Няма да има национален протест на читалищата в навечерието на 24 май

3096
Няма да има национален протест на читалищата в навечерието на 24 май
Снимка: Община Чепеларе

Читалищни секретари и председатели на читалищни настоятелства отменят протеста, който бе насрочен за днес - в навечерието на 24 май. Това съобщиха за Actualno.com представители на инициативния комитет, който бе сформиран спонтанно в социалните мрежи.

Припомняме, че причината за недоволството на читалищните дейци бе нова нормативна реформа. Промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари задължават и читалищата да имат лице/лица, отговарящо за конкретните мерки по следене на финансовите операции, обясни по-рано Зорница Баракова, секретар на народно читалище "Пробуда-1990 г." в град Пазарджик.

Читалищата готвят национален протест в навечерието на 24 май

Ръководствата на читалищата у нас излизат на масов протест на 23 май от 11:00 ч. пред Министерството на културата. Причината - нова дек...

Става ясно, че до 31 май председателите пък трябва да се регистрират в Агенцията по вписванията и като „действителни собственици“, което реално им вменява отговорност за всички финансови операции, включително сами да проверяват дали сред даренията им няма пари от съмнителни сделки. При неподаване на тази декларация, глобите са от 1000 до 10 000 лева, отбелязва още сайтът "Факти", който също работи по темата.

Читалищните дейци силно недоволстваха от това, че с вписването им в Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) в Агенцията по вписванията, започва третирането им като търговци. Процесът по вписване на читалищата в Агенцията по вписванията е от началото на 2018 година с краен срок - 31 декември 2020 година. Досега читалищата бяха вписани към окръжните съдилища. Вписаните в Агенцията читалища имат задължение за ново вписване с декларацията за действителен собственик и отговорности и пред ДАНС за превенцията срещу изпиране на пари.

Зорница Баракова разказа пред Actualno.com, че като представляващ член на инициативния комитет е подготвила отворено писмо към медиите и институциите, чрез което разграничава себе си и вече отменения протест от всички политически формации - особено в контекста на предстоящите избори за Европейски парламент. Баракова е убедена, че "читалищата трябва да запазят лицето си чисто. Нашите искания са кауза за духовност и култура", коментира Зорница и подчертава, че "будителите не са търговци". Секретарят на пазарджишкото читалище уточни, че все пак ще доведе делото си докрай, като внесе подготвяната от няколко дни петиция по темата към компетентните органи.

Пълния текст на отвореното писмо може да прочетете тук.

Масово недоволство сред читалищата у нас: Ще станат ли търговски дружества?

"Откога институция като българското читалище се свързва с риск от изпиране на пари и финансиране на тероризъм?"​ Този въпрос задават въ...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com