Над 60% от българите смятат да харчат повече през 2019 г.

1719
Над 60% от българите смятат да харчат повече през 2019 г.
Снимка: iStock/Guliver

62% от сънародниците ни смятат да харчат повече през 2019 г. Резултатът е по-висок от средния в Европейския съюз (ЕС), който е 41%, показват данни от международното проучване “Обсерватория” на БНП „Париба лични финанси“, пише "Монитор".

На първо място по намерения за покупки е Словакия с цели 73% положителни отговори, следвани от Румъния с 63%. Най-много пари ще дадем за пътешествия (67%), електроуреди (60%) и ремонт (52%), последвани от обзавеждане (44%) и смартфон (40%).

Борисов: Все повече успели, млади, знаещи и можещи хора се връщат от чужбина

Все повече успели, млади, знаещи и можещи хора започват да се връщат от чужбина. Това стана ясно от думите на министър-председател...

В Европа в топ 3 на продуктите влизат пътуванията, електроуредите и смартфоните. Хората в Норвегия най-често ще харчат за забавления (73%), а французите (48%) и унгарците (46%) ще дадат най-малко пари за свободното си време. Определящ фактор при покупката на нашенци е цената като българите са първенци в Европа по отношение на намеренията за ремонт на дома. Едва 30% пък са посочили, че покупателната им способност се е повишила през 2018 г., при което е налице ръст от 2%. Числото е над средните 23% за Европа, а страната ни е в топ 5 по подобрили се виждания за личните финанси.

Зад нас се нареждат Франция и Италия, а първата позиция отново е заета от Норвегия, където 46% от респондентите отчитат подобрение на финансовото си положение. Други 30% са посочили, че не виждат промяна в покупателната си способност, което е под средните 44% за Европа. Най-големи песимисти са във Франция, където 59% казват, че покупателната им способност се е понижила, което е много над средното ниво за ЕС от 33%.

По отношение на избора на продукт, българите остават патриоти - 72% от тях отъждествяват локалното с националното, докато в Западна Европа хората го свързат с регионалното. Например у нас казваме “българско вино”, докато във Франция казват “вино от Бордо”. Според управителя на БНП „Париба лични финанси“ в България Жозе Салойо голям фактор за определяне на продукт като локален са географските особености и климатът в една страна. Проучването показва още, че 62% от българите предпочитат местни храни, а едва 18% такива с произход от друга страна от ЕС.

Близо 70% са готови да платят повече за местен продукт, а от тях цели 68% са склонни да дадат 5-10% отгоре за по-добро качество. “Българинът вече е нормален европейски потребител. Склонни сме да даваме много повече от това, което имаме, и за това има различни мотивации”, коментира проф. Елка Василева, член на УС на Асоциация “Активни потребители”. 43% от сънародниците имат доверие в местните продукти и тяхното качество, но искат сертификати – цели 85% са посочили, че трябва документ, с който да се докаже произходът и качеството. В това отношение ние сме първи заедно с Португалия.

Томислав Дончев: Има нужда от смяна на икономическия модел

Икономическият растеж на България е малко по-висок от средноевропейския, но е крайно недостатъчен, за да достигне нивото на европейскит...

Проучването се проведе в 17 страни, а анкетираните са по 700 от всяка държава. Единствено във Франция респондентите са 1 000. Мотото на проучването е "Мисли локално, действай локлано!", а целта е да се проследят потребителските нагласи на хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика