На Борисов са му по-важни заводите, отколкото да обясни за по-високите партийни субсидии

9903
На Борисов са му по-важни заводите, отколкото да обясни за по-високите партийни субсидии
Снимка: Actualno.com/Йорданка Калчева

Защо партиите в България всъщност вземат по 13,23 лева на глас, а не по 11 лева, както би трябвало? Отговор на този въпрос Actualno.com потърси от премиера Бойко Борисов, който беше на посещение в добричкото село Карапелит.

Борисов определено не беше словоохотлив в отговора, като каза, че не го интересува каква точно информация са показали от „Шоуто на Слави“. Припомняме, че снощи (20 май) предаването изкара официален отговор на финансовото министерство по въпроса, получен по реда на Закона за достъп до информация (ЗДОИ). Именно от този договор стана ясно, че само през миналата година всички партии в парламента плюс „Възраждане“ като единствената партия от последните парламентарни избори, преминала границата от 1%, но с по-малко от 4% гласове, вземат допълнително общо над 6,5 млн. лева.

Партии са спестили над 40 млн. лв. от субсидии

Партиите продължават да просперират на гърба на данъкоплатците, получавайки от бюджета повече пари, отколкото са им нужни. Над 40 милио...

"Не ме интересува. Този закон за субсидиите БСП го направи, не съм го направил аз", каза Борисов в отговор на Actualno.com. Съответно лидерът на ГЕРБ продължи с обясненията, след като Actualno.com му напомни, че преди половин година той обеща в телевизионен ефир да предложи на депутатите да приемат законов текст за намаляване на партийните субсидии.

"Вижте, олигарсите дават много пари. Ние ясно сме казали, че може да се намалява субсидията, можем да участваме в това, но не трябва да се оставят партиите в ръцете на червените олигарси, защото тогава като дойдат избори, всеки ще отива да чука на вратата на колегата (бел. ред. - изпълнителния директор на "Клас олио"*) ще дадеш ли пари за избори? Той казва: "Ще дам, ама ти какво ще ми дадеш", заяви Борисов.

"Вземете Германия и другаде – навсякъде има субсидии. Някои ще кажат – там са по-малки. Да, но те имат фондации като "Конрад Аденауер" и "Ханс Зайдел", които получават десетки и стотици милиони евро, за да помогат на партиите. Така че днес най-важното е заводите и работната ръка", обобщи Борисов.

Премиерът не пропусна да се заяде и с лидера на БСП Корнелия Нинова заради сутрешното ѝ изказване пред bTV, че правителството е проядено от коруцпия. "Аз няма да ѝ вляза в тона, само ще кажа, че нея я отстраниха като зам.-министър – за какво, тя да отговори. Ако министрите се отстраняват за корупция, тя също беше отстранена", заяви лидерът на ГЕРБ.

Без промяна на партийните субсидии, обещание на премиера не беше спазено

Народните представители гласуваха набързо и без да променят размера на партийните субсидии. Това стана по време на обсъждането и приема...

* В селко Карпелит, Добричко, Борисов, заедно с финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев присъства на откриването на нова производствена линия на завод за олио. Компанията се преработват 500 тона дневно слънчоглед, като 80% от продукцията се изнася за ЕС, Китай и Близкия изток

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика