Министерство на културата загуби и на втора инстанция делото за Ларгото

3806
Министерство на културата загуби и на втора инстанция делото за Ларгото
Снимка: БГНЕС

Очаквано Министерството на културата (МК) загуби и на втора инстанция делото за неустойка от 750 хил. лв., която търсеше от изпълнителя на Ларгото за забавянето на обекта. Това става ясно от решението на Софийския апелативен съд, който се съгласява напълно с долната инстанция, пише в. "Сега". Освен това министерството е осъдено да плати на "Пътстрой-Варна" и "Реставрация" ЕАД общо над 48 хил. лв. разноски по делото. Двете фирми са част от консорциума "Антична Сердика", който изпълнява обекта.

Този съдебен спор нашумя покрай скандала "Ало, Банов съм", гръмнал, след като депутатът от БСП Елена Йончева сезирампрокуратурата, че през 2016 г. в качеството си на заместник-министър на културата Боил Банов (в момента министър) е опростил поне 700 000 лв. на фирмата строител. Като доказателство тя приложи записите от три разговора на Банов от 2016 г., в които той обяснява как трябва да нагласят документите, за да не плаща фирмата глоба за закъснение в извършването на възложените работи. Банов отрече обвиненията и се обяви за жертва на рекет.

Служителят, за когото Банов твърди, че го е рекетирал: Завеждам дела за клевета

Нямам отношение към записи. Изказванията на г-н Банов и г-н Рашидов приемам като клевета, каквато са те явно, за което съм предприел ме...

Първата инстанция отхвърли иска на министерството с аргумента, че обектът е бил приет без нито една забележка. И апелативният съд приема, че жалбата на министерството е неоснователна, а градският съд е решил правилно и обосновано казуса.

Според съда през декември 2015 г. Министерството на културата е било поканено да приеме изпълнението на обекта, но се е забавило. След това на 25 януари 2016 г. е подписан акт, според който строежът "Античен културно-комуникационен комплекс Сердика" е изпълнен според одобрените инвестиционни проекти. Документът е подписан от представители на министерството, на проектанта, на строителя и на строителния надзор. В решението на комисията по приемането на строежа пише: "Приемаме, че строежът е изпълнен съгласно одобрените инвестиционни проекти. Няма недостатъци. Не е необходимо определяне на срок за отстраняване на недостатъци", става ясно от решението.

4 дни по-късно обаче Държавната приемателна комисия установява куп пропуски - че половината от стъклата на куполното покритие не са монтирани, че аквапанелите не са шпакловани и боядисани, че не са довършени окачените тавани и остъкляване на асансьора, както и елинсталациите, включително осветителната и т.н. Според експертите тези неизвършени строителни работи са за 479 497 лв. без ДДС или 4.58 % от стойността на целия договор.

Министерството би могло да обжалва и пред Върховния касационен съд, но той се занимава с граждански дела само по изключение. 

Идея на МК: "Свети Кирик" край Созопол да стане остров на изкуствата

Министерството на културата има идея да превърне острова „Свети Кирик” край Созопол в остров на изкуствата. Експерти от Лув...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com