НАТО - противник или съюзник на Сърбия?

3232
НАТО - противник или съюзник на Сърбия?
Снимка: iStock/Guliver

От 2000-ата година до момента значителна част от интелектуалния елит на Сърбия, както и политическата олигархия както в опозицията, така и във властта, се обявява за „помирение“ и укрепване на връзките между Сърбия и НАТО и САЩ в сферата на сигурността и политиката, предвид желанието на Белград да влезе в Европейският съюз. Анкетите, проведени от Института по европейските работи, от 8 до 14 март 2019 година с участието на 1207 респонденти по повод 20-ата годишнина от натовските бомбардировки, свидетелстват за това, че хората явно са против сътрудничеството между Сърбия и НАТО. Това пише сръбският портал „Видовдан“ в материал, цитиран от агенция "Фокус".

„Стоп“ НАТО в Сърбия

Кирчо Киров: Агресията на НАТО в Югославия преди 20 г. не реши проблемите на Балканите

Агресията на НАТО в Югославия преди 20 години не допринесе за решаване на проблемите на Балканите, които и днес продължават да съществу...

79% от сръбските граждани са против членство на страната в НАТО, а 64% от тях не биха приели извинения от Алианса за бомбардировките през 1999 година. Това е мнението на мнозинството от гражданите на Сърбия, но част от обществения и политически елит на Сърбия мисли по различен начин. Той е заинтересован от влизането на Белград в ЕС и НАТО. Анкетата показа, че 46% от гражданите предполагат, че сега не е моментът за помиряване с Алианса. 43% подкрепят помирението, а 11% не знаят как да отговорят на този въпрос. Също така сърбите не могат да простят това, че водещите страни в НАТО и ЕС през 2008 година признават Косово за държава, нарушавайки Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, в която се казва, че Косово и Метохия е протекторат под покровителството на ООН и военната защита на НАТО (КФОР), а не държава.

Доколко Сърбия е неутрална?

Сърбия се придържа към военен неутралитет, но сръбските политически партии служат като инструмент на атлантическата политика, както и неправителствените организации, масонските ложи, а и част от обществения елит. НАО не само носи отговорност за агресията срещу Сърбия през 1999 година, но също така е виновно за разрушаването на системата на международното право и откъсването на Косово и Метохия от страната по агресивен и окупационен начин. НАТО, начело със САЩ, нито веднъж не се е опитал да помогне на Сърбия да защити правата и интересите си в Косово и Метохия, защото счита, че Косово принадлежи изцяло на албанците. Анкетите показаха, че само 10% от гражданите на Сърбия подкрепят влизането на страната в НАТО. Основно това са хора със средно и висше образование. Повечето граждани на Сърбия са уверени, че държавата им е бомбардирана заради военно-политическите и икономическите интереси на САЩ и Запада. Сръбските власти се опитват да омаловажат престъпленията, извършени от НАТО срещу Сърбия и сръбския народ. Те ги определят като „грешки“, а не добре планирано геополитическо и международно престъпление. В този смисъл сръбският премиер Ана Бърнабич твърди: „Сърбия е длъжна да се опита да прости, защото само по този начин ще успеем да се реализираме напълно. Уверена съм, че имаме голям потенциал, така че нека да гледаме в бъдещето, да се стремим към партньорство и сътрудничество“.

Съгласно проучванията на общественото мнение, 30% от гражданите биха приели извинение от НАТО за бомбардировките, а 64% не биха (сред тях преобладават жените, жители на Западна Сърбия и Шумадиял освен това, колкото по-възрастни са хората, толкова по-малко са склонни да приемат извинения за агресията). Народът е слабо осведомен за стратегията на НАТО по отношение на Сърбия и Балканите във връзка с Косово и Метохия и лобистката политика на Алианса. Това си личи ясно от резултатите от анкетите: сътрудничеството с НАТО подкрепят 31% от респондентите, основно мъже и жители на Войводина и Белград. А 61% от гражданите са против такова сътрудничество (сред тях са повече жени и жители на Централна Сърбия).

Белград: Сърбия никога няма да се присъедини към НАТО

Сърбия ще се придържа твърдо към политиката си на неутралност и никога няма да се присъедини към НАТО. Това заяви министърът на иноваци...

НАТО е защитник или окупант?

Ще донесе ли някакви ползи за Сърбия НАТО? Повечето от гражданите, 63%, смятат, че членството в НАТО няма да донесе никакви ползи на Сърбия, а малко повече от един на пет запитани, основно мъже до 30 години със средно или висше образование от всички региони, освен Западна Сърбия, считат, че за Сърбия членството в Алианса ще бъде полезно. НАТО действа в Косово и Метохия като "окупирант" и подкрепяйки независимо Косово, не позволява на Сърбия да реализира някои от своите правни конституционни и международни права. Вероятно част от сръбската общественост не си представя пътя на Сърбия към Европейския съюз без НАТО. В същото време мнозина разбират, че за НАТО Сърбия е инструмент за постигане на собствените си интереси. Алиансът иска да „изтръгне” Сърбия от зоната на руското влияние, така че Сърбия да стане „колония” на НАТО, която няма права за Косово и Метохия. Но Алиансът трябва да си понесе отговорността за унищожаването на Сърбия през 1999 г. без санкцията на Съвета за сигурност на ООН и за воденето на хегемонистична империалистическа война срещу суверенна държава срещу всички норми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com