Нови жертви в Сирия и косвени обвинения към САЩ за атака срещу руска база

2823
Нови жертви в Сирия и косвени обвинения към САЩ за атака срещу руска база
Снимка: Getty Images/Guliver

Двайсет и четирима души, от които шест деца, загинаха преди часове в Сирия при въздушни удари на режима и неговия съюзник - Русия в Източна Гута. Това са последните засега цивилни жертви в региона, държан от бунтовниците, който често се подлага на бомбардировки, сочат данни на неправителствената организация Сирийски наблюдател за правата на човека (СНПЧ).

Загиналите са жертви както на въздушни удари, така и на артилерийска стрелба, уточнява СНПЧ. Най-смъртоносните удари са нанесени по района Хамура в Източна Гута, където загинаха 13 цивилни.

Армията на Асад завладява все повече територии в Идлиб

Армията на Башар Асад, с подкрепата на местни милиции напредва в провинция Идлиб. Въоръжените сили са превзели Санджар в югоизточната ч...

От своя страна Израел нанесе въздушни удари по цели на правителствената армия на Дамаск, съобщи военен източник на сирийското правителство. Бунтовниците също изстреляха снаряди по два квартала в столицата Дамаск, където загинаха четирима души.

Източна Гута е бунтовнически регион, обкръжен от сирийските правителствени сили от 2013 година насам, припомня БГНЕС. От 2011 година досега в гражданската война в Сирия, в която се намесиха и чуждестранни сили (САЩ, Русия, Иран, Турция), са загинали над 340 хиляди души.

Междувременно руското издание "Известия" оповести на база информация от свои източници, че наследникът на Ал Кайда в Сирия "Джабхат ан Нусра" е отговорна за нападението на руската военновъздушна база "Хмеймим". Твърдението е на база "подозрения" от страна на руските военни кой стои зад атаката, извършена на 31 декември, 2017 година.

"Към настоящия момент "Джабхат ан Нусра" контролира изцяло Идлиб, а също и областите, граничещи с други провинции, включително и Латакия, откъдето бе извършено нападението на руската база "Хмеймим". Тази групировка доминира в района и получава помощ от САЩ", заяви за руското издание бригаден генерал Самир Сюлейман от сирийското военно министерство. От руското министерство на отбраната също считат, че наследниците на Ал Кайда най-вероятно са виновни за атаката.

Светът през 2017 година: Сирия

Още една година измина, но един от най-големите проблеми в световен мащаб - този в Сирия, си остава все така неразрешим. Макар през таз...

Мирните преговори

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се е срещнал на 8 януари с делегация на сирийската опозиция, която е обявила своята готовност за участие в нов кръг преговори с Дамаск "без предварителни условия". Това съобщи пред ТАСС официалният представител на генералния секретар Стефан Дюжарик.

"Генералният секретар беше въодушевен от готовността им да участват в следващия кръг на женевските преговори без предварителни условия", каза Дюжарик.

Осмият кръг от преговорите между противостоящите страни в конфликта в Сирия завърши на 14 декември, 2017 година. Специалният представител на генералния секретар за Сирия Стафан де Мистура го оцени като "изпусната златна възможност". Новият кръг е планиран за последните седмици на януари.

Путин подписа закона за разполагане на руски военни в Сирия за неопределено време

Руският президент Владимир Путин одобри закон, който ратифицира споразумението на Москва с властите в Дамаск за разполагане на руски ча...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com