Мрачен рекорд: Световните конфликти са прогонили 68 млн. души от домовете им

1451
Мрачен рекорд: Световните конфликти са прогонили 68 млн. души от домовете им
Снимка: Getty images/Guliver

Рекордните 68,5 милиона души са били принудени да напуснат домовете си поради война, насилие и преследване. Тревожната статистика засяга особено места като Мианмар и Сирия, показват данни от доклада на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

До края на 2017 г. броят им е бил почти три милиона по-висок от предходната година и показва 50-процентно увеличение от 42,7 милиона изселени от домовете им преди десетилетие. Сегашната цифра е еквивалентна на цялото население на Тайланд, а броят на хората, принудително разселени, се равнява на един на всеки 110 души по света.

"Ние сме в крайъгълен камък, където успехът в управлението на принудително изселване в световен мащаб изисква нов и много по-всеобхватен подход, така че страните и общностите да не бъдат оставени да се занимават само с това", каза Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. Но около 70% от този брой са хора от само 10 държави, каза той пред репортери в Женева преди представянето на доклада, отбелязва БГНЕС.

ВКБОО: Балканските държави незаконно връщат бежанци

Незаконните депортирания на мигранти, опитващи се да достигнат Западна Европа през така наречения Балкански маршрут се увеличават, пред...

"Ако имаше решения на конфликти в тези 10 държави или поне в някои от тях, тази огромна цифра, вместо да се увеличава всяка година, може да започне да спада", поясни Гранди, призовавайки за по-голяма политическа воля да се спрат кризата.

Докладът показва, че 16,2 милиона души са били разселени през миналата година, включително и тези, принудени да избягат за първи път, както и такива, които преди това вече са били разселени. Това означава, че всеки ден от техните домове биват прокуждани 44 500 души или по един човек на всеки две секунди, отбелязват още от ВКБООН.

Повечето хора бягат в собствената си страна и се определят като вътрешно разселени лица (ВРЛ). До края на 2017 г. в световен мащаб имаше около 40 милиона ВРЛ, малко по-малко от предходните години, като в Колумбия, Сирия и Демократична република Конго бяха отчетени най-много.

Други 25,4 милиона души - повече от половината от тях деца - бяха регистрирани като бежанци миналата година. Това е почти три милиона повече, отколкото през 2016 г.

ООН: Светът не успява да се справи с конфликтите

Ръководителят на агенцията на ООН за бежанците Филипо Гранди заяви, че световните сили не успяват да намерят решения за безбройните к...

Само седемгодишният конфликт на Сирия е принудил до края на миналата година повече от 6,3 милиона души да напуснат страната, което представлява почти една трета от световното бежанско население. Други 6,2 милиона сирийци са вътрешно разселени.

Втората по големина държава, „произвеждаща“ бежанци през 2017 г., е Афганистан, чието бежанско население нарасна с 5% през годината до 2,6 милиона души. Увеличението се дължи главно на ражданията и на повече афганистанци, получили убежище в Германия, посочват от  ВКБООН.

Докладът също така отбелязва мащабни изселвания в Ирак, Сомалия, Судан и Конго. Въпреки вниманието върху броя на имигрантите, пристигащи в Европа и Съединените щати, 85% от бежанците живеят в страни с ниски и средни доходи като Ливан, Пакистан и Уганда, коментира Гранди.

Изследването се спира и върху ситуацията в Турция, като подчертава, че страната е приютила най-много бежанци, като към края на 2017 г. там са регистрирани 3,5 милиона души, повечето от които са сирийци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари