Новата финансова подкрепа за хората с увреждания влиза в сила от 1 януари 2019 г.

6098
Новата финансова подкрепа за хората с увреждания влиза в сила от 1 януари 2019 г.
Снимка: БГНЕС

Новият вид финансова подкрепа за хората с увреждания, която ще е обвързана с линията на бедност и ще се отпуска първоначално на база на степента на увреждане, ще влезе в сила от 1 януари следващата година.

Това стана ясно след продължилото 6 часа заседание на работната група в социалното министерство по изготвяне на проектозакона за хората с увреждания.

Майките на деца с увреждания поискаха оставката на Минчо Коралски

Майките на деца с увреждания поискаха оставката на председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски. Заедно с омбудсман...

По време на днешната среща възникна спор по критериите за определяне на национална представителност на организациите на хората с увреждания. В заседанието участваха протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова.

Тя коментира относно критериите за представителност на организациите на и за хората с увреждания:

"Трябва да има яснота на критериите - как ставаш национално представителен. Много високо е вдигната летвата, така че да си остане за един малък кръг организации, например изискването да имаш структури в 92 български общини. Няма как една неправителствена организация да има структури в 92 български общини".

На свой ред председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева заяви:

"Говорим единствено, може ли грубо да се изразя, стани да седна. Въпросът, който поставиха в момента, е да не са тези организации, а да са други".

Иван Бакалов: Бъдещите майки трябва редовно да проверяват плода си

"За да има по-малко майки на деца с увреждания трябва да се инвестира в това бъдещите майки да ходят редовно на прегледи, дали плодът и...

По-рано днес омбудсманът Мая Манолова съобщи, че има сближаване на позициите с исканията на протестиращите майки на деца с увреждания, омбудсмана и експертите в Социалното министерство по проектозакона:

"Да. Приближаваме се, но така или иначе това не са искания, които са се появили между двете обсъждания, това са нашите искания от самото начало. Индивидуалната оценка, в която няма компромис, помощните средства и медицинските изделия по отношение на които няма компромис, личната помощ, по отношение на която няма компромис, достъпната среда, трудовата терапия и трудовата заетост и критериите за представителност на организациите, така че да се отвори входът и да не бъде само за един тесен кръг, малък кръг".

Една от протестиращите майки Мая Стоицева коментира:

"Голямата реформа тепърва предстои. Този закон просто прави едно малко трасе с всички тези неща, които включва, но искаме да е ясно на обществото, че докато не се направи реформа в ТЕЛК, който все пак е основна база за финансиране на хората с увреждания, няма как да имаме голямата картина".

Кристина Николаева, която също сред протестиращите майки, каза за БНР:

Борисов обеща 150 млн. лв. повече за хората с увреждания догодина

Правителството ще отпусне 150 млн. лв. повече за хората с увреждания догодина. Това стана ясно след продължилата пет часа срещата на пр...

"Ние отиваме с очаквания да се приемат нашите искания. Защото те дават една посока на реформа и началото на реформа в сферата, касаеща живота на хората с увреждания. С един закон, два или три, изготвени от едно министерство, не може да се случи такава реформа, каквато ние искаме. За да стане тая реформа, трябва да се преработят и нормативни уредби от МОН и МЗ. Да се смени медицинската експертиза, моделът и методиката, по които тя се извършва. Понятието ТЕЛК да се забрави. Ако нашите искания за Закона за хората с увреждания не бъдат приети, той ще е един малко поизлъскан вариант на стария закон".

Надеждите на участници в работната група са днес да бъде постигнато съгласие по текстовете на проектозакона. Това не стана на заседанието на групата миналия петък, което продължи близо 8 часа.

За утре е насрочена и поредна среща на майките в Министерския съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com