МОН сигнализира прокуратурата за помагало с фалшива "джендър агитация"

6136
МОН сигнализира прокуратурата за помагало с фалшива "джендър агитация"
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Просветното министерство е сигнализирало прокуратурата за помагало за 1 клас, в което родители видяха "джендър агитация". Причина за сигнала обаче не е проблемният текст, а това, че авторите неправомерно са използвали името на институцията.

За помагалото в последните дни се шуми в социалните мрежи заради задача, която гласи: "Панталонките на момченцето струват 10 лева, а блузката му е с 20 лв. по-скъпа. Колко струва роклята му?". Новината обаче се смята за фалшива, тъй като авторите твърдят, че става дума за обикновена техническа грешка и проблемните бройки ще бъдат спрени и заменени с поправени - задачата трябва да гласи: "Колко струват двете дрешки".

Каракачанов иска референдум срещу гей браковете и джендър понятията

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов обяви, че ще предизвика референдум срещу гей браковете и джендър понятията в образ...

За МОН проблемът е, че на корицата на помагалото пише, че то е одобрено от министерството. "Това не е вярно и ние сме подали сигнал към прокуратурата за това", коментира пред "Сега" зам.-министърът на образованието Деница Сачева. По думите й министерството е одобрило помагало през 2011 г. на издателство "Вега 74". "В момента това издателство "Сън рей" използва труда на този авторски колектив, дали правилно или не, не знам. Но те издават помагало, в което допускат тази печатна грешка, за която може да спорим дали е волно или неволно, като на корицата на това помагало пише, че е одобрено от министерството", пише Сега.

Деница Сачева взе участие в международен форум "София казва "НЕ" на словото на омразата и екстремизма", организиран от Сдружението за човешки права "Маргиналия" и "Интернет общество - България". Сачева, чието министерство беше обвинено около дебата за Истанбулската конвенция, че агитира децата да избират сами пола си, заяви пред "Сега", че "тази тема се използва за пропаганда и раздели обществото по недопустим начин". "Надявам се, че след изявлението на премиера за Истанбулската конвенция темата е затворена. Смятам, че тази тема беше превратно отворена в българското общество и последните атаки към Министерството на образованието в някаква степен бяха злоумишлени. Най-малкото, което е помагалото с момченцето, не е помагало, което ние сме одобрили", добави тя.

На форума срещу езика на омразата взеха участие столичният кмет Йорданка Фандъкова, зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, посланиците на САЩ - Ерик Рубин, и Израел - Ирит Лилиан, еврейски организации, университетски преподаватели и общественици. Всички те осъдиха, освен проявите на нетолерантност, дискриминация и омраза и провеждането на факелното шествие Луков марш.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Кабинетът отпусна милиони за образование на децата за пътна безопасност

МОН обмисля 2 май да е неучебен в цялата страна

Милиони за електромобили, микробуси и автобуси за училищата дава МОН

Учениците в Самоков и Етрополе също няма да учат на 2 май

Държавата спонсорира обучението на стотици студенти в топ университети в чужбина

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование