Мистерия или не: Имал ли е Ваклин достатъчно собствени легални пари, за да подкупи Иванчева?

15085
Мистерия или не: Имал ли е Ваклин достатъчно собствени легални пари, за да подкупи Иванчева?
Снимка: БГНЕС

Имал ли е всъщност строителният предприемач Александър Ваклин достатъчно пари с доказан пред държавата произход, за да може да събере сумата от 70 000 евро, която да даде на Десислава Иванчева като първа вноска от евентуален подкуп? Този въпрос стана особено актуален от края на миналата седмица.

10 723,91 лева – това са нетните доходи на строителния предприемач Александър Ваклин за периода 2015 – 2017 година съгласно документна информация, предоставена от източници на Actualno.com. Сумата де факто съвпада с тази, която назова в края на миналата седмица Биляна Петрова (заместник на свалената от поста си кметица на район "Младост“"Десислава Иванчева) в предаването "Честно казано" с водещ Люба Кулезич, което се излъчва по "Евроком". Припомняме, че и Петрова е подсъдима за подкуп в особено големи размери, заедно с Иванчева (прокуратурата ги обвини за получаване на 70 000 евро), а кулминацията на делото на първа инстанция в Специализирания наказателен съд се очаква на 9 април, а юристите на двете са поискали справка от НАП с доходите на Ваклин, за да изградят адекватна защитна теза.

Иванчева и Петрова: Прокуратурата да каже кой "членува" в имотната мафия! (ВИДЕО)

В първата част от интервюто на Actualno.com с Десислава Иванчева и Биляна Петрова, двете споделиха подробности относно безстопанственос...

Всъщност общият доход на Ваклин за периода 2015 – 2017 година, който по информация на Actualno.com е трудови правоотношения, е 13 728 лева. Когато обаче се приспаднат данъци и осигуровки, сумата става 10 723,91 лева. Що се отнася до данните по години, през 2015 година чистият т.е. нетният доход от заплата на Ваклин е 3015,05 лева, през 2016 година – 595,76 лева, а през 2017 година – 7113,10 лева.

Същевременно, също за три години, но 2014, 2015 и 2017 година, Александър Ваклин е предоставил заеми на обща стойност 109 251,55 лева на три свои компании - "Ваклин Груп" (85 251,55 лева през 2015 година), "Ваклин Груп Младост 2" (14 500 лева през 2014 година) и "Ваклин Груп Надежда" (9 500 лева). Че Александър Ваклин е давал заеми беше потвърдено от г-жа Полина Ваклин пред Actualno.com в телефонен разговор, като тя уточни, че "всички заеми се обявяват пред БНБ", че "има ред – над определена стойност се обявяват, пише се уведомление кога ще се върнат".

Освен това, според г-жа Ваклин, съпругът ѝ не е имал доходи единствено от трудови правоотношения в периода 2015 – 2017 година, като по думите ѝ "минималната работна заплата за 3 години пак не е 10 000 лева – абсурдно е". По думите на г-жа Ваклин, съпругът ѝ всъщност не е бил постоянно с доходи от трудови правоотношения, имало е прекъсвания. "По принцип той има и договори за управление и контрол, които не се обявяват“, добави Полина Ваклин. Actualno.com потърси експерт-счетоводител, който потвърди, че такива договори се декларират пред НАП, но не се обявяват.

"Има и други доходи, които са допълнителни – продажба на собствени имоти, върнати заеми към него“, продължи г-жа Ваклин, с уточнението, че е в движение и не разполага пред себе си с въпросните документи. „Той си плаща данъци по другите договори. Хонорари, комисионни, продадени апартаменти – това са други правоотношения“, добави г-жа Ваклин. На изричен въпрос на Actualno.com дали тези договори се регистрират в НАП или не, отговорът беше: "Тези договори не се регистрират по начина, по който се регистрират трудовите договори – те са под друг режим".

Иванчева и Петрова: Краде се общинска земя по 4 схеми, прокуратурата мълчи (ВИДЕО)

Поредното заседание по делото на отстранената от длъжност кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петров...

Съгласно чл. 12 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), "облагаеми са доходите от всички източници, придобити от данъчно задълженото лице през данъчната година, с изключение на доходите, които са необлагаеми по силата на закон". Т.е. има доходи, които се вписват задължително в данъчната декларация извън тези от заплата, като такива например са доходи от друга стопанска дейност (комисионни), доходи от наем, доходи от прехвърляне на права или имущество. Същевременно, съгласно чл. 13 необлагаеми са доходи от продажба и замяна на имоти, като зависи за колко имота става въпрос и в какъв период те са били притежавани, за да могат да бъдат заменени, както и доходи от продажба на движимо имущество в определени по закона параметри, плюс доходи от нови дялове, акции, лихви от държавни облигации, разпореждане с финансови инструменти, доходи от компесаторни инструменти, застрахователни обезщетения и т.н. По информация на Actualno.com, в годишните си данъчни декларации от 2015, 2016 и 2017 година г-н Ваклин е посочил, че е местно лице т.е. не отговаря пред чуждестранно данъчно законодателство и е дал информация за дължими данъци само по трудово правоотношение и предоставени/получени парични заеми.

Припомняме, че следващото заседание по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова е на 9 април. Делото се гледа от Специализирания наказателен съд, на първа инстанция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com