Минимално увеличение на пенсиите приеха депутатите след лют скандал

11757
Минимално увеличение на пенсиите приеха депутатите след лют скандал
Снимка: БГНЕС

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 януари 2019 г. става 207,60 лв., а от 1 юли - 219,43 лв., приеха депутатите с гласуваните на второ четене тестове от Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за догодина.

По време на дебатите градусът на напрежението се повиши след като от БСП излязоха с алтернативно предложение – минималната пенсия да се вдигне на 300 лв.

Десетки хиляди подписи за преизчисляване на пенсиите внася БСП

"Внасяме 30 000 подписа в Народното събрание, събрани от „Съюз на пенсионерите – Хасково”, от цялата страна с искане ...

„Това са възрастни и болни хора, но те са достойни българи и заслужават достойни старини“, мотивира се депутатът от левицата Филип Попов. „200 лева пенсия за месец е колкото ваша надница, господа народни представители, за един ден“, обърна се той към всички в залата.

От БСП отправиха апел за подкрепа на предложението си най-вече към групата на „Обединени патриоти“, защото такова увеличение бе залегнало в тяхната предизборна програма.

„Крайно време е да спрете да спекулирате, защото когато сте в коалиционен формат, няма как да не се съобразиш с по-големия партньор. Всичко, което се разписа като програма за управление е резултат от продължителни и трудни преговори. И още нещо, което никой не казва – ако не беше присъствието на патриотите в това управление, нямаше да бъдат повишени минималните пенсии на 200 лева“, бе отговорът на Валери Симеонов от „Обединени патриоти“, който направи първото си изказване като депутат.

Той подчерта, че въпреки малкия размер на увеличението на фона на цените, от него са се възползвали над 800 хил. души.

300 лв. минимална пенсия бе и предложението на ДПС, което доведе до поредица от взаимни обвинения между тях и патриотите за неизпълнени предизборни общения и упреци в популизъм.

Различия за размера на пенсиите доведоха до скандал в парламента

Обсъждането на първо четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г. доведе до повишаване на напрежението в пле...

„Тези, които в момента се наричат „Обединени патриоти“ предлагаха 600 лева пенсия. Тогава заявихме, че популизмът е вредно нещо, а с тези популисти ГЕРБ направиха правителство“, заяви Рамадан Аталай.

Това изказване принуди Валери Симеонов да вземе думата за втори път. От парламентарната трибуна той обяви Аталай за манипулатор и категорично отрече предложението за 600 лв. минимална пенсия да е присъствала като предизборно обещание на патриотите.

Отношение в спора взеха и от ГЕРБ. „Вие сте царе на популизма, дефицитите и фалитите“, обърна се към опозицията Светлана Ангелова.

Догодина се запазва размерът на осигурителната вноска за фонд „Пенсии” и фонд „Пенсии за лицата по чл. 69” на ДОО на нивото от 2018 г. Запазват се и размерите на осигурителните вноски за другите фондове на ДОО, а също и съотношенията между осигурителите и осигурените лица.

За 2019 г. не са договорени минимални осигурителни прагове.

Менда Стоянова надигна глас срещу по-високия осигурителен доход, но не много силно

За мен беше изненада повишаването на максималния осигурителен доход (бел. ред. – правителството реши след среща със синдикатите д...

Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 510 лв. на 560 лв. Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 350 лв. на 560 лв. Увеличава се максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2600 лв. на 3000 лв.

В рамката на бюджета са заложени приходи и разходи малко на 11,7 млрд. лева. Приходите от осигурителни вноски са в размер на над 7,4 млрд. лв. Разходите за пенсии са в размер на над 9,9 млрд. лв., а тези за социални помощи и обезщетения - над 1,6 млрд. лв.

Мнозинството отхвърли предложенията на опозицията за увеличение на приходите и разходите в бюджета за пенсии и социални помощи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика