Николай Василев с унищожителен анализ: "Бюджет 2021" е изцяло предизборен, няма нищо за кризата в него

7313
Николай Василев с унищожителен анализ: "Бюджет 2021" е изцяло предизборен, няма нищо за кризата в него
Снимка: БГНЕС

"2021 – бюджет на хаотичните разхищения" с тази табела в студиото на btv се появи Николай Василев, бивш икономически министър на България.

"Изобщо не можем да го наречем коронавирус бюджет. Това е един социален, разхитителен бюджет на правителство като за последно и няма нищо общо с поллитики, свързани с коронавируса, според мен", категоричен беше той.

Какво предвижда проектът за Бюджет 2021г. , публикуван снощи от Министерство на финансите? МФ: Дефицит от 3,9% от БВП догодина, социалните разходи надхвърлят 18 милиарда лева. В него са предвидени 1 млрд. 350 млн лв за социална политика. 648 млн. лв за образование и 581 млн. лв за здравеопазване. Предвижда се заплатите в бюджетната сфера да нарастнат с 10%, увеличение с 30% за възнагражденията за всички ангажирани с COVID-19 - "на първа линия" и 17% ръст на учителските заплати. Минималната работна заплата става 650 лв.

"С този бюджет в края на третия кабинет на Борисов това управление се превръща в най-популисткото управление със сигурност от въвеждането на валутния борд досега, не знам дали за целия Преход. Без никаква конкретна връзка с COVIDкризата или без нея, през последната година се раздават изключително много милиарди, които не са покрити в бюджета. Така правят хора, които нямат намерение повече да управляват и смятат да оставят на следващите празна хазна.", категоричен беше Василев.

"Това за мен е антиреформаторски, луд, разочароващ бюджет. Чувствам се предаден като икономист с това, което се случва. Аз съм дълбоко разочарован. Подкрепял съм всички бюджети от 97г. досега, за първи път правя тези изказвания", каза още Василев и добави: "Този е само предизборен бюджет, не виждам нищо кризисно и нищо разумно в него"

Ако това беше кризисен бюджет в него щеше да има два приоритета, които тук липсват, обясни той: Единият - медицински разходи, лекари на първа линия, респиратори и пр., а вторият - подкрепа на най-пострадалите от кризата части от бизнеса. "Милиардите в бюджета не отиват за това. Те отиват за сектори, които са нереформирани целият публичен сектор и които никой няма намерение да реформира.", обясни той.

"Знаете ли колко интервюта съм давал и непрекъснато хваля, че България е единствената държава с бюджетен излишък. Това се изпари снощи", дообясни Николай Василев. От средата на 2020г., сега сме само октомври 2-2-г., правителството планира да вдигне държавния дълг с едни 10-тина милиарда лева, които просто държавата в година на рецесия. "Правителството взима пари назаем, за да ги изхарчи предизборно и със сигурост ще остави следващият кабинет с дългове, огромни дефицити и с никаква възможност за маневриране", категоричен беше Василев.

От 10 млрд. дълг, който ще бъде унищожен следващите месеци, 300 млн. лв. се дават за бизнеса. Това ми звучи като НУЛА. Големите милиарди отиват за хора и сектори, които нямат нищо общо с кризата, категоричен беше той.

Николай Василев за дълга: Сделката е добра, но заемът не беше необходим

Това е изгоден заем и екипът на министър Ананиев заслужава поздравление. Това е успех за България. Трябва обаче да завършим годината бе...

Той припомни как "ранният Борисов" при вземането на властта каза "те вдигат пенсиите, сега аз ще ги плащам и резултатът беше 4г. замразени пенсии, защото нямаше пари." Сега ще стане по - лошо, каза икономистът.

Промените в пенсионната система той обобщи така: "Това е едно хаотично предизборно раздаване на всички", категоричен беше експертът. По думите му за пръв път виждаме бивши социални министри на левицата да критикуват увеличаване на пенсиите по този начин.

Според него, доверието в икономическата политика на страната, колкото и малко да е останало, ще се стопи. А бизнесът в България е в риск, смята Василев.

За мен България преди това лято имаше може би най-добрата данъчна система в Европа - плод на 2г. реформи. Сега се случиха две неща: Първо лятото се разби логиката на данъчнаата система, второ - с такива дефицити се поканват следващи правителства да разбият данъчната система, защото ще им трябват приходи, категоричен беше той.

Пред следващото правителство ще има три варианта, според Василев: "Ако е реформаторско, ще трябва да изпие една горчива чаша, да каже истината и да върне част от нещата, които се правят в момента. Това е много лошо и не се е случвало от 1997г. насам, защото правителствата са били отговорни. Всички министри от Миравей Радев насам са били отговорни. Сега го няма Владислав Горанов, ако той беше тук, това нямаше да е неговият бюджет."

Николай Василев: Нямаме нужда от милостиня, можем да се оправим сами

Най-добрият момент (бел.ред. - да влезем в чакалнята за Еврозоната) е всеки от последните 11 години, като не сме го направили досега, м...

Първият вариант: да продължи с дефицитите, които се завормят в момента, което означава, че България ще се пързаля по пързалката, по която се спускат други южни държави.

Втори вариант: да ореже много щедрите разходи, което аз би предложил.

Третият: да вдигне данъците, за да запуши тази дупка.

Все лоши варианти, коментира Василев. За мен финансовата стабилност на държавата приключи, каза той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика