Надежда Нейнски: Привикването ми по изборите бе дипломатически знак

2527
Надежда Нейнски: Привикването ми по изборите бе дипломатически знак
Снимка: БГНЕС

В кабинета на екзарх Йосиф в сградата на българската екзархия в Истанбул българският посланик в Турция Надежда Нейнски коментира отношенията ни с Анкара, привикването ѝ по изборите, участието на Патриотите във властта, които са против влизането на Турция в ЕС.

"Дори да има моментни проблеми, когато има отворени дипломатични канали, добър диалог между политическите лидери, тогава може да се решат всички проблеми и те се решиха", заяви Нейнски в ефира на bTV. 

И втората задържана българска гражданка в Турция е освободена

По информация на оперативния щаб под ръководството на посланик Надежда Нейнски, задържаната в Турция българска гражданка М. Я. А. е ос...

Тя разказа, че по време на двете години, в които е на поста си, са се случили много неща. Нейски бе категорична, че привикването е дипломатически знак, а не сигнал за сериозен проблем, напомняне, че България има определени интереси и ще ги защитава стриктно.

"Имаше драматични събития в Турция, но същевременно се случиха и много хубави неща. Говоря конкретно за развитието на двустранните ни отношения, откриването на желязната църква "Св. Стефан". "Не е случайно, че тази църква се открива именно сега, това е резултат на развитието на двустранните ни отношения, на отворените дипломатически канали, на диалога без посредници и, разбира се, на личния ангажимент на президента на Турция" Реджеп Тайип Ердоган", обясни Нейнски. Тя изтъкна и че турската държава е отделила близо 4 млн. евро за реставрацията на църквата.

Посланикът ни в Турция коментира и критиките към премиера Бойко Борисов заради близостта му с Ердоган: "Съвременният свят и дипломация се промени изключително много... В този смисъл Борисов успя да влезе в този динамичен режим. Смятам, че успя да преодолее редица наслагания и неразбирателства или внушения. Този диалог във всички случаи е от много голяма полза за двустранните ни отношения...Това е една инвестиция, която дава различни плодове".

За изказванията на Ердоган, които засягат чужди територии, включително български, Нейнски заяви: "Независимо, че за европейския стандарт на говорене това е прекалена реторика, смятам, че в крайна сметка в дъното не се променят стремежите на Турция да стане член на ЕС и това е въпрос на интерес, а не на емоция. Турция знае, че нейният интерес е да се сближава с Европа и в някакъв момент да стане член".

Нейнски: Не знаем кои са 77-те българи в черния списък на Турция

Българското посолство направи запитване кои са 77-те българи в черния списък на Турция, но не получи отговор. Това заяви посланикът ни ...

Посланикът ни каза още, че в Турция и специално в Истанбул има много български изселници, които срещат различни затруднения, като например, че им е нужна виза, за да влязат в България. Пенсионното и социалното осигуряване също е нерешен проблем между двете държави, което обърква пенсионирането на много от двойните граждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика