Написани за 24 часа законови промени отпушват трансплантациите

2167
Написани за 24 часа законови промени отпушват трансплантациите
Снимка: Children's Hospital of Philadelphia

След като месеци наред проблемът със спрените белодробни трансплантации на българи в Европа беше замазван, управляващите се втурнаха да предприемат спешни мерки, а шефът на агенцията по трансплантации получи абсурдния срок от 24 часа да напише законови промени, които да улеснят максимално донорството в България.

Така сложният проблем ще се решава на пожар, въпреки че за него се знае от миналата година.

Цветанов за вота на недоверие: Това е просто заяждане

Един вот на недоверие може да бъде успешен само ако имаш алтернатива. Когато обаче нямаш такава, значи, че просто се заяждаш. Това заяв...

От месеци пациенти протестират заради блокираните белодробни трансплантации - такива не се правят у нас, а от миналата година няма европейска клиника, която да приема българи. Договорът с единственото здравно заведение, което е лекувало наши пациенти - във Виена, изтича преди година. Вместо да го поднови, здравното министерство възлага на агенцията по трансплантации да търси алтернативни оферти.

Търсенето се проточва с месеци, като накрая шефката на агенцията Марияна Симеонова напуска заради забавянето. То се оказва фатално, защото от началото на годината влиза в сила споразумение между 115 държави срещу трафика на органи и трансплантационния туризъм, което изхвърля българските пациенти от системата за обмен на органи "Евротрансплант". За да се върнем там, трябва да имаме поне 70 донори, а ние имаме само 10. Министерството на здравеопазването призна за проблема с "Евротрансплант" едва в събота, когато проблемът достигна критична точка - 29-годишният Адриан Петков почина, без да дочака трансплантация. Неговите близки обвиниха държавата, че осем месеца ги е лъгала, че всеки момент той ще замине за операция, предава в."Сега" в днешния си брой.

Вчера премиерът Бойко Борисов прие близките на Адриан и след това в типичния си стил раздаде нареждания какво да се прави. "Свържи се с депутатите от "Патриотичния фронт", с депутатите от ГЕРБ, разясни им конкретния случай и ги запознай с идеите, които семейството предлага за донорството. Отворете дебата в парламента, стартирайте кампания за донорството, да се чуят позиции и „за“, и „против“.

Проследете европейската практика", нарежда Борисов на здравния министър според стенограмата на заседанието. Кирил Ананиев бърза да демонстрира активност. "Възложил съм утре до обяд шефът на Агенцията по трансплантации да даде конкретни текстове, които да ги обсъдим в ръководството на министерството и да ги предадем по най-възможно бързия начин на комисията по здравеопазване в Народното събрание", докладва той.

Съмнителни смъртни случаи в болницата по хематология напомнят за предишна черна картина

Няколко смъртни случая предизвикаха проверка в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. Ста...

Сега при липса на заявено изрично несъгласие човек може да стане донор при смъртта си само със съгласието на близките. "Отворете дебат за промяна - така че, когато има предварително заявено желание за донорство, да не се стига до ситуации семействата да отказват", обяснява Борисов, демонстрирайки непознаване на закона. От години у нас не е необходимо да се заявява изрично съгласие за донорство, а само несъгласие.

Освен промени в законите здравният министър обяви вчера и други мерки. Мащабна информационна кампания ще има за цел да увеличи донорите у нас, за да можем да се върнем в системата на "Евротрансплант". Паралелно с това страната ни ще работи по изграждането на собствен капацитет за извършване на белодробни трансплантации, като реалистичният срок това да се случи е 2-3 години, смята Ананиев. Междувременно вече трябва да са започнали преговори чужди специалисти да идват да извършват такива операции у нас.

Доколко това ще помогне, не е съвсем сигурно. В полемиката от последните дни медици обясняваха, че проблемът е в организационния хаос и конкуренцията между болниците, а не в липсата на съгласие. "Проблемът с малкото донори е чисто организационен, а не е проблем на обществото, тъй като през последните години няма реализиран отказ на близки на починал с мозъчна смърт", коментира доц. Ивелин Такоров, ръководител на Клиниката по коремна хирургия във ВМА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване