Министърът на отбраната: Трудно е да се каже кой организира автобусите от Турция

1696
Министърът на отбраната: Трудно е да се каже кой организира автобусите от Турция
Снимка: Президентство

Това е актуална тема през последните 27 години, от една страна се преповтаря, а сега има по-голяма чувствителност. Има фактори, които създават впечатление за по-голяма чувствителност, това е защото и двете държави са в предизборна обстановка. От нашата страна има повишено политическо говорене, така и от другата страна на границата. И движението на автобусите възбужда по-голям обществен интерес, което е разбираемо. Така обясни въпроса с пристигащите автобуси за изборите от Турция служебният министър на отбраната Стефан Янев пред  bTV.

"Трудно е да кажем откъде идва организацията на пътуванията, защото дори да има официално спонсорирана кампания тя лесно би могла да се маскира с някаква патриотична кампания. По-добре да се въздържаме от коментари точно каква е тази организация", допълни още той.

Вицепремиерът Стефан Янев поема координацията на антикорупционните политики

Вицепремиерът и министър на отбраната в служебния кабинет Стефан Янев поема координацията на антикорупционните политики. Правителствот...

Янев увери, че институциите взимат съответните мерки: "Направени са необходимите предупреждения към съответни политически партии. Издадени са актове за административни нарушения, клип за агитация на чужд език, предизборни клипове."

Помолен да коментира отношенията между България и Турция министърът на отбраната каза: "В този момент очевидно сме в един военно-политически блок и съюзници в НАТО. Добросъседските отношения са важни и независимо от създалата се ситуация, стремежът на правителството е да ги поддържа, но в същото време България като държава използва инструменти от дипломатически възможности, за да регулира тези ходове, които бихме квалифицирали като намеса. Дипломацията използва своите възможности и прилага мерки, които може да са видими и невидими."

Надежда Нейнски е в България това е един от тези видими невидими дипломатически послания, че българската държава дава знак, че има нещо, което превишава рамките на добрия тон в отношенията в двете страни. Посланикът не е отзован, той ще се върне в Турция, но е знак и те много добре разбират какво означава това, каза още Янев.

"Нашата позиция, която е била неотменна в момента, е добре чуваема, защото ако преди време е имало елемент, че големите държави не са обръщали внимание на нашата позиция и това, което сме предупреждавали, сега много добре са разбира от Германия, и Холандия", коментира Янев.

МО получи три предложения за нов изтребител

Министерството на отбраната е получило три предложения за доставка на нов западен изтребител за армията. Днес са били отворени постъпил...

В коментар за екстрадирането на трима турски граждани министър Янев обясни: "Когато говорим за тези заплаха на националната сигурност се предполага че има достатъчно основания. Агитирали са, вероятно и са вършили неща в контекста на нарушения на интересите на държавата и националната сигурност. Някои неща е по-добре да не бъдат казани. Имаме задължение да пазим авторитета на службите и не бива да даваме информация, която да издава как те си вършат работата."

Янев коментира и организираните протести по границата ни: "Очаквам по-смислено говорене от онези, които организират протестите. Те често се оглавяват от политически партии, които са били или са кандидати за депутати и с този вид действия поставят въпрос съществуващото законодателство и Конституцията и така се опитват да влязат в новата законодателна власт."

Относно оградата по границата, министър Янев заяви, че има два участъка, където още не са започнали дейности по строителството. Те са в Бургаско и Хасковско.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика