Неуспехът на ЕС да се обедини го прави слаб и неспособен на нищо

2330
Неуспехът на ЕС да се обедини го прави слаб и неспособен на нищо
Снимка: EC - Audiovisual Service

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър казваше, че един от най-досадните моменти в работата му е следната особеност на отношенията с Европейската общност.Той знаеше кой взема решения в Москва или Пекин. Но през цялото време у него възниквал въпросът: "На кого да се обадя, ако искам да говоря с Европа?" Така започва анализът на Марк Алмон във в. „Дейли Телеграф”.

ЕС вярва, че е отговорил на този въпрос. Брюксел има обща външна политика, която все още е ембрионална, както и обща политика за сигурност. Европейският съюз дори обича да се представя като равен на власт със САЩ или Китай. Изглежда, че тази поза отговаря на високото представителство на ЕС в международните форуми. Но неотдавнашното унижение на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, на което тя беше подложена при среща с турския президент Ердоган, това унижение показва, че цялото прословуто единство на Европейския съюз във външната политика е пълна лъжа.

Марио Драги: Ердоган унижи Урсула фон дер Лайен

Италианският премиер Марио Драги обвини турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че е унизил председателя на Европейската комисия Урсула...

Този епизод беше колкото забавен, толкова и символичен. Сякаш в знак, че Турция сериозно и завинаги се е оттеглила от конвенцията за борба с насилието над жени, Фон дер Лайен беше изпратена да седне на дивана. И това стана точно в момента, когато ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел беше поканен на стол - до Ердоган. Фон дер Лайен трябваше да си прочисти гърлото, за да привлече вниманието.

По-късно Мишел обясни, че му е дадено по-престижно място поради „стриктното спазване на правилата на протокола от турската страна“, според които той, Мишел, е стоял над Фон дер Лайен. Но това е слабо оправдание. Етикетът, който ръководи международните срещи на върха, се появи във връзка с необходимостта по някакъв начин символично да се формализира реалният баланс на силите на международната сцена. Фактът, че Фон дер Лайен беше на дивана, беше унижение. Освен това унижението е още по-чувствително, защото се създаде впечатлението, че Мишел се съгласява с допотопните идеи на Ердоган за отношенията между мъжете и жените.

Но още по-важен въпрос е следният: защо Европейският съюз имаше двама президенти на тази среща? Въобще каква организация е това, ако има толкова много президенти, че трябва да им измислите йерархия по начина, използван в разклонените кралски семейства?

По отношение на персонала обаче ЕС не може да бъде наречен пример за ефективна дипломация. Носейки пищната брюкселска титла „върховен представител на Съюза по външните работи“, Жозеп Борел прокара ЕС през поредица от външнополитически „паркетни бедствия“ през последните месеци. Най-известното от тях беше посещението му в Москва, по време на което Борел беше унизен. Руският външен министър използва съвместната пресконференция, за да обвини ЕС, че лъже руските власти за отравянето на Алексей Навални. Борел просто нямаше отговор.

Евродепутати настояват за отговори по скандала „дивангейт“

Законодатели на ЕС призоваха двамата най-виссши служители на блока да обяснят дипломатическия скандал, при който главата на Комисията У...

Не можете да наречете страните-членки на ЕС единен фронт в борбата срещу враговете на Запада. Вече ясното усещане за разделение в ЕС беше подсилено от опитите на Ангела Меркел и Еманюел Макрон да получат достъп до „Спутник V”, ваксината на Владимир Путин. Тази седмица федерална провинция Бавария дори подписа предварителен договор за доставка на 2,5 милиона дози. Зависимостта на Германия от руския газ за нейната тежката индустрия, както и възникващата нужда от руска ваксина за нуждите на общественото здраве, дават на Кремъл такава задушаваща хватка на гърлото на Берлин, каквато там не помнят от детството на Меркел - и дори тогава влиянието на Москва беше ограничено на територията Източна Германия (ГДР). За Макрон сегашната ситуация с пандемията във Франция е най-ниската точка на спад в неговия рейтинг и престиж. Фиаското с европейската ваксинация все повече и повече снижава неговото дипломатическо влияние.

Представителите на ЕС Шарл Мишел и Фон дер Лайен трябваше да окажат достойна съпротива на президента Ердоган. Плъзгането му към авторитаризъм е плашещо. Миграционната криза ( ситуацията с милиони бежанци от Сирия и други източни държави, задържани от Турция на нейна територия в замяна на парични вливания от ЕС - изд.) - тази криза остава без дългосрочно решение. Това е въпреки многото милиарди, които ЕС вече е прехвърлил на Анкара. През последните години Ердоган се отнасяше към НАТО по-скоро като враг, отколкото като приятел. Към Гърция, член на НАТО, Ердоган се отнасяше с презрителна враждебност. Междувременно турската икономика сега е паднала на колене и правителството на тази страна отчаяно се нуждае от пари. Изглежда, че ЕС има възможността да преговаря от позиция на силата. Но по някакъв начин ЕС успява да прекрати преговорите с Турция всеки път при най-ужасните условия за себе си.

Великобритания изглежда най-накрая се е измъкнала от Европейския съюз, но Европа, която не е способна на нищо, все още не е най-добрата ни съседка. Характерният за днешна Европа идеологически коктейл от арогантност и некомпетентност е истинска покана за хищническо поведение от враговете на Запада. Така че дори петдесет години след като Кисинджър зададе известния си въпрос: "На кого да се обадя, ако искам да говоря с Европа?" - този въпрос остава актуален. Уви, това е факт: многобройните „президенти“ и други босове в ЕС още повече затрудняват отговора на този въпрос. И главоболието на неопределеността относно това кой управлява Европа става все по-остро. И не само при „секретарите, които се обаждат “ от Белия дом.

Още: Мнение: Ердоган унижи Урсула фон дер Лайен, но Шарл Мишел го позволи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари