Над 60% от ВиК инфраструктурата е на 30 - 40 години, обновяват я с 1,6 млрд. лв.

1587
Над 60% от ВиК инфраструктурата е на 30 - 40 години, обновяват я с 1,6 млрд. лв.
Снимка: Pixabay

Над 60% от ВиК инфраструктурата е на около 30 - 40 години. Поради тази причина 1,59 млрд. лв. от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ ще бъдат вложени в изграждане или реконструкция на водопроводи, канализация, пречиствателни станции и други съоръжения в 51 населени места. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който взе участие в дискусионния форум „Новите инвестиции във ВиК инфраструктура“.

„Имаме дори цели градове с водопроводи над 60 години“, добави той.

Нанков разпореди превантивни действия за предотвратяване на потенциални ВиК рискове

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков изпрати писмо до ръководствата на ВиК дружествата, чиито принц...

По думите му с предстоящите проекти канализацията ще покрие почти всички изисквания на европейските регламенти за свързаност на населени места. Той уточни, че услугата пречистване на отпадни води е скъпо удоволствие.

„Голяма част от повишаването на цената на водата се дължи именно на тази услуга, която в някои райони на България все още не беше налична, както в Ямбол например.

Министър Нанков уточни, че до края на юни месец ще бъде внесен за обществено обсъждане Законът за ВиК. „Все пак е изцяло нов закон. Все още имаме някои разминавания с част от бранша, но ще ги изчистим“, каза още Николай Нанков.

Около 30% от населението няма достъп до канализационни услуги и малко под 1% е лишен от достъп до водоснабдяване, допълни той.

„Започва нов етап, който ще стартира в рамките на тази година като изпълнение на проекти, в размер на 1,6 млрд. лв. по нов механизъм с финансиране от ОПОС и бенефициенти ВиК операторите. Досега, в предишния програмен период общините кандидатстваха и бяха бенефициенти, но оттук нататък бенефициенти ще бъдат ВиК операторите", заяви той.

Министър Нанков обеща безплатна вода от 1.5 куб м месечно за уязвимите потребители

Дефиниране на понятието уязвими потребители и разработване на механизъм за подпомагането им ще бъдат определени в новия закон за ВиК. О...

Предстои да бъде реконструирана и изградена близо 1300 км ВиК мрежа.

"През този програмен период ще се строят две нови пречиствателни станции за отпадъчни води в област Бургас – едната ще обслужва курортите „Св. Влас“ и „Елените“, а другата е в Карнобат. Ще бъде изградена и една пречиствателна станция за питейни води в Шумен. 15 пречиствателни станции за отпадъчни води, една за питейни води и още 146 помпени станции ще бъдат реконструирани, както и колектори и вътрешна ВиК мрежа. Обектите, които ще бъдат финансирани, са определени с изготвянето на регионалните прединвестиционни проучвания с финансиране от ОПОС 2014-2020 в 14 области, обслужвани от един ВиК оператор - Бургас, Варна, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Шумен и Ямбол. Такова проучване беше направено пилотно за Смолян със средства от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“, допълни министърът, подчертавайки, че Столична община отделно също изготвя регионално прединвестиционно проучване.

Чрез регионалните прединвестиционни проучвания вече е ясна и пълната картина на състоянието на ВиК съоръженията, водопотреблението и тенденциите на развитие. Регионалният министър подчерта, че тези близо 1,6 млрд. лв. са приоритизирани на база най-належащи нужди. Той обърна внимание, че ресурсът е огромен, като ще се измерва дългосрочният ефект от него както върху инфраструктурата, така и върху потребителите.

Пред участниците във форума министър Нанков посочи, че за първи път през този програмен период инвестициите ще се извършват от ВиК операторите, тъй като те най-добре знаят какво е нужно за дадената територия. Все повече се убеждаваме, че това е правилният подход, защото това са хората, които познават системата най-добре, допълни той.

Чрез използването на нови проектантски решения тези инвестиции няма да навредят на съществуващата инфраструктура и ще има плавен преход и подобрена работа на системите, коментира Нанков.

МРРБ ще прави подземен кадастър за ВиК

Изграждането на подземен кадастър, който ще описва цялата ВиК мрежа в страната. Това е една от идеите, които ще залегнат в новия Закон ...

Регионалният министър подчерта, че ВиК отрасълът е жизнено важен и активите в него са огромни – близо 90 000 км мрежа. Това се равнява на 250 магистрали като „Тракия“ и е над два пъти повече от цялата пътна мрежа – републиканска и общинска, която е общо около 40 000 км. Освен това ВиК мрежата е под земята и това създава допълнителни трудности за поддръжката й.

"От 2009 г. тече процес, който наричаме реформа във ВиК отрасъла. Трябва да го реформираме, за да е устойчив от финансова, технологична и екологична гледна точка", заяви министърът. Той коментира, че дебатът по Многогодишната финансова рамка след 2020 г. вече е започнал, като посочи, че се съхраняват инвестициите в базисна инфраструктура, в екология, в иновации и човешки капитал, но на принципа пари срещу реформи и затова реформата в отрасъл ВиК трябва да завърши.

"Има и още един проблем, освен климатичните промени, и това е все по-голямата концентрация в световен мащаб на население в големите градове“, заяви Нанков.

По думите му много голяма част от територията на България се обезлюдява и все по-трудно се представя услугата от ВиК операторите, предаде Фокус.

„Намалява инфраструктурата и съответно ресурсът за експлоатацията ѝ. Готвим промени в Закона за водите. Готвим изцяло нов Закон за ВиК, който е готов впрочем. Дори ВиК операторите си купуват водата, плащат такса водоизползване на колегите от МОСВ, които са принципали на тази държавна собственост „вода“. Това нещо струва пари за изграждането“, каза още Николай Нанков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com