МЗ прие предложенията за промяна в наредбата за медицинската експертиза

23890
МЗ прие предложенията за промяна в наредбата за медицинската експертиза
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Министерството на здравеопазването (МЗ) подкрепя предложението за промяна на методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност (вида и степента на увреждане) в проценти, направено от национално представителните организации на хората с увреждания. Това съобщиха от здравното ведомство след среща на министър Кирил Ананиев с представители на сдруженията и организациите, защитаващи правата на хората с увреждания. В срок до утре, 13 февруари, всички участници в срещата трябва да се произнесат дали одобряват тази промяна.

"Това е първата и най-спешна мярка за подобряване работата на Наредбата за медицинската експертиза. Когато говорим за хора с тежки увреждания, дори при един човек да има проблем, то той трябва да бъде решен. А анализите показват, че има редица лица, които не са доволни от действията на ТЕЛК през изминалите 6 месеца", коментира Ананиев.

Предложението гласи: „Когато са налице няколко увреждания за лицата, две и повече, довели с 50% и над 50% трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, независимо дали са за заболявания от общ характер или за заболявания с причинна връзка, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане, е посочен отделен %, оценката на трайно намалената работоспособност се определя като се взима най-високият % по съответната отправна точка на най-тежкото увреждане. Към него се прибавят 20% от сбора на % на всички останали увреждания“.

Освен това от организациите предлагат „ако водещото заболяване с 50% и над 50% трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане е довело до други заболявания увреждания, които са с причинна следствена връзка от водещото заболяване, за всяко от които в отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност, е посочен отделен %, оценката на трайно намалената работоспособност/вид и степен на увреждане, се определя като се взима най-високият % по съответната отправна точка на най-тежкото увреждане. Към него се прибавят 10% от сбора на % на всички останали увреждания“.

Като следваща стъпка министър Ананиев предложи създаването на работна група, която да подготви промени в Наредбата за медицинската експертиза, след като бъдат отчетени спецификите на всички заболявания и тяхното отражение върху здравословното състояние на хората с увреждания. В работната група ще бъдат включени представители на всички заинтересовани страни. Срокът за изготвяне на промените е 2 месеца.

Съгласно договореното през миналата седмица организациите и сдруженията предоставиха на Министерството на здравеопазването 28 жалби на граждани за намален от ТЕЛК процент неработоспособност, подадени до 08.02.2019 г. Проверката на МЗ показа, че в 4 от случаите е налице неспазване на Наредбата за медицинската експертиза от страна на ТЕЛК съставите.

По отношение на другите 24 случая липсват експертни решения на ТЕЛК и не е предоставена медицинска документация, въз основа на която да се извършат проверки.

Част от "Системата ни убива": Не сме канени на срещата с Борисов

"Не бяхме поканени на днешната среща с премиера Бойко Борисов, научихме от медиите." Това каза за Actualno.com Мая Стоицева от Национал...

На срещата екипът на Министерството на здравеопазването предложи и пакет от мерки, чрез които да се подобри цялостната дейност на медицинската експертиза на ТЕЛК. През месец март ще бъде представена нова концепция и промяна в информационната система, с цел повишаване на контрола в системата на ТЕЛК. Промените ще включват изграждане на свързаност между информационните системи на НЗОК и НЕЛК, за да има достъп до първичната медицинска документация и контрол върху съдържанието й. Стандартизиране на медицинските документи и засилване на контролно-методичната, консултативната и експертна дейност на НЕЛК са сред мерките, които предлага още Министерството на здравеопазването.

От март месец МЗ, съвместно с МТСП и експерти на Световната здравна организация, ще работят върху анализ на възможностите за въвеждане на системата за комплексна оценка на социален и здравен статус на лицата.

Реакцията на омбудсмана

"Министерството призна, че има проблем с прилагането на новите правила. Данните също го показват – 8 100 души, от 40 000 преминали през експертиза през последните 5 месеца, са получили по-нисък процент за вид и степен увреждане, което ги е лишило от права, от допълнителна пенсия и социална подкрепа. Като омбудсман няма как да не реагирам на това", категорична бе Манолова в изказването си след срещата, предаде БГНЕС. 

Тя заяви, че здравното министерство днес е направило и някои предложения за промени, които обаче не са били добре възприети. „Те предложиха да се намали процентът на основното заболяване, което се вземе предвид за определяне на ТЕЛК-овото решение, от 80 на 71%, но това бе беше прието“, обясни общественият защитник.

В началото на февруари МЗ ще каже колко зле е ситуацията с ТЕЛК-овете

След около седмица и половина - на 4 февруари, ще бъде представен анализ на порочните практики при издаването на решения за намалена ра...

Предисторията

Тази сутрин Вера Иванова от НГИ "Системата ни убива" изпрати доклад до медиите, в който е направен извода, че "няма съществена разлика в процента на увеличение на вида и степента на увреждането при експертизите, провеждани по новата и старата наредба. Наблюдава се увеличение на дяла на експертните решения със 7,25%, довели до намаляване на вида и степента на увреждане при новата наредба в сравнение със старата. Като цяло и при новата, и при старата наредба преобладава делът на експертните решения, които не довеждат до промяна в оценката на вида и степента на увреждането – 64,35% и 70,17%, съответно."

В доклада се посочва още, че "най-висок е делът на понижаване на степента на увреждане при експертизата по новата наредба при лицата, които според предходната им експертиза (по старата наредба) попадат в групата "над 90% вид и степен на увреждане без чужда помощ (ч. п.)." 17,02% от тези лица при новата наредба са преминали в група “71%-90% без ч. п." и "14,87% са преминали към „50%-70% без ч. п." . Едновременно с това, на 14,89% при експертизата по новата наредба се е увеличила оценената степен на увреждане на "над 90% с ч. п." Реално разликата е около 15-16%, които сега, с новата наредба, са с по-ниска степен на увреждане.

По-рано през деня стана ясно, че други майки от НГИ "Системата ни убива" твърдят, че проблем в оценяването на състоянието на пациентите с ТЕЛК има и днес (12 февруари) в 15:00 часа ще внесат своя анализ в Министерство на здравеопазването. Според тях трябва да се преосмисли оценяването, тъй като с Новата наредба се взема предвид само водещата диагноза, без съпътстващите, които често водят до невъзможността на човек да изпълнява една или друга дейност.

Майките на децата с увреждания са готови за протест, искат среща с Ананиев

За незабавна среща с министъра на здравеопазването настояват от Инициативата Системата ни убива. Поводът е необходимостта от реформа в ...

Снимка: facebook.com/SystemBridges/

Преди дни председателят на парламентарната социална комисия и бивш ресорен министър Хасан Адемов потвърди, че има проблем с новата наредба за медицинска експертиза. 

"Дава се процент за загубена работоспособност, но нищо не се казва за състоянието на потребностите, как човек трябва да преодолее съответните бариери, за да се възползва от социалната система или да отиде на работа." Адемов потвърди, че има хора, които са ощетени.

В началото на месеца Шенай Димитрова от „Системата ни убива всички“ коментира пред БНТ, че от инициативата са направили свое проучване: "В крайна сметка се случи така, че с постановление 152 - новата Наредба за експертиза - много деца с увреждания и възрастни с увреждания бяха лишени от всякакъв вид подкрепа, защото, на този етап, експертното решение на ТЕЛК е един такъв универсален ключ. Ние нямаме комплексна индивидуална оценка на уврежданията, имаме медицинска експертиза и, когато процентите паднат под 50, този човек отпада въобще от системата. Направихме едно проучване, което доказва, че наистина за 6 месеца изключително много хора с увреждания, както и деца, получиха много ниски проценти, което е нормално, предвид това че се взема предвид само основно заболяване.

"Лекарите в комисиите не разбират, че отнемайки помощта на дете с увреждане реално го лишават и от образование, защото родителят няма право да го придружава в училище, а то не може да бъде там без родител", каза още Димитрова пред "Хоризонт" и оцени наредбата като "изключително голямо недоразумение" и "негодна". Тя допълни че "самият ТЕЛК си е архаичен, самият начин на оценка".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com