Най-знаковите неразкрити убийства по времето на Бойко Борисов

79043
Най-знаковите неразкрити убийства по времето на Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Началото на 2018 година донесе на България жестокото шесторно убийство в Нови Искър. За обвиняем беше посочен Росен Ангелов, който след щателно издирване няколко дни, вчера (7 януари) бе намерен мъртъв. 

За Росен е известно, че има богато криминално минало и още през 2009-та година е трябвало да бъде в затвора, след като е обвинен в педофилия. Години наред обаче той е бил на свобода. Появиха се неофициални версии, че той далеч не е виновникът за убийството. Това ни накара да обърнем поглед назад в криминалната хроника от 2009-та година насам и да видим кои са най-ключовите неразкрити убийства, откакто Бойко Борисов е на власт - вече за трети мандат. Вижте кои случаи подбра за вас Actualno.com!

На 5 януари, 2010 година, двама убийци слагат край на живота на скандалния радиоводещ Боби Цанков, самообявил се за "летописец на мутрите". Убийството става по сред бял ден на столичния бул. "Александър Стамболийски". 7 куршума застигат Цанков и попадат в главата и тялото, ранени са и двама души, които случайно са на мястото по време на убийството. До днес няма и следа от убийците, въпреки твърденията на тогавашния градски прокурор на София Николай Кокинов, че властта е наясно кои са хората.

Боби Цанков беше защитен свидетел по делото срещу Маргините, но разпитът му пропада и той е арестуван заради възпрепятстване на правосъдието.

На 30 март, 2011 година, мъртъв в стая в хотел "Правец Ризорт" беше намерен собственикът на "Леденика" Михаил Михов, известен с прякора си Мишо Бирата. Името на Михов нашумя след аферата със скандалните разговори на покойния вече бивш шеф на "Митниците" Ваньо Танов и премиерът Бойко Борисов. От тях става ясно как се спира митническа проверка, която може да затвори голяма фирма и как се използват специални разузнавателни средства*.

През март 2012 година е убит Киро Шкафа с поне 10 куршума пред дома си в столичния "Младост". Минути по-късно издъхва в адски мъки от кръвозагуба. За Киро Кирилов-Шкафа се знае, че е част от групата за отвличания "Наглите", като точно преди да бъде убит, прокуратурата иска общо 18 години затвор за него заради извършени похищения на хора.

Само месец след убийството на Киро Шкафа, 52-годишният Васил Лазов-Железния е застрелян в столичния квартал „Княжево". Той е бил убит с два куршума в главата. Лазов имал криминална регистрация за използване и съставяне на фалшиви лични документи. През 1987 година е осъден на година и четири месеца затвор за подкуп. Веднага след убийството беше обявено, че няма установени свидетели на случилото се.

Красимир Гочев-Шмид е ликвидиран през май месец 2014 година в близост до дома му в Своге - вече по времето на краткото управление на Пламен Орешарски. Шмид се сочи за един от най-голените врагове на друга популярна фигура от ъндърграунда- Йосиф Йосифов-Йоско Костинбродския.

През декември месец същата година става още едно убийство, свързано Йоско Костинбродския. Става въпрос за Хрисим Хрисимов, който свидетелства срещу Костинбродския. Тогава излезе противоречива информация относно това дали Хрисимов е разполагал с охрана като важен свидетел.

На 7 януари 2016-та година на "Симеоновско шосе" в София 8 куршума достигат предприемачът Веселин Стоименов, известен като Весо Дебелия. Единият от тях го уцелва в главата и слага край на живота му. Изстрелите са произведени с пистолет "Макаров" със заглушител. Дълги години името на Веселин Стоименов се свързва с ВИС -2. По неофициална информация Стоименов е юридическото лице, което е извършило ликвидацията на ВИС-2, също така е спряган за един от наследниците на "кръстника" Георги Илиев.

През април 2014 година името на Стоименов беше забъркано в скандал, след като стана ясно, че частна фирма е окупирала пристана за лодки в резервата Ропотамо, въпреки прекратения договор с РИОСВ. Според някои медии компания на Веско Дебелия, както е прякорът му, притежава дружеството, свързвано още с издирвания за наркотрафик Христофор Амантанидис – Таки.

Само няколко часа след Веселин Стоименов е убит собственикът на модна къща "Агресия" – Александър Антов – с двата куршума в тила докато разхожда кучето си край Бистрица. Полицията отбелязва, че мястото на покушението било непрекъснато осветено и имало много камери и туристи. Въпреки това виновник за убийството няма и до днес. Името на Александър Антов не се свързва публично със скандали, нито със слухове за връзки с тъмни кръгове от обществото. След убийството от КРИБ излязоха с нарочна декларация за случилото се, с която поставиха ултиматум за разкритие на престъплението. Оттогава мълчанието е оглушително!

* Разговорът между Бойко Борисов и Ваньо Танов

Б.Б. (Бойко Борисов) Ало, здрасти. Абе, тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак.

В.Т. (Ваньо Танов) Да?

Б.Б. В неговата фабрика влезнали митничари ли са, полицаи ли са, събират телефони, правят там некаква акция.

В.Т. Значи, когато беше разговорът при вас, и нали вие казахте да се срещна с него и да се разбера. Аз го извиках при мене и почнахме да разговаряме. Обади се г-н Дянков и каза: "Аз карам влака, да дойде при мене".

Б.Б. Да.

В.Т. И аз го изпратих и повече... Сега в момента ми се обадиха, че някакъв гражданин звъни, че туй работи, Бирената. И има и дежурен телефон, че са изпратили мобилната група да види какво правят през нощта вътре в завода. В смисъл, казва, че работи заводът при отнет лиценз. Аз му звъннах по мобила и му казах: "Тази бира, която е налична, бутилирай я, докато оправим нещата"... го извика и аз не знам те какво са се разбирали.

Б.Б. Аз го видях Дянков и го пратих при него да се разберат.

В.Т. Аз звънях на министъра и му казвам: "Г-н министър, имахме уговорка с премиера по този въпрос. Вие го извикахте, кажете ми какво сте се разбрали последно". Той ми вика: "Нищо не съм се разбирал с него. Казах му да си извади тази бира, която е останала там, и това е". И аз сега не знам какво да им кажа. По принцип звъннах и няма да... щото аз заминавам утре за Македония, тъй като има три дена среща на Световната. И им казах: "Хората са писали, няма да го завеждат и искам да ми го докладват на мене". За да мога да разговарям с вас и да видим какво да...

Б.Б. Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не...

В.Т. Да де, обаче работим в различни посоки. Аз правя едно, а министърът...

Б.Б. Не, бе. Аз го виках и му казах и точно това съм му казал. Затова, кой е пратил групата там?

В.Т. Ами то е станало по обаждане...

Б.Б. Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме...

В.Т. ...защото, ако ги изведа, той няма лиценз...

Б.Б. Да. И това да се направи в момента.

В.Т. Аз това казах. Материалите да бъдат на моето бюро и няма да се прави нищо, докато не се върна да взема решение по въпроса.

Б.Б. Добре. Ако трябва, обади му се ей сега и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

В.Т. Разбрано. Сега ще звънна на министъра и ще му кажа...

Б.Б. Кажи му на министъра. Значи звънни му на министъра, кажи му какво съм казал и същото и на Мишо му се обади и му го кажи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com