Владислав Горанов, а и премиерът Бойко Борисов не настояват твърдо и дори говорят против държавата да купи ЧЕЗ.

Според мен Борисов опитва да спре популистките напъни на част от опозицията държавата да влезе в ЧЕЗ, обобщи Велчев. По думите му, ЕРП-тата били продадени изгодно, когато той управлявал, а сега обслужването на клиентите е много по-добро.

Не съм участвал в срещи за приватизацията на ЕРП-тата преди Симеон Сакскобургготски да дойде на власт, категоричен беше Велчев. Точните му думи бяха "нямам никакъв спомен", като той уточни, че не била негова работа да приватизира енергетиката.

Не познавам Гинка Върбакова – за пръв път чух името ѝ от медиите, обясни още Велчев, като не се ангажира с оценка дали Върбакова е способна да управлява бизнес като този на ЧЕЗ. От числата, които чух, ми се струва, че сделката има нужда от подкрепа от други инвеститори – възможно е г-жа Върбакова да има уговорки не само с банки, но и с други инвеститори, предположи бившият финансов министър. Може би г-жа Върбакова знае какво прави - това, че ние не я познаваме, не означава, че ще управлява зле ЧЕЗ, ако се стигне дотам, уточни Велчев. Той каза "съмнявам се" като отговор на въпрос дали зад Върбакова пък не стоят хора, които добре познаваме.

ДПС: Парламентарната комисията за ЧЕЗ е създадена да отвлича вниманието

Парламентарната комисия, която трябва да се занимава със сделката за ЧЕЗ, е създадена да отвлича вниманието. Това каза пред bTV депутат...

Велчев беше категоричен и, че държавата чрез нови законови мерки би могла да постави под пълен контрол сделката и без да влиза в нея, ако сега не разполага с необходимия инструментариум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика