Небрежност или далавера е новото школо във Варна с конструктивни дефекти?

6125
Небрежност или далавера е новото школо във Варна с конструктивни дефекти?
Снимка: Getty images/Guliver

Новопостроено начално училище във Варна е започнало да потъва. Близо 400 деца от там са изведени и разквартировани да учат в други сгради. Местната администрация във Варна е подала в Районната прокуратура документацията от извършено конструктивно обследване на сградата на Начално училище „Васил Левски“ в район „Аспарухово“, съобщи кореспондент на Actualno.com.

Обследването е извършено от проектантско бюро „Статком“ ЕООД, което установява, че констативният акт 15 на сградата „не отговаря на истината за изпълнението на строежа - извършени са значителни промени в конструкцията, които не са отразени в констативния акт и това е възможна предпоставка представеният акт 15 да бъде считан като документ с невярно съдържание“, съобщават от община Варна.

Сградата на НУ „Васил Левски“ бе построена на принципа на публично-частно партньорство след сключване на договор между Община Варна и „Стоянстрой“ ЕООД - Пловдив. Откриването на строителната площадка на новата сграда на НУ „Васил Левски“ е било през май 2011 г. Половин година по-късно - на 9 декември, училището е въведено в експлоатация.

Официално лентата му е отрязана през май месец 2012 г. от тогавашния кмет на Варна Кирил Йорданов и вицепрезидента Маргарита Попова в присъствието на областния управител, депутати, общински съветници.

Шефът на фирмата-изпълнител Стоян Сариев уверявал присъстващите, че училището е с топлоизолация от най-висок клас, свръхустойчива на огън, построена с модерен материал, използван за олимпийските села в Лондон и Пекин.

РЗИ- Варна проверява сигнал за наличието на тигрови комари

Регионалната здравна инспекция във Варна проверява сигнал за наличието на тигрови комари в района на „Цветния квартал“ в гр...

Дефекти обаче сградата започнала да дава още преди да се пререже лентата.

По дело, водено от община Варна срещу фирма „Стоянстрой“ преди година и половина се сочи, че в докладна записка от директора на училището се излагат обстоятелства, че са изпращани множество оплаквания до общината за периода януари 2012 г. – май 2015г., но гаранционните дефекти не са отстранени. Посочено е, че директорът е бил уведомен от Дирекция „Правно-нормативно обслужване“ на общината, че ответникът е осъден за определена сума, но парите не са преведени.

Тогава общината поиска да осъди фирмата за 91 623 лв. заради констатирани гаранционни дефекти. След спор в съда за извършени и неизвършени ремонти на новопостроената сграда, фирмата бе осъдена само на 3 463 лв.

По-рано, през 2014 г. фирмата е осъдена от общината за 33 981 лв., необходими за отстраняване на появили се недостатъци в строително-монтажните работи.

Заради множество подадени сигнали от директора на школото за сериозни проблеми по сградата, в края на 2017 г. децата са били изведени от училището. Настанени са да учат в 3 сгради с целодневна организация на учебния ден – във ВМГ „Св. Николай Чудотворец”, в ДГ „Горска приказка” и в ДГ „Морски свят”.

18 август - най-желаната дата за сватба

Рекорден брой от 31 двойки са избрали да сключат брак във Варна на огледалната дата 18.08.2018 година. За деня ще бъдат отворени две за...

Извършени били проверки и огледи на сградата. Възложено било изготвяне на конструктивно обследване, геодезическо замерване за установяване изменение в геометрията на сградата и актуализация на техническия паспорт от 2011 г.

Според специалисти установените проблеми са изключително сериозни: промяна в основния конструктивен и архитектурен проект; несъответствия на гредови конструкции; некачествено изпълнение на най-дълга носеща греда; намалена носеща способност за вертикални натоварвания и несъответстваща на заложената в основния конструктивен проект от 2009г.; покривната плоча е оставена с дебелина 16 см., която се увеличава почти двойно на местата на задигане за оформяне на наклони и това допринася за значително претоварване на отслабената стълбищна плоча; установени процеси на провисвания на стълбищните плочи по всички нива; неправилно изпълнение на хидроизолацията на покрива; липса на актове за приемане, в които да са отразени други решения на конструкцията.

Но как е построено училището и срещу какво?

На 10 март 2011 г. в Общинският съвет се провежда скандално заседание, на което кметът Йорданов предлага на местния парламент да одобри пазарните оценки на четири имота с обща площ близо 22 декара, срещу които купувачът им чрез конкурс да построи начално училище „Васил Левски“ в район „Аспарухово“ и една многофункционална сграда в двора на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ и ОУ „Захари Стоянов“.

Сборът от пазарните оценки на предложените за продажба на имоти е 5 000 000 лева. Предвидената обща стойност за изграждане на новото училище е 4 433 856 лв. Многофункционалната компютърна сграда пък е с цена 566 143 лв.

Пореден паметник на културата у нас, тънещ в разруха

Още една сграда – паметник на културата у нас тъне в разруха, а собствениците й нямат намерение да я реставрират. Става въпрос за...

Съветник от БСП Борислав Гуцанов на онова заседание възроптава остро срещу предложението. Той не е съгласен 22 декара имоти да се заменят срещу строеж на училище, защото по неговата логика можело и спортната зала да се замени срещу същия строеж. Той нарича сделката „грабеж“.

Според него оценките на имотите са твърде занижени, тъй като имотът например с площ 8 649 кв. метра в комплекса „Св. Константин и Елена“ преди струвал около 8 млн. лв,, а оценката, с която се предлага на Общинския съвет, е 2 900 200 лв.

Недоволен от репликиращите го колеги той казва тогава, че с парите от тези имоти може да се построи още една детска градина, защото в периода между две заседания на комисиите по собственост се е прибавила допълнителната сграда към Математическата гимназия.

Освен оценките на четирите имота, на същото заседание се приемат и конкурсните условия. Двете точки са одобрени с 34 гласа „за“, 2 – „против“, и 5 - „въздържали се“. Един съветник не е участвал в гласуването.

Точно два месеца са били нужни на местната управа да проведе конкурса, да излъчи победител – фирма „Стоянстрой“, и да направи първа копка на 11 май същата година. Шест месеца по-късно – в началото на месец декември 2011 г., училището е било готово.

Във Варна почнаха да говорят за поскъпване на билета за градския транспорт

Градският транспорт във Варна е на загуба - от 2,8 млн. лева. Освен това, цената на билета не е повишавана от 12 години насам т.е. от ...

Месец по-късно – през януари, сградата започнала да дава дефекти, за които директорката сигнализирала. Но нередностите, установени от нея, не попречили на високопоставените лица да проведат през май месец официална церемония за откриването му.

На първата копка собственикът на фирмата Стоян Сариев заявава пред медиите във Варна, че стойността на строителните работи в "Аспарухово" и в Математическата гимназия е 5 000 000 лева.

Ето какво пише обаче в сайта на дружеството му за обектите и техните стойности едно към едно, без редакторска намеса:

„По настоящем фирма „Стоянстрой” по схемата на публично-частно партньорство с община Варна наскоро завърши пилотния си проект - новата детска градина във варненския квартал "Владиславово" - ОДЗ "Маргаритка" с РЗП 1500 кв.м. на стойност 2 500 000 лв. Обекта беше построен качествено и за срок по-малко от 3 месеца. Приключи и строежа на основно училище "Васил Левски" във варненския квартал "Аспарухово" на стойност 5 200 000 лв. и РЗП за 3500 кв.м., както и многофункционална компютърна зала в двора на Математическа гимназия "Петър Берон" в морския град на стойност 800 000 лв с РЗП 550 кв.м.“

Сборът от стойностите на двата обекта, видно от написаното, е точно 6 000 000 лева. Разликата между казаното и написаното е един милион лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Завръщат се: "Св. Св. Кирил и Методий" акостира днес във Варна

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com